Αναγκαία τα έργα για την «συγκράτηση» του ποταμού Έβρου

Σε κινητοποίηση βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων καθώς για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα η στάθμη του ποταμού Έβρου βρίσκεται πάνω από τα όρια του συναγερμού.
3'

«Το ποτάμι δέχεται γύρω στα 120 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού την ημέρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, που, τις τελευταίες μέρες, μαζί με στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, των δήμων και των εμπλεκόμενων φορέων, επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.

Στον ποταμό 'Εβρο, «καταλήγουν» ποσότητες νερού από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, καθώς και από άλλους ποταμούς, όπως ο Ερυθροπόταμος, τόνισε ο κ. Παυλίδης και υπογράμμισε ότι, ο Έβρος «δεν είναι ένα συνηθισμένο ποτάμι».

«Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι η λεκάνη απορροής δεν είναι κάτι μικρό, είναι μια τεράστια - στην κυριολεξία – λεκάνη», συνέχισε ο κ. Παυλίδης. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τη περασμένη Παρασκευή (5/12/2014), η κατάσταση που καταγράφεται είναι ότι «πέφτουν» στον ποταμό πάνω από 1000 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Πώς, όμως μπορεί κάποιος να «δαμάσει» το ποτάμι και να προστατεύσει περιουσίες και τις ίδιες τις ζωές των πολιτών; Έργα υπερύψωσης αναχωμάτων, κατασκευή σημείων εκτονώσεων, όπου θα γίνονται τεχνητές εκτονώσεις, χωρίς να κινδυνεύουν άνθρωποι και περιουσίες, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που το τελευταίο διάστημα αναγκάζεται, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του ποταμού να παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα για την αποτροπή τυχόν πλημμυρικών φαινομένων σε οικισμούς.

Ο κ. Παυλίδης υπενθύμισε ότι πίστωση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Υποδομών, προορίζεται για έργα στις λεκάνες απορροής όλων των ποταμών και των χειμάρρων του νομού Έβρου και, όπως είπε, «επιχειρούμε τώρα να δημοπρατήσουμε το πρώτο έργο στο Ορμένιο για να υπερυψώσουμε το ανάχωμα σε ένα μήκος πέντε χιλιομέτρων, έργο προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, με μειοδοτικό διαγωνισμό».

Για την αποτροπή των προαναφερθέντων φαινομένων και την προστασία των κατοίκων, η Περιφέρεια, οι δήμοι, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία δίνουν μεγάλο «αγώνα» και με τη συμβολή του στρατού και ήδη «καταφέραμε και έχουμε ελαχιστοποιήσει τις ζημιές», σημείωσε ο κ. Παυλίδης. «Έχουμε ζημιές για να αποκαταστήσουμε, αλλά δεν κινδυνεύουν άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο μεταξύ, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και το απόγευμα της Δευτέρας (8/12), οι τεράστιες ποσότητες βροχόπτωσης που έπληξαν την κεντρική και νότια Βουλγαρία κρατούν σε αυξημένη επιφυλακή τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, που παρακολουθούν την πορεία της στάθμης των υδάτων. «Καμπανάκι» συναγερμού χτύπησε στις υπηρεσίες και έπειτα από επικοινωνία που είχε ο κ. Παυλίδης με την τουρκική πλευρά, όπου ενημερώθηκε ο Έβρος ποταμός έσπασε τα αναχώματα εντός της Τουρκίας σε 18 σημεία. Ο ίδιος, μετά και τις νέες βροχοπτώσεις στη Βουλγαρία, ζήτησε από τη βουλγαρική πλευρά τη μείωση των παροχών νερού στον Άρδα.

Στο μεταξύ, η Πολιτική Προστασία, οι τεχνικές υπηρεσίες Περιφέρειας, η Πυροσβεστική, η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό και ετοιμότητα, σε περίπτωση που κληθούν να παρέμβουν για απεγκλωβισμό ατόμων.

Σχετικές ειδήσεις