Πλημμύρες: Ποιοι δικαιούνται το έκτακτο βοήθημα
Η απόφαση, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο της υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες, προβλέπει επίσης την οικονομική ενίσχυση με 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.
Στη σύσκεψη, εκτός από τον υφυπουργό, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μπέκου, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, ενώ υπήρξε συνεννόηση και με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των Δήμων, ανέφεραν, ότι έως τώρα έχουν υποβάλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε την ανάγκη της τήρησης όλων των διαδικασιών και των προϋποθέσεων, προκειμένου, όπως ανέφερε, άμεσα και με πλήρη διαφάνεια να αποκατασταθούν οι πραγματικά ζημιωθέντες, ενώ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των συναρμοδίων υπουργείων της Περιφέρειας και των Δήμων που επλήγησαν ώστε να προκύψουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες.
Συνεχίζοντας, ο υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους δημάρχους, ότι η μεταφορά των απαραίτητων πόρων στους Δήμους για την καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει άμεσα, από τις υπάρχουσες πιστώσεις για φυσικές καταστροφές, μετά από συγκεκριμένο αίτημα των Δήμων προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και συγκεκριμένα προς την Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γ.Γ.Πρόνοιας.
Προϋποθέσεις
Για να λάβουν οι πληγέντες το επίδομα των 586,94 ευρώ απαιτείται:
- Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
- Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.
- Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
- Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.
Τα κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος των 1.174 ευρώ έως 5.869 ευρώ, είναι:
- Ο αριθμός μελών οικογένειας
- Ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών)
- Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 50 τ.μ.) Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.
Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή της αποζημίωσης, είναι η εξής:
- Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
- Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος
- Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.
- Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.
ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Εξάλλου σήμερα Δευτέρα 27/10/2014 η Περιφέρεια αναμένεται να ολοκληρώσει το σχεδιασμό των χαρτών με τις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές και να συντάξει τις τεχνικές εκθέσεις που θα διαβιβασθούν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ώστε να εκδοθεί η απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών εντός των οποίων θα αποζημιωθούν θεομηνιόπληκτοι.
Συγχρόνως, οι Επιτροπές της Περιφέρειας θα ξεκινήσουν τις καταγραφές των ζημιών στις επιχειρήσεις, ύστερα από αίτημα των τελευταίων. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης στην αυτοτελή δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.
Βέβαια ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί πάντα σε τέτοιες διαδικασίες είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας αφού είναι γνωστό - εμπειρικά - ότι σε ανάλογες περιπτώσεις που δόθηκαν ανάλογα βοηθήματα στο παρελθόν, υπήρξαν φαινόμενα εξαπάτησης αφού αρκετοί επιτήδειοι κατάφερναν να εξασφαλίζουν τα επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται.
Επίσης σημαντικός θεωρείται και ο χρόνος μέσα στον οποίο τα τεχνικά κλιμάκια των δήμων και της περιφέρειας {σε συνεργασία με την Πυροσβεστική) θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταγραφή των ζημιών.
Διαβάστε επίσης: