Συνεργασία ΣΕΒ - ΓΓΕΤ για την προώθηση της έρευνας - καινοτομίας

Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των επιδόσεων στην καινοτομία και τεχνολογία, προβλέπει πρωτόκολλο που υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας δρ Χρήστος Βασιλάκος.
2'

Συγκεκριμένα η συμφωνία προβλέπει συνεργασία των δύο φορέων με στόχο:

- Την ανάπτυξη και αξιοποίηση της καινοτομίας από το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα σε όλα τα στάδια ανάπτυξης της έρευνας και καινοτομίας.

- Τη συμβολή στην αύξηση της ζήτησης για καινοτομία μέσα από τη διάδοση των δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην επιχειρηματική κοινότητα, την ενσωμάτωση της καινοτομίας και των ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων στα έργα και τις αναθέσεις του δημόσιου τομέα, την ενημέρωση της ερευνητικής κοινότητας για τις ανάγκες και τις προοπτικές των παραγωγικών τομέων της οικονομίας και την ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα της ερευνητικής κοινότητας.

- Την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών (επιχειρήσεις, ερευνητικούς φορείς, δημόσια διοίκηση) που δραστηριοποιούνται σε επιλεγμένους τεχνολογικούς τομείς μεγάλης εθνικής σημασίας (αγροδιατροφή, φάρμακα, υγεία, πληροφορική, ενέργεια, περιβάλλον, υλικά κλπ).

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βασιλάκος τονίζει ότι οι επενδύσεις στην Έρευνα και την Καινοτομία είναι ο ασφαλής δρόμος για μια βιώσιμη και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη και προσθέτει: «Για την Ελλάδα, που έχει την τύχη να διαθέτει ένα υψηλής ποιότητας ερευνητικό δυναμικό, η εντατικοποίηση των συνεργασιών και των συνεργιών μεταξύ του ερευνητικού και του παραγωγικού τομέα είναι μία αναγκαιότητα για την έξοδό της από την κρίση. Με το πρωτόκολλο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μία διαρκή αλληλεπίδραση ανάμεσα στην έρευνα και την παραγωγή προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Ο κ. Φέσσας, εξάλλου, επισήμανε ότι με τη συνεργασία «μπορούμε να βάλουμε τη βάση για ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό παραγωγικό πρότυπο, που επενδύει στο υψηλό επίπεδο μόρφωσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού μας και δημιουργεί ποιοτικές, διατηρήσιμες θέσεις εργασίας».

Διαβάστε επίσης:

Μανιάτης: 10.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2020 για τη διαχείριση αποβλήτων