Δρομολογείται η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού – Ενδιαφέρον από τουρκικά μέσα

Στην αποκατάσταση του, τεράστιας ιστορικής αξίας, γεφυριού της Πλάκας, προτίθεται να συνδράμει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα.
1'

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το Ίδρυμα έχει θέσει, ήδη, στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων όλο το δυναμικό του για την χρησιμοποίηση της αιχμής της τεχνολογίας στην αναστήλωση αυτού του ιστορικού μνημείου.

Το σύνολο ή μεγάλο μέρος του κόστους της ανακατασκευής του γεφυριού της Πλάκας, θέλει να χρηματοδοτήσει ο αλευροβιομήχανος κ. Λούλης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι πρόγονοι του κ. Λούλη ήταν εκείνοι που είχαν χρηματοδοτήσει την κατασκευή του γεφυριού αυτού δύο φορές.

Η κατάρρευση του μονότοξου γεφυριού, ηλικίας 150 και πλέον χρόνων που έπεσε «θύμα» της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Ήπειρο, προκάλεσε συγκίνηση εντός αλλά και εκτός Ελλάδας. Ενδιαφέρον έδειξαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το γεφύρι είχε χτιστεί κατά την οθωμανική περίοδο (1866) επί Σουλτάνου Αμπτντουλαζίζ (Abdülaziz), και ότι είχε υποστεί σημαντικές ζημίες, ήδη από πλημμύρες του 2007. Αναφέρονται επίσης στις δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων για την σημασία της γέφυρας, και τονίζουν ιδιαίτερα ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «πολύ λυπηρή» την είδηση της κατάρρευσης της γέφυρας και υποσχέθηκε την αποκατάστασή της.

Σχετικές ειδήσεις