Νόμιμη η απόλυση όταν βρίσκεσαι σε αναρρωτική άδεια

Νόμιμη είναι η απόλυση εργαζόμενου ακόμη κι όταν βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια αλλά παράνομη όταν βρίσκεται σε άδεια αναψυχής!
2'

Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 402/2014 απόφασή του και απέρριψε αίτηση 67χρονου που ζητούσε να αναιρεθεί δικαστική απόφαση που επικύρωσε την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του ενώ βρισκόταν σε άδεια ανάρρωσης. Ωστόσο η απόφαση για την απόλυσή του είχε ληφθεί από την εταιρία που εργαζόταν, πριν την ασθένειά του και την εισαγωγή στο νοσοκομείο, και τον είχαν ενημερώσει καιρό πριν, όπως δέχτηκε η απόφαση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αρεοπαγιτικής απόφασης «η κατά το άρθρο 6 του νόμου 539/1945 απαγόρευση καταγγελίας της εργασιακής συμβάσεως αφορά μόνο την καταγγελία κατά τη διάρκεια της άδειας αναψυχής και όχι περιπτώσεις άλλων αδειών, όπως είναι η αναρρωτική».

Ο 67χρόνος μηχανικός είχε προσληφθεί τον Απρίλιο του 2003 στην εταιρεία «Τράμ» Α.Ε. (διάδοχος της η εταιρεία «ΣΤΑ.ΣΥ.» Α.Ε.») με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου και μεικτές μηνιαίες αποδοχές 3.500 ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2006 ο μηχανολόγος νοσηλεύθηκε για τρεις μέρες σε κρατικό νοσοκομείο λόγω απώλειας συνειδήσεως, αρτηριακής υπέρτασης και απορρύθμισης σακχαρώδη διαβήτη.

Στην μηναία άδεια που έλαβε η εταιρεία του κοινοποίησε την καταγγελία της σύμβασης εργασίας η οποία όμως είχε ληφθεί λίγες μέρες πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Ο 67χρόνος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, αλλά δεν κατάφερε με έγγραφα να αποδείξει πως ήθελε 100 εργάσιμες ημέρες για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ενώ δεν είχε ενημερώσει σχετικά την εταιρία. Ούτε , όπως αναφέρει η απόφαση, όταν το καλοκαίρι του 2006 τον ενημέρωσαν ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα καταγγελλόταν η σύμβαση εργασίας του.

Διαβάστε επίσης:

«Μήλον της Έριδος» η Αμφίπολη (pics&vid)