Συναγερμός για τον ιό Έμπολα και στην Ελλάδα
Την ώρα που η Δύση τρομάζει για τα κρούσματα του Έμπολα, η Δυτική Αφρική βιώνει με τον χειρότερο τρόπο τον θανατηφόρο ιό.
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις χώρες της Δυτικής Αφρικής τα κρούσματα είναι 9.191 εκ των οποίων 4.546 θανατηφόρα.
Περισσότερα είναι τα κρούσματα στη Λιβερία, όπου σχεδόν 4.000 παιδιά έμειναν ορφανά και βιώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η Ακτή Ελεφαντοστού και το Μάλι αποτελούν δύο χώρες με αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού Έμπολα.
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα βρίσκεται εκτός ελέγχου.
Οι αριθμοί και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες: τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ιού Έμπολα υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 9.000 και οι θάνατοι τις 4.500, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, στα μαστιζόμενα από την επιδημία κράτη ενδεχομένως να καταγράφονται έως και 10.000 νέα κρούσματα της νόσου σε εβδομαδιαία βάση.
Σε ετοιμότητα η Ελλάδα
Στην Ελλάδα υπάρχει ετοιμότητα για τον ιό Εμπολα, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, στο περιθώριο της ημερίδας για την Υγεία, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. «Είμαστε έτοιμοι. Κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Παίρνουμε τα προληπτικά μέτρα. Έχουμε φτιάξει κι έναν θάλαμο στο "Αμαλία Φλεμινγκ", με δύο κρεβάτια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην έχουμε κανένα περιστατικό. Από κει και πέρα ας ευχηθούμε να μην το έχουμε αυτό το περιστατικό, αλλά θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος.
«Αναπόφευκτη η εισαγωγή κρούσματος Έμπολα στην Ελλάδα»
«Αναπόφευκτο» θα είναι ένα κρούσμα Έμπολα στη χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένης Κρεμαστινού.
Όπως ανέφερε η κ. Κρεμαστινού, «η εισαγωγή κρούσματος Εμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι από τη στιγμή που εμφανιστεί κρούσμα, να περιορίσουμε τη διασπορά».
Αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρμόδιες αρχές και είναι ενδεικτικό ότι στην Ισπανία, με την επιβεβαίωση ενός κρούσματος χρειάστηκε να εντοπισθούν - εξετασθούν 150 άτομα.
«Η μεγάλη επιτήρηση είναι αυτή που καταπονεί το σύστημα, αλλά είναι και ο μόνος τρόπους για να περιορίσουμε το φαινόμενο», σημειώνει η κ. Κρεμαστινού, τονίζοντας ότι χρειάζεται «γρήγορη ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση».
Συμπερασματικά, η ίδια επισημαίνει «ο ιός αυτός έχει ταχύτητα εξάπλωσης. Δεν είναι ένας εύκολος ιός. Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα τοπικά στις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία».
Προς το παρόν, η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα που συστήνουν ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ ήδη έχει κάνει και ασκήσεις «ετοιμότητας» για τη διαχείριση ενδεχόμενου κρούσματος στο έδαφός της.
Συναγερμός στην Πάτρα
Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε στην Πάτρα το βράδυ της Παρασκευής για πιθανό κρούσμα, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν υπήρχε λόγος.
Ένας πολίτης που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόλις ο άνδρας προσήλθε στο νοσοκομείο, του έγιναν αμέσως οι απαραίτητες εξετάσεις και όπως διαπιστώθηκε, πάσχει από λοίμωξη του αναπνευστικού και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.
Ωστόσο, το γεγονός ότι άνδρας αφρικανικής καταγωγής προσήλθε στο νοσοκομείο την ημέρα γενικής εφημερίας, δημιούργησε ανησυχία, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί για τον ιό Έμπολα.
BBC: Το κρέας άγριων ζώων πίσω από το ξέσπασμα του ιού;
Τη στιγμή που ο θανατηφόρος ιός εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα, οι επιστήμονες προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν αναζητώντας τα αίτια και την προέλευσή του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το κρέας άγριων ζώων κρύβεται πιθανότατα πίσω από το νέο ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού, από τον οποίο τουλάχιστον 4.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, η οικογένεια του «ασθενή μηδέν», του πρώτου δηλαδή γνωστού θύματος του ιού, κυνηγούσε και κατανάλωνε νυχτερίδες, οι οποίες είναι γνωστοί φορείς του ιού Έμπολα.
Μπορεί λοιπόν η κατανάλωση του κρέατος άγριων ζώων, κοινή στην Αφρική, να είναι η αιτία της νέας κρίσης;
Η προέλευση του νέου ξεσπάσματος έχει εντοπιστεί στο χωριό Gueckedou της Γουινέας, αναφέρει το BBC, ενώ ο «ασθενής μηδέν» εκτιμάται ότι είναι ένα παιδάκι δυο ετών, που πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 2013.
Το ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι οι άνθρωποι στις περιοχές αυτές, κυνηγούν άγρια ζώα για τροφή, γεγονός που σημαίνει ότι καταναλώνουν συχνά επικίνδυνο κρέας, που φέρει ασθένειες και ιούς.
Επιστήμονες εξετάζουν το σενάριο αυτό, αναζητώντας λύσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.
Το δημοσίευμα πάντως αναφέρει ότι περισσότερες από 100.000 νυχτερίδες καταναλώνονται κάθε χρόνο στη Γκάνα, για παράδειγμα.
Παρόμοια δημοσιεύματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε αμερικανικά ΜΜΕ, όπως η Washington Post.
Διαβάστε επίσης:
Όλες οι προληπτικές ενέργειες για τον ιό Έμπολα
Έμπολα: Το ιδιωτικό τζετ με το οποίο δε θέλει να ταξιδέψει κανείς! (vids+pics)