Σκοπιανό κανάλι: Έλληνας καθηγητής υποστηρίζει πως δεν προερχόμαστε από την αρχαία Ελλάδα!

"O βασιλιάς Όθωνας και ο πατέρας του, ήταν λάτρης της Ελλάδας, και έχτισε το Μόναχο παραδειγματισμένος από την αρχαία Ελλάδα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του νέου κράτους" υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής της ιστορίας κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης.
3'

"Βέβαια, εξαρτάται από τι εννοούμε με τον όρο «σύγχρονη Ελλάδα». Η σύγχρονη Ελλάδα είναι μια διαδικασία που αρχίζει με τη δημιουργία μιας νεοελληνικής ευαισθητοποίησης.Αυτό υπήρχε, ίσως, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά στην πραγματικότητα, μετά τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό το 1879, αποκτά νέα χαρακτηριστικά" υποστήριξε ο ιστορικός και συνέχισε:

"Κερδήθηκε η έννοια του πολίτη που ζει σε μια χώρα πολιτών που έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Από εκεί, αρχίζει σταδιακά, να κινείται (η ιδέα) προς το κράτος. Αυτό το κράτος ιδρύθηκε το 1830, όταν ο Όθωνας έρχεται ως ο πρώτος βασιλιάς, συνεχίζοντας τις πρώτες συστηματικές προσπάθειες που προηγήθηκαν από το 1828 με τον Καποδίστρια για την ίδρυση ενός κράτους, όπως είπε ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης που είναι καθηγητής ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επισημαίνει το Κανάλ 5 των Σκοπίων και συνεχίζει:

Πολλοί πιστεύουν ότι μετά από 4 αιώνες της κυριαρχίας των Οθωμανών, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συνέχεια, και τη συγγένεια με τους αρχαίους Έλληνες, σήμερα.

Ο ιστορικός Μιχαηλίδης, λέει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση αίματος, αλλά η γλώσσα και ο πολιτισμός είναι η κύρια γέφυρα.

«Κοίτα, η συνέχεια υπήρξε, κυρίως στη γλώσσα, την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει φυλετική συγγένεια.

Τα σύγχρονα έθνη έχουν φυλετική συγγένεια, όχι το αίμα που συνδέει τους ανθρώπους με το παρελθόν, αλλά η κουλτούρα και η γλώσσα τους, είναι ένα βασικό στοιχείο που φέρνει την πολιτιστική παράδοση, τα έθιμα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Σε αυτό το μέρος, στον τομέα της γλώσσας υπάρχει συνέχεια.

Η ταυτότητα σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι κάτι που διαμορφώνεται, αλλάζει κάθε στιγμή. Δεν υπάρχει κάτι σταθερό , δεν είναι κάτι που δεν κινείται, δεν είναι σαν μία πέτρα που όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε τα ίδια χαρακτηριστικά.

Δεν θα ήταν η ίδια ελληνική ταυτότητα, εάν η εξέγερση ξεκινούσε σήμερα, λέει ο καθηγητής.

Όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι και στην ελληνική εξέγερση υπήρξε μια μαζική σφαγή, αλλά οι Έλληνες δεν ήταν μόνο τα θύματα των οθωμανών, υπάρχουν και σφαγές από τους Έλληνες και αυτό ακριβώς είναι το σημείο το οποίο αναπτύσσεται στο ντοκιμαντέρ.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης είχαν επαναστατήσει υπόδουλοι χριστιανοί εναντίον μουσουλμάνων. Η σφαγή στην Τριπολιτσά με την κατάληψη από τους Έλληνες , είναι μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο, σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπήρχε τακτικός στρατός, ο λαός είχε εξεγερθεί και από την άλλη πλευρά υπήρχε μια κυβέρνηση, ένα κράτος, το οθωμανικό κράτος.

Ίσως, πριν από τη φθορά του, αλλά αυτό δεν σταματά την υπόστασή του.

Σκοπός μας δεν είναι να πούμε ότι οι Οθωμανοί έκαναν περισσότερα ή λιγότερα από ό,τι έχουν κάνει οι Έλληνες, λέει ο Μιχαηλίδης στο ντοκιμαντέρ για το 1821 που προβλήθηκε στην τηλεόραση του (ελληνικού) Sky και προκάλεσε θύελλα αρνητικών και θετικών αντιδράσεων στην Ελλάδα, που είχε ενδιαφέρον για τους Έλληνες πολίτες και τα γειτονικά κράτη, σημειώνει το σλαβικό κανάλι των Σκοπίων".

πηγη ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Διαβάστε επίσης

Ποιος πρωθυπουργός απαγόρευσε την Ελληνική Σημαία σε αρχαιολογικούς χώρους;

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο