Παιδόφιλος «ψάρευε» ανήλικα αγόρια μέσω Facebook
Πώς ο 61χρονος προσέγγιζε τα υποψήφια θύματά του με σκοπό να ικανοποιήσει τις «αρρωστημένες» ορέξεις του-Τι συνιστά στα παιδιά και τους γονείς η ΕΛ.ΑΣ.
Σοκ προκαλεί άλλη μία υπόθεση με «πρωταγωνιστή» έναν παιδόφιλο, ο οποίος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη.
Ο 61χρονος, σύμφωνα με την Αστυνομία, «ψάρευε» ανήλικα αγόρια μέσω του Facebook και επιχειρούσε να τα αποπλανήσει. Συγκεκριμένα, ο παιδόφιλος υπέβαλε αιτήματα φιλίας και αναζητούσε ανήλικα αγόρια, με σκοπό να ικανοποιήσει τις «αρρωστημένες» ορέξεις του.
Μετά από ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες του σε Δράμα και Θεσσαλονίκη, καθώς και στο αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο κεντρικές μονάδες Η/Υ και ένα κινητό τηλέφωνο, τα οποία θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ΄εξακολούθηση και απόπειρα αποπλάνησης παιδιών.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Με αφορμή τη νέα υπόθεση παιδοφιλίας, που προκαλεί σοκ, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές:
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:
- Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.λπ.) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου.
- Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Ίντερνετ καφέ.
- Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του.
- Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.
- Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό.
- Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.
Οδηγίες προς τα παιδιά:
Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, είτε διαβάζοντάς τον απευθείας, είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν.
- Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα.
- Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.
- Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα.
- Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.
Πες «όχι» όταν:
- Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
- Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ.
- Ένας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς.
- Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.
Προστασία στο Διαδίκτυο:
- Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook , myspace , friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.
- Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου.
- Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.
- Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.
- Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.
- Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.
- Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.
Διαβάστε επίσης:
Βρέθηκε πτώμα σε κάδο στο Αιγάλεω