Νερό υπάρχει-Πίνεται όμως;
Αν τύχει και βρεθείτε στο Κάτω Μελίσσι Ξυλοκάστρου και πάρει το μάτι σας κατοίκους να γεμίζουν πλαστικά δοχεία με νερό από μία δημόσια βρύση στην παλαιά Εθνική Οδό, μην τους περάσετε για τρελούς. Ούτε να βιαστείτε να χαρακτηρίσετε όσους αγοράζουν με τα τσουβάλια το εμφιαλωμένο νερό, σπάταλους ή υποχόνδριους. Το νερό εκεί δεν πίνεται. Και όχι μόνον εκεί.
Της Γεωργίας Λινάρδου
Αν βρεθείτε στον Άσσο Κορινθίας, έχετε το νου σας. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι το νερό είναι ακατάλληλο. Και οι ειδικοί, βέβαια, δε λένε κάτι διαφορετικό.
Αυτό που συμβαίνει στο Νομό Κορινθίας με το πόσιμο νερό ξεπερνά κάθε φαντασία. Ο χειρισμός του δε από την πλευρά των θεσμικών παραγόντων της πολιτείας είναι τόσο θολός, όσο και το νερό που πολλές φορές τρέχει από τις βρύσες στα σπίτια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν ακόμη ώστε οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών του νομού να μην πρέπει να πληρώνουν υδροφόρες, να μην πρέπει να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, να μην τραυματίζουν τη μέση τους τα γερόντια για να κουβαλάνε νερό από δημόσιες βρύσες για να το πάνε σπίτι τους; Και πόσα ακόμη χρόνια θα πρέπει να περάσουν ώστε οι θεσμικοί παράγοντες της Κορινθίας να συνειδητοποιήσουν ότι το νερό δεν είναι αντικείμενο πολιτικάντικης κουλτούρας, ότι δεν είναι μπαλάκι για κομματικούς αντιπάλους και τροφοδότης προεκλογικών «θα». Το νερό είναι θέμα ζωής. Αν όχι γι' αυτούς, για τους κατοίκους είναι βέβαιον.
Εάν έτρεχε η βρύση σου θολωμένο νερό, θα μπορούσες με αυτό να πλύνεις το πρόσωπό σου ή θα επέλεγες ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένου; Οσο απλή είναι η ερώτηση, άλλο τόσο απλή είναι και η απάντηση.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πριν από μερικούς μήνες, γίνεται γνωστό στους κατοίκους Λουτρακίου και Περαχώρας ότι οι ποσότητες του πόσιμου νερού στον οικισμό Σχίνου δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και ως εκ τούτου θα χρησιμοποιηθούν γεωτρήσεις με αυξημένα χλωριούχα ιόντα και έτσι το παρεχόμενο νερό του υδροδικτύου δεν θα είναι κατάλληλο προς πόση.
Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι εργαστηριακές αναλύσεις από σπίτια της ευρύτερης περιοχής αποκάλυψαν ότι στο πόσιμο νερό υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου. Αυτές οι ουσίες είναι καρκινογόνες. Αυτό προκλήθηκε, σύμφωνα με τους ειδικούς επειδή το νερό προερχόταν από ρυπασμένες γεωτρήσεις. Όμως, μέχρι τότε οι κάτοικοι στο Σχίνο έπιναν νερό με τοξικές ουσίες αφού προηγουμένως είχαν εξοφλήσει με συνέπεια τα... δημοτικά τέλη. Αυτήν την «αντίφαση» γιατί θα πρέπει πάντα να την πληρώνουν οι πολίτες;
Πριν από λίγες ημέρες ένας κάτοικος από τον Άσσο Κορινθίας κατήγγειλε στο newsbomb.gr πως: «Κύριοι εδώ και τρία χρόνια κατοικώ στον Άσσο Κορινθίας. Το νερό που τροφοδοτεί το χωριό είναι ακατάλληλο προς πόση. Οι δε σωλήνες τροφοδοσίας έχουν καρκινογόνο αμιαντοτσιμέντο. Το κόστος της προμήθειας νερού είναι δυσβάστακτο και οι κίνδυνοι πολύ μεγάλοι. Τα πλυντήρια καταστρέφονται όπως και τα είδη υγιεινής από τα άλατα του νερού. Παρακαλώ εάν μπορείτε να βοηθήσετε». Αναζητώντας τη διαδρομή της αλήθειας, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια καταγγελία. Εδώ και έξι χρόνια φωνάζουν οι κάτοικοι του Άσσου γι' αυτό.
Τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο στην Κόρινθο με σκοπό να αποφανθεί (;) για το αν οι δημότες έχουν... πόσιμο νερό! Σε αντίθεση με τα όσα καταγγέλλονται, με τα όσα βιώνουμε όσοι ζούμε σε κάποιο χωριό της Κορινθίας για λίγους μήνες ή μόνιμα, οι τοπικοί παράγοντες σε εκείνη την έντονη συνεδρίαση ισχυρίστηκαν ότι η ποιότητα του νερού είναι εξασφαλισμένη.
Αν ισχύει αυτό, τότε οι κάτοικοι που φωνάζουν πρέπει να έχουν χάσει... τας φρένας. Αλλιώς δεν εξηγείται.
Και αφού υπάρχει πόσιμο νερό για όλους, τότε γιατί οι δήμοι της περιοχής σκάνε ένα σωρό λεφτά για να πληρώνουν βυτιοφόρα που πουλάνε νερό σε Δήμους και Κοινότητες του Νομού Κορινθίας όπως το Ζευγολατιό, το Κοκκώνι, το Βραχάτι, τη Στιμάγκα κ.λπ.;
Βυτία νερού. Μια εικόνα από το... παρελθόν. Σωστά; Μήπως, όμως, αυτό να εννοούν οι τοπικοί παράγοντες όταν λένε πως υπάρχει και πόσιμο και γάργαρο νερό για όλους στην περιοχή;