Αυξάνεται το κύμα των απελπισμένων...
Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το 2014 ήταν καθοριστική χρονιά για την Ευρώπη. Χρονιά ορόσημο, καθώς σημειώθηκε η μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή των τελευταίων ετών. Τους πρώτους έξι μήνες, αναφέρουν, πως έφτασαν δια θαλάσσης στην Ελλάδα 25.000 μετανάστες. Διπλάσιος αριθμός συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Από την άλλη, η μέχρι τώρα «εγκλωβισμένη» Ευρώπη στην αδιέξοδη μεταναστευτική της πολιτική, προσπαθεί να γυρίσει σελίδα. Θα τα καταφέρει;
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΧΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Της Γεωργίας Λινάρδου
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ.Βαρβιτσιώτης σε πρόσφατη ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ανέφερε πως εκτιμά ότι ο αριθμός των μεταναστών που θα θελήσουν να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, θα ξεπεράσει τις 30.000. Με δεδομένες και τις εξελίξεις στη Συρία.
Ο περίφημος αλλά «ανήμπορος» φράχτης του Έβρου (κόστους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ) δεν εμπόδισε -παρά τις αυξομειώσεις της Εθνικής... αρτηριακής πίεσης- τη ροή των μεταναστών. Αφ' ενός μεν ενίσχυσε τη ροή προς τη Βουλγαρία και αφ' ετέρου ενίσχυσε την πλέον επικίνδυνη διαδρομή από τα παράλια της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Οκ., ο Έβρος πια δε δέχεται πολλούς. Αλλά πως μπορείς ως χώρα να λειτουργείς με το σύνδρομο της «παρωπίδας»;
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, ένας στους τέσσερις μετανάστες οι οποίοι εισήλθαν στην Ευρώπη, το έκαναν παραβιάζοντας τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.
Από την πλευρά τους, οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 προσπάθησαν να περάσουν στη χώρα μας 7.500 μετανάστες, οι οποίοι συνελήφθησαν. Μαζί με αυτούς και 43 διακινητές. Το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ο αριθμός των κυνηγημένων που εντοπίστηκαν από τους Τούρκους ήταν χαμηλότερος (6.937).
Σύμφωνα με την Frontex, το 2010 σε κάθε 200 μετανάστες που προσπάθησε να περάσει σε κάποια από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, πέθαινε και ένας. Πλέον, πεθαίνει ένας στους τριάντα.
Ο Christer Zettergren, πρώην γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού ο οποίος εργάζεται για λογαριασμό του τμήματος Μετανάστευσης των Σουηδικών αρχών, εκτιμά πως έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου. Αυτή είναι μία επικίνδυνη και αρκετά ακριβή πια διαδρομή. Η Σουηδία αλλά και η Νορβηγία παραμένουν στην κορυφή της λίστας με τις χώρες όπου οι περισσότεροι μετανάστες επιθυμούν να καταλήξουν ώστε να ξεκινήσουν τη ζωή τους από το μηδέν. Ο βορράς θέλουν να είναι ο τελικός τους προορισμός.
Εξίσου επικίνδυνη διαδρομή θεωρείται και η Λαμπεντούζα στην Ιταλία. Όχι ότι παύει να αποτελεί κορυφαίο σταθμό στο ταξίδι για τη Βόρειο Ευρώπη αυτό το μικρό νησάκι στα ανατολικά της Ιταλίας, αλλά πλέον φαίνεται να μη «συμφέρει» όχι τόσο από άποψη επικινδυνότητας και υψηλού ρίσκο, αλλά διότι η διαδρομή είναι πολύ ακριβή. Για έναν μετανάστη που καταφέρνει να φτάσει στα παράλια της Τουρκίας, το κοντινότερο νησί που είναι η Μυτιλήνη, απέχει μόλις είκοσι χιλιόμετρα. Σε αντίθεση με το αν επέλεγε τη διαδρομή Λιβύη-Λαμπεντούζα (300 χλμ).
«Τα θανατηφόρα σύνορα της Ευρώπης»
Τον περασμένο Σεπτέμβρη το Γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσιεύει ρεπορτάζ του Maximilian Popp με τίτλο: «Τα θανατηφόρα σύνορα της Ευρώπης. Μια έρευνα για την εξοργιστική πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ».
Ο Popp επισκέπτεται το γραφείο ενός Γερμανού αξιωματικού της αστυνομίας και πλέον στελέχους της Frontex, του Klaus Roesler, στον 23ο όροφο ενός ουρανοξύστη στη Βαρσοβία. Στο γραφείο του Roesler υπάρχει ένας πίνακας όπου καταγράφεται η πορεία των κυνηγημένων στα σύνορα και οι διαδρομές που κάθε φορά ακολουθούν. Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως όταν ο Roesler χρησιμοποιούσε φράσεις όπως «καταιγίδα στα σύνορα», «περιοχές κινδύνου» για να περιγράψει τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη, εκείνος ένιωθε λες και βρίσκεται στο γραφείο μυστικών υπηρεσιών όπου κάποιος υπερασπιζόταν την Ευρώπη εναντίον του «εχθρού».
Αυτό είναι που άλλαξε μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα; Μια Ευρώπη φρούριο που δαπανά εκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσει τα σύνορα και τους «υπηκόους» της, δίχως αποτέλεσμα; Χρήματα που θα μπορούσε να δαπανήσει για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες και δομές για την υποδοχή και κατόπιν την φροντίδα χιλιάδων ανθρώπων από χώρες που έτσι κι αλλιώς δε μπορούν να ζήσουν; Ακούγεται ρομαντικό; Το ίδιο ρομαντικό ακούγεται και το ότι οι προβλέψεις για το 2015 αναφέρουν εκτόξευση της μεταναστευτικής ροής;
Ο πόλεμος στη Συρία παράγει χιλιάδες νέους πρόσφυγες. Αυτούς τους ανθρώπους η Ευρώπη θεωρεί «εχθρούς» της;
Εγκλωβισμένη...
Αυτό που άλλαξε είναι ότι μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα, η Ευρώπη εγκλωβίστηκε ακόμη περισσότερο σε αδιέξοδες πολιτικές. Από τη μία επικρατεί η λογική πως αν με αφορμή τον χείμαρρο των μεταναστών που καταφθάνουν από τη Συρία, ελαστικοποιήσει την πολιτική της σε ότι αφορά στην παροχή ασύλου, τότε αυτό θα πολλαπλασιάσει το πρόβλημα. Κι από την άλλη προσπαθεί να χτίσει ένα «φρούριο» γύρω από τον «εαυτό» της το οποίο χαρακτηρίζεται «βάναυσο», ενάντια στις Αρχές της. Αυτό κοστίζει περισσότερο. Και σε χρήμα (για να μιλήσουμε τη γλώσσα του καπιταλισμού ή πιο sic, του οικονομικού πολιτισμού), αλλά και σε ζωές...
«Να δείξουμε τις θετικές επιπτώσεις της μετανάστευσης»
Αρχές του μήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ομολόγησε πως: «Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε τη μετανάστευση σε καιρούς οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας. Ωστόσο, θα πρέπει να αλλάξουμε τη ρητορική που αφορά τη μετανάστευση. Πρέπει να δείξουμε τις θετικές της επιπτώσεις». Τη δήλωση αυτή την έκανε στο πλαίσιο φόρουμ του ΟΟΣΑ.
Με το ενδεχόμενο η «ρητορική» να συμπαρασύρει και την «ουσία» ή το ανάποδο, φαίνεται ότι η Ε.Ε., έχει συνειδητοποιήσει τον «εγκλωβισμό» της και αναζητά λύσεις.
Σε πρόσφατη παρέμβασή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως:
«Δεν είναι δυνατόν τα κράτη που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες στη βάση συστήματος ποσόστωσης να υποδέχονται ταυτόχρονα και τους περισσότερους αιτούντες άσυλο. Αυτό το διάστημα δρομολογούμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλάβει σύντομα τα περισσότερα κράτη-μέλη. Αυτό πρόκειται να εγγυηθεί μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων με ποσόστωση σε ολόκληρη την ΕΕ».
Ίδωμεν...
σ.σ.: έτσι για την ιστορία αναφέρουμε μία αποκαλυπτική δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δ. Αβραμόπουλου, όχι για τη μετανάστευση αυτή τη φορά, αλλά για τη διαφθορά: «120 δισ. ευρώ ετησίως επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία η διαφθορά» (τη δήλωση αυτή έκανε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, στις 9 Δεκεμβρίου)
Ίδωμεν ξανά.
Υ.Γ. Το σημαντικό, όμως, για την Ευρώπη και για τη χώρα μας είναι ένα. Να μην αδιαφορήσει για την Ανθρώπινη Ζωή...
Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr
Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr