Άρτα: Δέσμευση του υφυπουργού Υποδομών για άμεση αποκατάσταση ζημιών

Την πρόθεση της Πολιτείας να συνδράμει τους πληγέντες της κακοκαιρίας μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.
3'

«Θα γίνουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών για να μπορέσει η Πολιτεία να βοηθήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αλλά και περισσότερο στην αποκατάστασή τους» δήλωσε στην Άρτα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Όπως είπε τα προβλήματα εντοπίζονται σε οικισμούς, καλλιεργούμενες εκτάσεις, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις, οικογενειακές επιχειρήσεις, δημόσιες υποδομές και σε μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

«Δυστυχώς στην Άρτα δεν είχαμε μια ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και των οικισμών του νομού, ενώ υπάρχουν και προβλήματα με τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων σε παραποτάμιες περιοχές. Σωρευμένα προβλήματα δεκαετιών, σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή για την περιοχή καιρικά φαινόμενα δημιουργούν συνθήκες έκτακτης κατάστασης, που απαιτείται πλέον η αντιμετώπιση της. Με δυο λόγια, επί δεκαετίες η πολιτεία δεν είχε σκύψει πραγματικά πάνω από το πρόβλημα της περιοχής για να το λύσει, τώρα πρέπει να το κάνει, για να μη κινδυνεύει πια ο νομός και η παραγωγική δραστηριότητα, οι περιουσίες και κυρίως οι άνθρωποι. Όλοι οι οικισμοί που ήταν στις όχθες του ποταμού – και όχι μόνο - έχουν υποστεί πάρα πολύ μεγάλες ζημιές. Από χθες το βράδυ έχουν μειωθεί τα πλημμυρικά φαινόμενα και κατασκευάζονται αναχώματα καθώς έχουν διατεθεί μηχανήματα και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουν δραστηριοποιηθεί κλιμάκια μηχανικών από την Αθήνα για να συνδράμουν στην απογραφή των ζημιών και να βοηθήσουν και οργανωτικά στις αυτοψίες τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Για το θέμα των αποζημιώσεων στους πληγέντες από την κακοκαιρία, ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, ανέφερε ότι «υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τα ποσά της αποζημίωσης των πληγέντων και τις υπουργικές αποφάσεις που πρέπει άμεσα να εκδοθούν. Ήδη ολοκληρώθηκε σύσκεψη στην οποία ενημερώθηκαν όλοι οι φορείς για τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες που χρειάζονται, ώστε να βγουν πολύ γρήγορα οι υπουργικές αποφάσεις και να προχωρήσουν στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην απόδοση των αποζημιώσεων, ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες».

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης σήμερα το πρωί, συνοδευόμενος από την βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΗ Χρήστο Παπαβρανούση και υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε. Άρτας, επισκέφθηκε τον οικισμό Φράστα Αγνάντων για να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας τονίζοντας:

«Είναι ένα στοίχημα για τη χώρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για το ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Είναι ένα μήνυμα για την εθνική μας αξιοπρέπεια: Το γεφύρι να ξαναγίνει». Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι: «Είναι εφικτό να αποκατασταθεί το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας καθώς έχουμε ήδη τη συνδρομή των επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου έχει ήδη κινητοποιηθεί όχι μόνο για το γεφύρι αλλά και για τον έλεγχο των υποδομών. Ήδη μηχανικοί βοηθάνε και την Περιφέρεια και τους Δήμους για να καταγραφούν οι ζημιές στις υποδομές. Ακόμη κάποιες ιδιωτικές εταιρείες μας ενημέρωσαν ότι συμμετέχουν στην αποκατάσταση των ζημιών του ιστορικού γεφυριού. Επομένως έχουμε την αισιοδοξία ότι μόλις τα φαινόμενα υποχωρήσουν θα αρχίσουμε κατευθείαν τις εργασίες για την αποκατάστασή του, αποκαθιστώντας μ' αυτόν τον τρόπο το βιωματικό, συμβολικό και συναισθηματικό κενό των κατοίκων των Τζουμέρκων και ταυτόχρονα αποκαθιστώντας το ιστορικό κενό που θα δημιουργούσε στις επόμενες γενιές η απουσία του».

Σχετικές ειδήσεις