Norman Atlantic: Αυξάνονται οι νεκροί – Αγωνία για αγνοούμενους
Σε μεγάλη ναυτική τραγωδία εξελίσσεται το δυστύχημα στο πλοίο Norman Atlantic που τυλίχθηκε στις φλόγες στην Αδριατική τα ξημερώματα της Κυριακής.
Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει στους 13 (οι 11 από το ναυάγιο και δυο Αλβανοί ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους κατά τη ρυμούλκηση) ενώ οι αγνοούμενοι ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους 60.
Την ίδια ώρα το αλαλούμ με τις λίστες επιβατών και επιβαινόντων στο μοιραίο πλοίο προκαλεί εκνευρισμό και απορία.
Σε ανακοίνωσή του, ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία, ανέφερε πως ο αριθμός των επιβατών ήταν 499 άτομα. Από αυτά οι 478 ήταν επιβάτες και πλήρωμα. Τρεις, δύο Αφγανοί κι ένας Σύρος, ήταν παράνομοι μετανάστες και 18 άνθρωποι – φαντάσματα, για τους οποίους κανείς δεν ξέρει το παραμικρό...
Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι αναμφίβολα υπήρχαν και άλλοι παράνομοι μετανάστες, κρυμμένοι στις νταλίκες που μετέφερε το Norman Atlantic. Η τύχη τους είναι αβέβαιη, αφού η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ όπου βρίσκονταν τα μεγάλα φορτηγά.
Το αισιόδοξο μήνυμα ήρθε από τις ελληνικές Αρχές που ενημέρωσαν ότι το σύνολο των Ελλήνων επιβατών που έχουν διασωθεί και βρίσκονται είτε σε πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση είτε σε ελληνικό έδαφος, ανήλθε το βράδυ της Τρίτης σε 236 άτομα σε σύνολο 268, που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic».
Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, άλλοι 35 Έλληνες σε σύνολο περίπου 200 επιβατών περισυνελέγησαν από το μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic» και βρίσκονται στο πλοίο San Giorgio.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέρχεται σε 475 άτομα, εκ των οποίων 268 ήταν Έλληνες. Δύο από τους Έλληνες έχουν ταυτοποιηθεί ως νεκροί και συνεχίζεται η αναζήτηση εντοπισμού άλλων 30.
Το σύνολο των διασωθέντων από το πλοίο «Norman Atlantic», (επιβάτες και πλήρωμα) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχεται σε 432 άτομα.
Πηγές από το λιμενικό σώμα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι Έλληνες σε δύο πολεμικά πλοία του Ιταλικού ναυτικού αλλά και στο San Giorgio.
Τους πήραν τα κινητά
Εν τω μεταξύ, μία σκοτεινή παράμετρο της υπόθεσης φέρνουν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες διασωθέντων, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, κατά τη μεταφορά τους με το San Giorgio του ιταλικού πολεμικού Ναυτικού, τους ζητήθηκε να παραδώσουν τα κινητά τους, εν όψει της άφιξής τους στο Μπρίντιζι, προκειμένου να αφαιρεθεί τυχόν βιντεοσκοπημένο υλικό από τον εφιάλτη που έζησαν. Κι αυτό λόγω του ότι πρόκειται για στοιχεία που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα για τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας.
Εκτός αυτού, οι διασωθέντες δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους, λόγω πρωτοκόλλου. Όπως τους είπαν, τα κινητά τους θα τους επιστραφούν κατά την αποβίβασή τους από το πλοίο.
Έρευνα από τις δικαστικές αρχές
Εγκληματική φαίνεται ότι είναι η ολιγωρία του πλοιάρχου και των μελών του πληρώματος που δεν κατόρθωσαν να συντονίσουν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στην Ελλάδα το Υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχουν αναθέσει στην προϊσταμένη Πρωτοδικών Πειραιά τη διενέργεια κατεπείγουσας Προκαταρκτικής Εξέτασης για δυο κακουργήματα, για διατάραξη υδάτινης συγκοινωνίας από την οποία επήλθε θάνατος, καθώς και εμπρησμός.
Σχετικά με το αξιόπλοο του πλοίου, οι ιταλικές αρχές αναφέρουν ότι είχε γίνει επιθεώρηση στο πλοίο στις 19 Δεκεμβρίου και είχαν προηγηθεί και άλλες τρεις έρευνες από ιταλικές και ισπανικές εταιρίες από τις οποίες δεν προέκυψε κάποιο ζήτημα.
Ωστόσο οι ελληνικές αρχές εντόπισαν κάποιες παρατηρήσεις, καθώς διαπιστώθηκαν προβλήματα στη σήμανση έκτακτης ανάγκης, στις πυρίμαχες πόρτες, και στο σχέδιο συνεργασίας με τις αρχές, δηλαδή στο πως θα επικοινωνούσε ο καπετάνιος με τις αρχές σε περίπτωση ατυχήματος, σχέδιο που δεν ήταν θεωρημένο από τις ελληνικές αρχές.
Ερωτηματικά συνεχίζουν να υπάρχουν για την ολιγωρία του Ιταλού πλοιάρχου που καθυστέρησε επί δυο ώρες να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για το συμβάν, καθώς και για την εγκατάλειψη του πλοίου από τον πρώτο μηχανικό.
Την ίδια στιγμή σωρεία καταγγελιών υπάρχει από τους Έλληνες διασωθέντες για τη στάση που τήρησε το πλήρωμα του Norman Atlantic.