Η εορτή της Παναγίας στην ακριτική Ψέριμο
Στον μοναδικό οικισμό της νήσου δεσπόζει η Εκκλησία της Παναγίας της Ψερίμου η Παναγία η «μελαχρινή», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι λόγω του σκούρου χρώματος της ρωσικής τεχνοτροπίας εικόνας.
Με πλοιάρια κάτοικοι από την Κάλυμνο την Κω και τη Νίσυρο κατέφθασαν να ζητήσουν τη χάρη της Παναγίας και να συνεορτάσουν με τους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι κατα τους χειμερινούς μήνες αριθμούν μόλις εικοσιπέντε άτομα.
Οι καμπάνες ήχησαν πανηγυρικά τη στιγμή που έγινε η περιφορά του επιταφίου της Θεοτόκου. Συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν κλήρος και λαός, ντόπιοι και τουρίστες, συμμετείχαν στη λιτανεία η οποία πέρασε από τους δρόμους και τα σοκάκια της νήσου ακόμα και από την αμμουδιά στην άκρη της θάλασσας.
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσαν οι εφημέριοι της νήσου π. Νικόλαοι, ενω το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε η βουλευτής του νομού Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη.
Η εορτή του Δεκαπενταυγούστου ξεπρόβαλε ως ηλιακτίδα στο μέσον του καλοκαιριού και γέμισε ζωντάνια αυτή την άκρη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, την ακριτική Ψέριμο. Η Παναγιά είναι η παρηγοριά και το στήριγμα σε αυτές τις περιοχές γεγονός που αποδεικνύουν η σημερινή πανήγυρη, αλλά και η άλλη μεγάλη εορτή του νησιού στις 8 Σεπτεμβρίου με το Πανηγύρι της Παναγίας της Γραφιώτισσας.
Πηγη πεμπτουσία
Διαβάστε επίσης:
Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας