Έρχεται το εισιτήριο από το κινητό στις αστικές συγκοινωνίες

Με μία νέα εφαρμογή μέσω του έξυπνου κινητού ή tablet θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται εισιτήρια οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.
2'

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εφαρμογής, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη από τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσει ο νέος τρόπος αγοράς εισιτηρίων (mobile ticketing), που θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο για το πέρασμα στο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» έως το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο των 1.000 έξυπνων στάσεων και το έργο της τηλεματικής σε λεωφορεία και τρόλεϊ, του οποίου την πιλοτική λειτουργία εγκαινίασε χθες στη γραμμή 224 «Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου», ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδης.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το mobile ticketing, η διοίκηση των ΣΑ σχεδιάζει να το θέσει σε λειτουργία από το τέλος του 2014. Ο επιβάτης θα κατεβάζει μια εφαρμογή στο smartphone ή το tablet μέσω της οποίας θα βλέπει όλους τους τύπους εισιτηρίων (απλό, μειωμένο κ.λπ.). Με ένα κλικ πάνω στο εισιτήριο που επιθυμεί θα προχωρά στην αγορά του.

Η πληρωμή του εισιτηρίου θα γίνεται αυτόματα μέσω πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας που θα είναι συνδεδεμένη με τη συγκεκριμένη εφαρμογή του mobile ticketing. Σε επομένη φάση εξετάζεται οι επιβάτες να μπορούν να πληρώνουν τα εισιτήριά τους και μέσω Paypal. Αμέσως μετά την πληρωμή του εισιτηρίου, ο επιβάτης θα το ενεργοποιεί με το πάτημα ενός κουμπιού.

Στην οθόνη του κινητού του θα εμφανίζεται ένας μοναδικός κωδικός, καθώς και η αντίστροφη μέτρηση του χρόνου διάρκειας του εισιτηρίου (ο χρόνος θα ξεκινά από τα 70 λεπτά και θα κατεβαίνει).

Οταν θα γίνεται έλεγχος εισιτηρίων, ο επιβάτης θα δείχνει στον ελεγκτή την οθόνη του κινητού του με τον μοναδικό κωδικό, του οποίου η εγκυρότητα θα επιβεβαιώνεται με το σκανάρισμα από ειδικό σαρωτή (rider).

Οι ΣΑ σχεδιάζουν από το 2015 να μετατρέψουν σε ηλεκτρονική και την κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Η κάρτα θα μοιάζει με πιστωτική και θα έχει τη φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του κατόχου της.

Διαβάστε επίσης:

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Ποιοι είναι οι 700.000 δικαιούχοι