Το γιορτινό τραπέζι των προγόνων μας

Η γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κουκουνάρια είναι το επίκεντρο του γιορτινού τραπεζιού τις ημέρες των Χριστουγέννων.
1'

Πολύ πριν αυτό το φαγητό γίνει «μόδα», κάθε μέρος της Ελλάδας είχε διαφορετικές συνήθειες για το καλό γιορτινό τραπέζι.

Σε άλλους τόπους συνηθιζόταν το χοιρινό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε άλλους η γαλοπούλα με λαχανικά, σε κάποια μέρη πάντως, το επίσημο τραπέζι περιελάμβανε ψάρι.


Στα Επτάνησα έτρωγαν χοιρινό με λάχανο

Η τοπική ονομασία της συνταγής ήταν «πουτρίδα», δηλαδή χοιρινό με λάχανο ή κουνουπίδι.
Αντίστοιχα, στη Ζάκυνθο, έτρωγαν το κρέας με μπρόκολο βραστό ή, ακόμα παλιότερα. το λαχανικό σκέτο βρασμένο.

Βορειοανατολικό Αιγαίο

Τα νεώτερα χρόνια στη Σάμο και σε γειτονικά νησιά του βόρειου Αιγαίου έτρωγαν κοτόπουλο γεμιστό, όμως παλιότερα και εκεί το χοιρινό είχε δεσπόζουσα θέση στο γιορτινό τραπέζι.

Κυκλάδες: Ψάρι και κουνουπίδι

Στη Σύρο, πολλά χρόνια πριν η γαλοπούλα «κατακτήει» τη βασική θέση στα επίσημα γεύματα και δείπνα, τα Χριστούγεννα έτρωγαν ψάρι και κουνουπίδι, κυρίως στο τραπέζι της παραμονής.

Στην Εύβοια μαγείρευαν το χοιρινό με σέλινο

Ένα φαγητό που έχει περίοπτη θέση τη σύγχρονη εποχή είναι το χοιρινό με σέλινο, ωστόσο στη Χαλκίδα είναι πατροπαράδοτο μαγείρεμα.


Μάνη: Τα λαλάγγια θυμίζουν τις δίπλες

Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων ήταν τα λαλλάγια, που θυμίζουν πολύ τις σημερινές δίπλες. Οι νοικοκυρές έπλαθαν πολύ λεπτό το ζυμάρι, το δίπλωναν στα τέσσερα και το τηγάνιζαν στο καυτό λάδι.

Σχετικές ειδήσεις