Θυρανοίξια του βυζαντινού ναού Αγ. Νικολάου στο Αγρίδι Αχαΐας

Άνοιξε τις πύλες του και πάλι, χθες Δευτέρα, ο ναός Αγίου Νικολάου στο Αγρίδι Αχαΐας, μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης του ναού, που εκτελούσε η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ.Λεβέντη και του Ιδρύματος Χ.Κ.Λεβέντη.
2'

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμού, στο χωριό Αγρίδι, σε ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους, ενώ ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο των σταυρεπίστεγων και χρονολογείται στον 13ο αιώνα, περίοδο που η Αχαΐα ήταν φραγκοκρατούμενη.

Ο ναός κτίστηκε και τοιχογραφήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες ενός τοπικού άρχοντα στον οποίο θα ανήκε και η ευρύτερη περιοχή.\

Η καλλιτεχνική, άλλωστε, ποιότητα και η τεχνική των τοιχογραφιών του Αγίου Νικολάου αντικατοπτρίζει την ανώτερη κοινωνική θέση του αφιερωτή, ο οποίος πρέπει να διέθετε παιδεία και μεγάλες οικονομικές δυνατότητες που του επέτρεπαν να καλέσει έναν ζωγράφο ικανό και ενημερωμένο για τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις της βυζαντινής ζωγραφικής.

Οι τοιχογραφίες στο Αγρίδι εκπροσωπούν ένα συντηρητικό ζωγραφικό ιδίωμα, στο οποίο όμως είναι φανερές οι απηχήσεις των προοδευτικών τάσεων της παλαιολόγειας ζωγραφικής και μπορούν να χρονολογηθούν βάσει τεχνοτροπικών κριτηρίων στην ένατη δεκαετία του αιώνα (1280-1290).

Το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου καθώς και της συντήρησης των τοιχογραφιών του, υλοποιήθηκε από την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών με χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων Α.Γ.Λεβέντη και Χ.Κ.Λεβέντη, ενώ οι εργασίες διήρκεσαν δυο χρόνια και αποκατέστησαν τη στατική επάρκεια του μνημείου, που είχε πληγεί από τον σεισμό του 2008. Επίσης, ανέδειξαν τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά του, ενώ έφεραν στο φως σημαντικά στοιχεία της αρχικής του φάσης.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, η οποία παρέστη στην τελετή των θυρανοιξίων του ναού, ευχαρίστησε τους δωρητές της αποκατάστασης του ιδιαίτερου αυτού μνημείου, σημειώνοντας: «Είναι πάντα μεγάλη η χαρά των στελεχών του ΥΠΠΟΑ να αποδίδουν ένα μνημείο συντηρημένο και αποκατεστημένο στην τοπική κοινωνία, τα μέλη της οποίας είναι οι πραγματικοί φορείς της μνήμης που εκπέμπει το ίδιο το μνημείο».

Στην τελετή των Θυρανοιξίων παραβρέθηκε ο Χάρης Λεβέντης και μέλη της οικογένειάς του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Νίκος Τσούκαλης, ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Χ. Μπακιρτζής, στελέχη του ΥΠΠΟΑ από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ

Διαβάστε επίσης

Στη Κοζάνη η εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας