Άγνωστο ρήγμα ανησυχεί τους σεισμολόγους
Τη σύγκληση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας μετά το διπλό «χτύπημα» του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Τρίτης αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών, ενώ την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι μιλούν για ένα άγνωστο ρήγμα.
Η εν λόγω Επιτροπή, οποία είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, έχει σκοπό την αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων σε περίπτωση βραχυπρόθεσμων σεισμικών προγνώσεων, σεισμικών εξάρσεων και πρόδρομων ή συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων που δημιουργούν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες, καθώς και την άμεση γνωμοδότηση και εισήγηση επί των ενδεικνυόμενων κατά περίπτωση μέτρων προστασίας.
Η Επιτροπή αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:
- Πρόεδρος: Μακρόπουλος Κωνσταντίνος, ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας ΕΚΠΑ,
- Αναπληρώτρια Πρόεδρος: Κυρατζή Αναστασία, Καθηγήτρια ΑΠΘ, μέλος Δ.Σ. Ο.Α.Σ.Π.,
- Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Α.Σ.Π.,
- Στυλιανίδης Κοσμάς, Καθηγητής ΑΠΘ,
- Αναγνωστόπουλος Σταύρος,Καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας,
- Τσελέντης Γεράσιμος, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πάτρας, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας,
- Δρακάτος Γεώργιος, Διευθυντής Ερευνών, Γ.Ι./ΕΑΑ.
Οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν την Αθήνα περίπου μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη προήλθαν από το σύστημα των ρηγμάτων της Αταλάντης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και οι δυο σεισμικές δονήσεις είχαν μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και σημειώθηκαν με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους.
Η πρώτη καταγράφηκε την 01.05 και η δεύτερη τέσσερα λεπτά αργότερα, την 01.09. Το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων εντοπίστηκε σε απόσταση 81χλμ. βόρεια- βορειοδυτικά της Αθήνας και 28χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας, στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.
Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην Αθήνα λόγω της κατευθυντικότητας στη διάδοση της σεισμικής ενέργειας.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι: «Δεν αποκλείεται ένας νέος σεισμός μικρότερος των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή του Ευβοϊκού χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό». Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι' αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευθ. Λέκκας εκτιμά ότι «ένας σεισμός ιδίου μεγέθους είναι πιθανός, αλλά εκείνο που θεωρώ πιο πιθανό ένα σεισμό της τάξης των 4,7 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι μάλιστα πολύ θετικό να εκδηλωθούν κι άλλοι μετασεισμοί ανάλογου μεγέθους ώστε να αποσβεστεί πλήρως η όλη διαδικασία».
Ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών τονίζει ότι οι δίδυμοι σεισμοί προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση μικρών παρακείμενων ρηγμάτων του ρήγματος της Αταλάντης, τα οποία «δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Συνεπώς αυτό που αναμένουμε είναι μικρές σεισμικές δονήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 5,2 ή και 5,3 Ρίχτερ. Είναι θετικό ότι αποσβένεται σιγά-σιγά η ενέργεια με τους μετασεισμούς που εκδηλώνονται».