Εκδήλωση για τη 10η επέτειο από τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ

Τη δέκατη επέτειο από τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ, τίμησε η πρεσβεία της Παλαιστίνης με εκδήλωση που έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
4'

Όπως τόνισε ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου ήταν ένας από τους «πρωτοπόρους ιδρυτές-πατέρες που ανέστησαν την παλαιστινιακή υπόθεση».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, προλογίζοντας την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό, ο συντονιστής Π. Παπακωνσταντίνου ανατρέχοντας στην προσωπικότητα του Αραφάτ υπογράμμισε τη συμβολή του στη «διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του Παλαιστινιακού κινήματος, περνώντας μέσα από τις Συμπληγάδες των αυταρχικών και των θεοκρατικών καθεστώτων» και υπογράμμισε την ιδιαιτερότητά του - «ήταν επαναστάτης που έγινε πολιτικός χωρίς να πάψει να είναι επαναστάτης» μαζί με τον Ν.Μαντέλα και τον Τζ. 'Ανταμς.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μarwan Toubassi υπενθύμισε τον στόχο των Παλαιστινίων «να γίνει η χώρα μας πλήρες μέλος του ΟΗΕ» και να μπορούν οι πολίτες της «να ζουν ελεύθεροι, να επιστρέψουν στα εδάφη τους, να σταματήσει ο παράνομος εποικισμός, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες».

Την προσωπική του ανάμνηση όταν, το 1982, ως πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Λίβανο, είχε παρευρεθεί στην αποχώρηση του Γιασέρ Αραφάτ και άλλων μαχητών της PLO από ένα λιμάνι του Λιβάνου με πλοία που είχε διαθέσει η Ελλάδα - το «Αφροδίτη», το «Vergina» και το «Σαν Ανδρέα» - ανακάλεσε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Υπενθυμίζοντας εξάλλου, «τη σταθερή κι εξαιρετικά συνεπή θέση της Ελλάδας, να συνεισφέρει για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, στη βάση μιας λύσης δυο κρατών, που θα εγγυηθεί την ειρήνευση, την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», ο κ. Κούρκουλας επεσήμανε ότι τον Νοέμβριο του 2011, η χώρα μας υπερψήφισε την απόφαση για την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO και έναν χρόνο αργότερα, την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη.

Σημειώνοντας ακόμη, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του Κουαρτέτου για την ειρηνευτική διαδικασία, όπως και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου, ο Έλληνας αξιωματούχος αναφέρθηκε στη συνδρομή της Ελλάδας («παρά τις δημοσιονομικές δυσχέρειες της χώρας μας») με ανθρωπιστική βοήθεια, την άμεση διάθεση 500.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και την αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 1 εκ. ευρώ.

Υπογραμμίζοντας τέλος, ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, ο κ.Κούρκουλας παρατήρησε πως «ένας νέος, φαύλος κύκλος βίας θα είναι απολύτως καταστροφικός και με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, ιδίως υπό το βάρος των ιδιαίτερα ανησυχητικών εκεί εξελίξεων».

Επισημαίνοντας την ανάγκη ενότητας «για να αποφευχθούν τα δεινά που προμηνύονται εξαιτίας των διχαστικών ακροτήτων», η δημοσιογράφος Εύη Δεμίρη υπενθύμισε την έκκληση του Γιασέρ Αραφάτ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΄74 για ειρήνευση - «στο ένα χέρι κρατώ ένα όπλο και στο άλλο χέρι ένα κλάδο ελαίας. Μην αφήσετε την ελιά να πέσει από το χέρι μου» είχε πει. Ανατρέχοντας στη δημοσιογραφική της γνωριμία με τον Αραφάτ, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις διαρκείς μετακινήσεις του «για να αποφύγει τους θανάσιμους κινδύνους που απειλούσαν τη ζωή του», στη συμπόρευσή του με τον λαό του καθώς ζούσε «πολιορκημένος στο στρατηγείο του», αυτός ο συνειδητός ειρηνιστής («παραχωρούμε γη έναντι ειρήνης» είχε πει) έτρεφε ευγνωμοσύνη για τη συνδρομή της Ελλάδας τις δύσκολες ώρες του ΄82, είπε η κ.Δεμίρη χαιρετίζοντας την παρουσία στην εκδήλωση του εφοπλιστή Ανδρ.Ποταμιάνου και του Βασ.Σαραντίτη (ΓΓ τότε στο υπουργείο Εμπ.Ναυτιλίας) που είχαν διευκολύνει τη φυγή των μαχητών του PLO.

Την «αγωνιστικότητα για την ειρήνη» του Γ.Αραφάτ υπενθύμισε επίσης ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ενώ ο «πρύτανης των αράβων πρέσβεων» πρέσβης της Τυνησίας Σ.Ταρέκ ζήτησε από την Ελλάδα «να προχωρήσει στο επόμενο βήμα στη διαδικασία αναγνώρισης της Παλαιστίνης».

Στην εκδήλωση μίλησαν τέλος εκπρόσωποι των κομμάτων - από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θ.Δρίτσας, από το ΠΑΣΟΚ η Β.Σουλαδάκη, από το ΚΚΕ ο Σπ.Χαλβατζής, από τους ΑΝΕΛ ο Φ.Τσαλίδης.

Σχετικές ειδήσεις