Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στο θέμα υποδοχής προσφύγων
Σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει η Ελλάδα στο θέμα της υποδοχής προσφύγων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, μετά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα (2/12), με τον Έλληνα επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για Μετανάστευση, Εσωτερικές Υποθέσεις και Ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά την οποία, εκτός από τις τρέχουσες προκλήσεις στα θέματα μετανάστευσης, συζητήθηκαν και οι σοβαρές απειλές από τους ξένους μαχητές (foreign fighters).
Οι δύο αξιωματούχοι, οι οποίοι συνεργάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν ως υπουργοί Άμυνας των χωρών τους, τάχθηκαν υπέρ της πλήρους εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την πολιτική για θέματα χορήγησης ασύλου, η οποία, επισήμανε ο Γερμανός υπουργός, δεν εφαρμόζεται από όλα τα κράτη-μέλη. Ο κ. ντε Μεζιέρ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη εφαρμογής κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, με ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης, για παράδειγμα, για τους μετανάστες στη Μεσόγειο. «Η διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων δεν ξεκινά ούτε εντός ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε στα σύνορα της Ευρώπης, αλλά στις χώρες προέλευσης και διέλευσης» δήλωσε και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η δικτύωση όλων αυτών των χωρών προκειμένου να αντιμετωπιστεί από κοινού το πρόβλημα.
Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η μετανάστευση αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμφώνησε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μαζί με τις χώρες προέλευσης και διακίνησης. Αναφέρθηκε δε ειδικά στο θέμα της επανεγκατάστασης των προσφύγων σε επείγουσες περιπτώσεις, επαινώντας τη Γερμανία για την επανεγκατάσταση προσφύγων σε κατάσταση ανάγκης, ιδιαιτέρως Σύρων. «Ο καταμερισμός της ευθύνης στην ΕΕ είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά. Η παρούσα κατάσταση, με τις χώρες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες αιτήσεις παροχής ασύλου να είναι και εκείνες που επανεγκαθιστούν τους περισσότερους πρόσφυγες, απλώς δεν είναι βιώσιμη» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για την ανάγκη η Ευρώπη να προσελκύσει τους ανθρώπους με τις σωστές δεξιότητες και ταλέντα, και αναφέρθηκε στην «μπλε κάρτα», η οποία εφαρμόζεται ήδη στην Γερμανία, τασσόμενος υπέρ της επέκτασής της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων, ο κ. ντε Μεζιέρ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις για το εάν η Γερμανία θα εξακολουθήσει να μην επαναπροωθεί πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Για μεγάλη πρόοδο σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από πέντε χρόνια, έκανε λόγο και ο κ. Αβραμόπουλος. «Η πολιτική ασύλου λειτουργεί πλέον πολύ καλά στην Ελλάδα και η χώρα είναι σε θέση να βοηθήσει και άλλες χώρες της ΕΕ με την εμπειρία της σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει ωστόσο να επαγρυπνούμε και να παραμείνουμε προσεκτικοί» επισήμανε, για να προσθέσει: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή, σε μια δύσκολη γειτονιά και μπορεί να λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα σε αυτή την περιοχή με την οποία τη συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, και στην ΕΕ. Επίσης είμαστε κοντά σε μια περιοχή όπου σημειώνονται μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές. Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γέφυρα, εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω μια τέτοια έκφραση, ανάμεσα σε αυτή την περιοχή και την ΕΕ».
Τόσο ο κ. Αβραμόπουλος όσο και ο κ. ντε Μεζιέρ εμφανίστηκαν ανήσυχοι για το θέμα των ξένων μαχητών και συμφώνησαν ότι τα στοιχεία που συλλέγονται από τις αεροπορικές εταιρείες είναι εξαιρετικά σημαντικά για τις Αρχές. Σημείωσαν ακόμη ότι είναι αναγκαίο ένα ευρωπαϊκό σύστημα τήρησης αρχείων με στοιχείων των επιβατών των πτήσεων. Επιπλέον, τόνισαν ότι είναι σημαντικό να ταχθούν από κοινού κατά της ριζοσπαστικοποίησης νεαρών ανδρών και γυναικών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας επίτροπος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της χρήσης του διαδικτύου για την προσέλκυση Ευρωπαίων από τρομοκρατικές ομάδες και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί για την καταπολέμηση του φαινομένου με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.
Σε συνέντευξη πάντως που παραχώρησε στην τηλεόραση της Deutsche Welle, o κ. ντε Μεζιέρ, αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Γερμανία για την αντιμετώπιση της απειλής από «ξένους μαχητές», σημείωσε ότι τα εθνικά μέτρα «δεν ωφελούν αν κάποιος πηγαίνει κάπου διασχίζοντας τα σύνορα της ζώνης Σένγκεν, για παράδειγμα στην Ελλάδα και ο Έλληνας συνοριακός φύλακας δεν γνωρίζει κατά τον έλεγχο της ταυτότητας ή άλλων εγγράφων ότι πρόκειται για "ξένο μαχητή"», και ζήτησε την εφαρμογή ευρωπαϊκών μέτρων και την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, ώστε κάθε φύλακας στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, της ΕΕ, να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Στην ίδια συνέντευξη, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», που προβλέπει την εξέταση της κάθε αίτησης ασύλου στη χώρα εισόδου των προσφύγων στην ΕΕ και επιβαρύνει ιδιαίτερα κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά δε την πρόταση καθιέρωσης ποσόστωσης για την κατανομή των προσφύγων, η οποία απορρίφθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διευκρίνισε: «Αυτό θα προϋπέθετε διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάποιος θα πρέπει να αποφασίζει πώς θα γίνει η κατανομή των προσφύγων. Δεδομένων των σημερινών συνθηκών, αυτή θα ήταν η ΕΕ. Αυτό δημιουργεί και προβλήματα. Γι' αυτό είναι ορθό το "Δουβλίνο" και παρεμπιπτόντως μία αλλαγή θα διαρκούσε χρόνια».