Εκατοντάδες οι κομπίνες με τις «μαϊμού» συντάξεις
Τις υποθέσεις διαβίβασε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο από τις 17 Σεπτεμβρίου 2012 σταμάτησε να καταβάλλει συντάξεις σε 2.798 άτομα τα οποία δεν απεγράφησαν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τα στοιχεία που αποδεικνύουν πώς οι επιτήδειοι έβρισκαν τόσα χρόνια τον τρόπο και κατάφερναν να παίρνουν, για δεκαετίες μετά τον θάνατο του δικαιούχου σε ορισμένες περιπτώσεις τις συντάξεις, βάζοντας «μέσα» το κράτος.
Για αυτές τις 358 περιπτώσεις αναζητήθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς που πιστώνονταν οι συντάξεις το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό των 26,6 εκατ. ευρώ. Από την ολοκλήρωση της απογραφής διαπιστώθηκαν 3.423 θάνατοι συνταξιούχων για τους οποίους συνέχισε να καταβάλλεται κανονικά σύνταξη.
Ποιοι κλέβουν όμως το Δημόσιο;
Κόρη δικαστικού, που πέθανε πριν πέντε χρόνια με τη μηναία σύνταξη να φτάνει τα 4.000 ευρώ, ελάμβανε κανονικότατα τη σύνταξη με το ποσό που κατατέθηκε στο λογαριασμό μετά το θάνατο να φτάνει τις 300.000 ευρώ. Η κόρη είχε παραποιήσει το επώνυμο (αλλαγή συμφώνου) προκειμένου να καταγράφεται ο θάνατος. Μάλιστα η κόρη είχε πάρει στεγαστικό δάνειο το οποίο αποπληρωνόταν απευθείας από το λογαριασμό που έμπαινε η σύνταξη.
Συνταξιούχος ιερέας ο οποίος πέθανε το 1999 και από τότε οι συντάξεις συνέχισαν να καταβάλλονται στο λογαριασμό του. Από τα 147.000 ευρώ που είχαν καταβληθεί και το ΓΛΚ προσπάθησε να ανακτήσει στο λογαριασμό του ιερέα όπου συνδικαιούχος ήταν ο γιος του βρέθηκαν μόλις... 11 ευρώ.
Χήρα από 1969 η οποία παντρεύτηκε ξανά το 1972, δεν δήλωσε τον γάμο της για να μην χάσει τη σύνταξη.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταβολής σύνταξης στην Καρδίτσα για το διάστημα από το 2000 έως τον Ιούλιο του 2012 ύψους 167.189 ευρώ. Ο πραγματικά δικαιούχος συνταξιούχος είχε πεθάνει από τον Σεπτέμβριο του 2000.
Σε συνταξιούχο του Δημοσίου ο οποίος είχε πεθάνει από το 1991, η κόρη του εισέπραττε από το 1991 έως το 1998 τη σύνταξη μέσω ΕΛΤΑ. Από το 1998, εξαπατώντας την τράπεζα (παρουσίαση τρίτου προσώπου ως του δικαιούχου συνταξιούχου), άνοιξε λογαριασμό με συνδικαιούχο την ίδια.
Δικαιούχος πολιτικής σύνταξης,που είχε διατελέσει βουλευτής ο οποίος πέθανε το 1988, εμφανιζόταν να κάνει φορολογική δήλωση έως το 2010.
Δικαιούχος στρατιωτικής σύνταξης, στη ληξιαρχική πράξη θανάτου του οποίου αναφέρεται ως αιτία θανάτου ο στραγγαλισμός μετά από εγκληματική ενέργεια, αλλά στον τραπεζικό του λογαριασμό όπου έμπαινε βρέθηκαν μόνο 5 ευρώ.
Από τους ελέγχους που διεξήγαγε το ΓΛΚ ανακαλύφθηκε ότι τρεις υπάλληλοι του εμπλέκονταν σε κύκλωμα στο οποίο «ζωντάνευαν» πεθαμένους συνταξιούχους και στη συνέχεια διοχέτευαν τα χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς.
Διαβάστε επίσης: