ΣΕΚ: Ανάγκη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας
Την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), εκπρόσωποι του οποίου συναντήθηκαν την Πέμπτη (5/2/2015) με τον υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Σγουρίδη.
Όπως ανέφεραν στη συνάντηση, η στήριξη των κτηνοτρόφων είναι ουσιαστικά στήριξη της εθνικής οικονομίας και περιφέρειας, αφού οι κτηνοτρόφοι αποτελούν βασικούς συντελεστές βιωσιμότητας της υπαίθρου και μπορούν να εξασφαλίσουν την αυτάρκεια της χώρας σε γάλα και κρέας.
Στο υπόμνημα που κατέθεσαν, το οποίο κοινοποιείται στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, περιλαμβάνονται σειρά προτάσεων του Συνδέσμου που αφορούν στα βοσκοτόπια, στον έλεγχο και στην εκρίζωση ζωονόσων όπως π.χ. ο καταρροικός πυρετός, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και άλλων επιβαρύνσεων, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας και στη ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών. Μεταξύ άλλων ο ΣΕΚ ζητεί την επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις πέντε ημέρες και την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης τόσο στα γάλατα όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και στη δημιουργία εργαλείου χρηματοδότησης των αγροτών και κτηνοτρόφων ή Τράπεζα ειδικού σκοπού, για τη χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλό επιτόκιο.
Όπως σημειώνεται, η ελληνική κτηνοτροφία δεν έχει ωφεληθεί καθόλου από την αναγνωρισιμότητα των κύριων προϊόντων της. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΚ στον κ. Σγουρίδη, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος βρίσκεται σήμερα στους 600.000 τόνους και βαίνει σημαντικά μειούμενη, όταν οι ανάγκες της χώρας σε γάλα και τυροκομικά είναι 1.350.000 τόνοι, ενώ η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά περίπου 100.000 τόνους τα τελευταία χρόνια, γεγονός που επηρέασε και την εγχώρια παραγωγή τυριών και ιδιαίτερα της φέτας.
Επιπλέον, η Ελλάδα παραμένει κύριος εισαγωγέας στον τομέα του κρέατος, αφού σήμερα η ελληνική αγορά εισάγει τουλάχιστον το 80% του βόειου κρέατος, το 70% του χοίρειου κρέατος και το 15% του κρέατος ορνίθων, την ίδια ώρα που χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα τους και πολλοί άλλοι βρίσκονται στα όρια της εγκατάλειψης.