«Πληρώστε για όσα αποκρύψατε - Αλλιώς έρχονται… χειροπέδες»
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους» έχει τεθεί στο …μικροσκόπιο η λίστα με τους 3.500 μεγαλοκαταθέτες και επενδυτές, οι οποίοι έχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μετοχές το δυσθεώρητο ποσό των περίπου 7,5 δισ. ευρώ, που φέρεται να έχει αποκρυβεί.
Στόχος του επικεφαλής της κυβερνητικής προσπάθειας, υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, είναι –με ταχύτατες διαδικασίες - να ελεγχθούν αυτά τα 3.500 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, με σκοπό να εισπραχθούν φόροι ύψους 2,5 με 3 δισ. ευρώ.
Οι σχετικοί φάκελοι έχουν ήδη ανοίξει από το ΣΔΟΕ, σε συνεννόηση με τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη, και στους ελεγχόμενους προτείνεται να καταβάλουν άμεσα τα ποσά που τους αναλογούν σε φόρους με γενναία έκπτωση. Ακολούθως θα κλείσει και ο φάκελός τους.
Σε …κλοιό θα βρεθούν όσοι αρνηθούν
Όσοι αρνηθούν ή κωλυσιεργήσουν, τότε μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, επιβολή προσαυξήσεων στους αναλογούντες φόρους, ακόμα και παραπομπή Δικαιοσύνη με βαρύτατες κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που επιφέρουν πολύχρονες ποινές.
Σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης ακολουθεί δήμευση περιουσιακών στοιχείων για να πάρει το Δημόσιο όσα του οφείλονται.
Ο κ. Νικολούδης διευκρινίζει: «δεν θέλουμε οι πολίτες να πηγαίνουν φυλακή. Η κοινή λογική λέει να δέχονται την έκπτωση, για να αποφύγουν τη δίωξη και τη δέσμευση της περιουσίας τους».
«Όχι στα συγχωροχάρτια»
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Έθνους», στη φιλοσοφία του υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη είναι ότι δεν δίνεται «συγχωροχάρτι» για εγκληματικές συμπεριφορές του παρελθόντος και θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι.
Αναμένεται επίσης να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για μια σειρά δραστηριοτήτων που αφορούν στην παροχή δανείων από τράπεζες και τη χορήγηση επιδοτήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ώστε να μηδενιστούν τα περιθώρια να σημειωθούν παράνομες πράξεις.
Επιπλέον, ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους του υπουργού είναι να ελεγχθούν οι μηχανισμοί ελέγχου της διαφθοράς.
Όπως έχει πει σε όλους τους τόνους, «δεν μπορείς να ελέγξεις τη διαφθορά, εάν δεν ελέγχεις τους μηχανισμούς που ελέγχουν τη διαφθορά».