Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στην Ζάκυνθο
Δυστυχώς ούτε οι κτηνοτροφικές μονάδες στη Ζάκυνθο έμειναν για μεγάλο διάστημα αλώβητες από την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού, δεδομένου ότι ο ιός καλπάζει σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα μοιραία να φτάσει και στη Ζάκυνθο.
Αν και η Ζάκυνθος είναι νησί, γεγονός που δημιουργεί μια σχετική απομόνωση, η μετάδοση του ιού μέσω κουνουπιών είχε σαν αποτέλεσμα να προσβληθούν ζώα και στην περιοχή, ακολουθώντας δυστυχώς το παράδειγμα χιλιάδων προβάτων κυρίων αλλά και αιγών και βοοειδών που νόσησαν στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία αλλά και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές από την Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου Μάριον Όππελ, τον περασμένο Οκτώβρη επιβεβαιώθηκαν στο νησί μας, ύστερα από σχετική εξέταση, πέντε κρούσματα της νόσου σε αντίστοιχο αριθμό ζώων που εκτρέφονταν σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού.
Η εξέλιξη αυτή καθιστά και την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου ως «ζώνη ελέγχου σε ακτίνα συγκεκριμένου αριθμού χιλιομέτρων γύρω από την επιβεβαιωμένη εστία του καταρροϊκού πυρετού», σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και περιλαμβάνει μέτρα προστασίας και περιορισμούς στην μετακίνηση των ζώων κ.ά.
Η κ. Όππελ, υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης της δημόσιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, σε περίπτωση που κάποιος παραγωγός διαπιστώσει στα ζώα του συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν ύποπτα κρούσματα τα οποία δε δηλώνονται από τους κτηνοτρόφους που καταφεύγουν μόνο στον ιδιώτη κτηνίατρο με τον οποίο συνεργάζονται.
Τα ύποπτα συμπτώματα που θα κινητοποιήσουν τον κτηνοτρόφο είναι ο υψηλός πυρετός, η κατάπτωση, η ανορεξία, η σιελόρροια, το ρινικό έκκριμα, το οίδημα χειλιών, γλώσσας, προσώπου, υπογνάθιας χώρας, υπεραιμικός στοματικός βλεννογόνος, διαβρώσεις στα ούλα, παχύ ρινικό έκκριμα, ενώ η κ. Όππελ σημείωσε πως κάθε κτηνοτρόφος που παρακολουθεί στενά τα ζώα του μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν κάτι δεν πάει καλά.
Αυτό που διευκρίνισε από την πλευρά της, είναι πως τα ζώα έχουν προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό δεν καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή, καθώς η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά μόνο μεταξύ των ζώων.
«Τα δείγματα που ελήφθησαν εστάλησαν για έλεγχο στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιδρυμάτων Αθηνών και βρέθηκαν θετικά στον ιό του καταρροϊκού πυρετού. Έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι και η Ζάκυνθος έχει ενταχθεί στη ζώνη ελέγχου. Οι κτηνοτρόφοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να ειδοποιούν την Υπηρεσία μας» τόνισε η κ. Όππελ, σχολιάζοντας πως ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας που αφορά το μπλε χρώμα στη γλώσσα των ζώων που νοσούν σπάνια παρατηρείται, αφού πρόκειται για δείγμα προχωρημένου σταδίου της ασθένειας.
Για τα ζώα που νοσούν θα ακολουθηθεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή με αντι-φλεγμονώδη και αντιπυρετικά, ενώ η Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διαδικασία ψεκασμού των στάβλων, την εγκατάσταση σίτων στα παράθυρα και τις πόρτες, τη χορήγηση εντομοαπωθητικών φαρμάκων στα ζώα, αφού όπως προαναφέρθηκε η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω κουνουπιών.
«Δυστυχώς ούτε στη Ζάκυνθο αποφύγαμε τη μετάδοση του ιού, που γίνεται μέσα από τα κουνούπια. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία όμως αφού το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο», τόνισε.
Πηγή: ermisnews.gr