Γάλα 1,44 ευρώ - Πετρέλαιο θέρμανσης 1,15 ευρώ
Ήταν τέλος Νοεμβρίου του 2005 όταν ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης ενημερώνει το κοινό για τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σε όλη την Ελλάδα κυμάνθηκε στο 0,574 ευρώ ανά λίτρο. Ειδικά στην Αττική κόστιζε 0,569 το λίτρο.
Μια χρονιά πριν και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2004 η χειμερινή περίοδος ξεκίνησε με το πετρέλαιο θέρμανσης να κοστίζει 0,4690 ευρώ το λίτρο. Και δείτε το... έγκλημα. Το 2003 το λίτρο κόστιζε στον καταναλωτή 0,3220 το λίτρο. Και τότε υπήρχαν διαμαρτυρίες. Απλά δεν είχε εμφανιστεί η «κρίση».
Για φανταστείτε, όμως, ότι και με εκείνες τις τιμές, το πετρέλαιο θέρμανσης κάλυπτε το 47% των οικογενειακών δαπανών. Είναι εξωφρενικό.
Για να δούμε τι συνέβη τα χρόνια που ακολούθησαν.
Το 2013 για να έχει κάποιος θέρμανση στο σπίτι του έπρεπε να πληρώσει 1,30 ευρώ ανά λίτρο!
Από το 2005 μέχρι σήμερα το πετρέλαιο αυξήθηκε 100% αν και οι μισθοί κατέβηκαν 30-40% σε σχέση με το 2005.
Φέτος, λένε, ότι θα το πληρώσουμε (αλήθεια πόσοι έχουν απομείνει να μπορούν να το πληρώσουν) με 1,15 ευρώ το λίτρο. Κι αυτό στ' αλήθεια θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία της κυβέρνησης;
Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στη ΔΕΘ, με τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η τιμή θα κυμανθεί από 1,15 με 1,20 ευρώ το λίτρο.
Και αυτό θα πρέπει να το θεωρήσουμε επιτυχία; Το εκπληκτικό είναι ότι βρέθηκαν από κάτω επαγγελματίες κομματικοί κλακαδόροι που τον χειροκροτούσαν.
Το 2012 η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 1,008 ευρώ το λίτρο. Την ίδια χρονιά στη χώρα μας η τιμή του ήταν 1,327 το λίτρο (στοιχεία υπουργείου Ανάπτυξης). Δηλαδή, εκείνη τη χρονιά -χρονιά κρίσης και Μνημονίου- η χώρα μας ήταν η πέμπτη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να φανταστείτε, αγοράζαμε λίγο ακριβότερα από τους Σουηδούς! Απλά να θυμίσουμε ότι οι κοινωνικές παροχές στους Σουηδούς πως ουδεμία σχέση έχουν με ότι ζούμε και ζήσαμε από τις αρχές του Μνημονίου, αλλά και πριν.
Σε χρονιές που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τη «δική σου σύμφωνη» γνώμη, κάνει κυριολεκτικά επέλαση στην κοινωνία του τόπου σου, ε δεν θα το περιέγραφες ως επιτυχία να ανακοινώνεις τη μείωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά μερικά λεπτά του ευρώ.
Με μηδενικές κοινωνικές παροχές και κοινωνική πολιτική που μπάζει από παντού (αν και ο έτερος υποστηρικτής του Μνημονίου Ε. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε αυτής στη ΔΕΘ, λέγοντας αν θυμόμαστε καλά ότι είναι κυρίαρχη στην εθνική ατζέντα) το ερώτημα είναι ένα και είναι πολύ απλό:
Που πας και με ποιους βαδίζεις; Είσαι με την κοινωνία ή όχι;
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ «ΜΑΡΤΥΡΙΟ» ΤΟΥ 2002
Είναι επιτυχία για μία χώρα η οποία εντάχθηκε στο ευρώ το Μάρτιο του 2002 να «επιστρέφει» την τιμή πετρελαίου θέρμανσης στο 1,15;
Θυμίζουμε ότι λίγους μήνες πριν από την ένταξη μας στο ευρώ και συγκεκριμένα τον Δεκέμβρη του 2001, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 67 ΔΡΑΧΜΕΣ το λίτρο. Μόλις μπήκαμε στο ευρώ η τιμή κυμάνθηκε από το 0,30 μέχρι και το 1,10! Δηλαδή περίπου 375 ΔΡΑΧΜΕΣ!!! Θυμίζουμε ότι κι αυτό είναι έργο της «Ισχυρής Ελλάδας» του Σημίτη που φρόντισε να βάλει τη χώρα στην ΟΝΕ χωρίς καμία δικλείδα προστασίας.
Γυρνώντας πίσω στο 2014 αναρωτιόμαστε τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ότι είναι επιτυχία που γύρισε τη χώρα μας δώδεκα χρόνια πίσω και «κάθισε» την κοινωνική ευμάρεια στο 2002, τότε που όλα άρχισαν να ακριβαίνουν;
Έχει κάποια σχέση άραγε η εξαγγελία του Α. Σαμαρά περί τιμής πετρελαίου θέρμανσης με την εσωκομματική του ισορροπία περισσότερο και λιγότερο με τις κοινωνικές ανάγκες; Ιδού οι γρίφος. Εμείς απλά αναφέρουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο, 33 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούσαν ουσιαστική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Δηλαδή, τι κάνει «νιάου νιάου» στα κεραμίδια.
Για να μην ξεχνάμε, πάντως, και την πορεία μας προς την άβυσσο της ακρίβειας, θυμίζουμε.
Τον πρώτο καιρό της ένταξης μας στο ευρώ, ένα γιαουρτάκι του... Θεού κόστιζε γύρω στα 0,66 ευρώ. Σήμερα πια το χρειαζόμαστε το δίευρο και κάτι ψιλά!
Το 2000 ο βασικός μισθός ήταν στις 170.000 δραχμές. Δεκατέσσερα χρόνια μετά ο βασικός μισθός είναι 510 ευρώ (στις καλύτερες των περιπτώσεων), δηλαδή κοντά στις 173.000! Την ίδια χρονική περίοδο τα περισσότερα είδη καθημερινής ανάγκης έχουν αυξηθεί έως και 500%!
Θυμίζουμε -για την ιστορία- πως η αύξηση του ΦΠΑ το 2012 στην Ισπανία δεν επηρέασε τα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία παρέμειναν στο 4%. Και ποια ήταν αυτά; Τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία! Στη χώρα μας το 2010 ένα τυπωμένο βιβλίο είχε ΦΠΑ 5,5% και ένα ηλεκτρονικό βιβλίο 23%!!!
Γιατί τα γράφουμε αυτό; Για την ιστορία. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Όταν όλα ακριβαίνουν γύρω σου, όταν ζεις με μηδενικές κοινωνικές παροχές και δεν πείθεσαι από τις πλασματικές παροχές του πλεονάσματος (ζωή όχι με το κομμάτι, αλλά με το επίδομα... δηλαδή), φαντάζεσαι τον χειμώνα με μία επιπλέον κουβέρτα ή μια φθηνιάρικη σόμπα ή στην χειρότερη περίπτωση ένα μαγκάλι της κακιάς ώρας σαν κι αυτό που έκλεψε τη ζωή συνανθρώπων μας τον περασμένο χειμώνα.
Το δεκάλεπτο ή το εικοσάλεπτο κέρδος που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, πάντως, ουδεμία σημασία του δίνεις.
Φαντάζεστε ο πρωθυπουργός να έβγαινε στη ΔΕΘ και να περιέγραφε σε μία σπαραλιασμένη κοινωνία που ενώ χαίρεται για τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη, τη χαρά του δε μπορεί να τη χαρεί διότι γνωρίζει εκ των προτέρων ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας;
Και θα είναι δύσκολος ο χειμώνας γιατί αυτός ο «κακομοίρης» στον οποίον απευθύνεται ο 'Ελληνας πρωθυπουργός είναι σίγουρο ότι δε θα έχει θέρμανση, διότι η κυβέρνηση την θέρμανση τη θεωρεί... είδος πολυτελείας πια!
Και για να ξέρουμε τι λέμε, η μείωση που εξήγγειλε ο Α. Σαμαράς αντιστοιχεί σε 200 ευρώ κέρδος για ένα πεντάμηνο. Τόσο δεν έχουν κρύο όσοι ζουν σε περιοχές με ήπιο κλίμα; Αυτή η μείωση άραγε θα επηρεάσει όσους ζουν σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές ή επρόκειτο για μια μείωση που θα αποφέρει στα... πεδινά. Ε;
Πόσο μάλλον ένα βιβλίο μπας και ξεστραβωθούμε...
ΥΓ1: κι αν θέλετε το εξισώνουμε διαφορετικά κι ας μείνουμε κι... αδιάβαστοι. Ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης κοστίζει περίπου όσο δύο κιλά φρέσκου αγελαδινού γάλακτος. Αυτό αρκεί;
ΥΓ2: αρκεί να θυμίσουμε -έτσι για την ιστορία- ότι η τιμή του νωπού παστεριωμένου γάλακτος, με στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Υπηρεσίας- αυξήθηκε στο πέρας μιας χρονιάς κατά 4,46%; Λέει κάτι ότι αρχίσουμε πια να πίνουμε γάλα εβαπορέ;
Δηλαδή, το δίλημμα που έβαλε ο Α. Σαμαράς στη ΔΕΘ μήπως θα μπορούσε και να είναι ή γάλα ή θέρμανση;
Το φρέσκο γάλα καλής ποιότητας ξεκινά από 1,44 ευρώ και το ακόμη καλύτερο 2,10 ευρώ. Δηλαδή, τι μας προτείνεις; Να κόψουμε το καλό φρέσκο γάλα ή να ζεσταθούμε;
Είναι τραγικά αστείο...
Διαβάστε επίσης:
Κοροϊδία με τις φοροελαφρύνσεις
Στην επιτροπή το νομοσχέδιο για τα οικονομικά κομμάτων, βουλευτών και ευρωβουλευτών