Γκράφιτι στο Πολυτεχνείο: Τέχνη ή βανδαλισμός; - Τι λένε οι πολίτες(pics+vid)

Τις τελευταίες ημέρες οι περαστικοί από την οδό Πατησίων γυρνούν ξαφνιασμένοι το κεφάλι: η γνώριμη όψη του Πολυτεχνείου έχει αλλάξει εξαιτίας ενός γκράφιτι που τύλιξε σαν …μαύρο ρούχο το κτήριο.
4'

της Παρασκευής Βονάτσου

Φωτογραφίες-Βίντεο: Γιώργος Διαμαντάκης


Η πανεπιστημιακή κοινότητα κατέθεσε τις αντιρρήσεις της για το γκράφιτι, το υπουργείο Παιδείας το καταδίκασε, η δικαστική έρευνα προχωρά. Τι λένε όμως οι πολίτες που αντικρίζουν το ιστορικό κτήριο της Αθήνας με αλλαγμένο «πρόσωπο»; Οι απόψεις διίστανται: οι μεγαλύτερης ηλικίας το καταδικάζουν, οι νεώτεροι το αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον. Όλοι πάντως αναρωτιούνται πως βάφτηκε σε μια νύχτα μια τόσο μεγάλη επιφάνεια.
Όποιος κι αν ήταν ο στόχος αυτής της τολμηρής πράξης, σίγουρα ένα είναι δεδομένο, ότι έγινε το επίκεντρο συζητήσεων για τα όρια της τέχνης και της αισθητικής.

«Τέχνη μεν, όχι για το Πολυτεχνείο δε»

«Μου αρέσει το γκράφιτι σαν τέχνη, αλλά όχι πάνω σε ένα κτήριο που έχει την ιστορία του Πολυτεχνείου», λέει στο newsbomb.gr ο Δημήτρης Καποτής. Ο κ. Καποτής είναι φωτογράφος και διασχίζοντας την Πατησίων, σταμάτησε να τραβήξει φωτογραφίες. Η άποψή του είναι ότι το γκράφιτι ταιριάζει καλύτερα σε «απρόσωπους» τοίχους και δεν ήταν εύστοχη η επιλογή του Πολυτεχνείου

«Πολύ σκοτεινό»

«Νόμιζα πως είναι φυλακή»! είπε στο neswsbomb.gr έκπληκτη η Ολλανδέζα τουρίστρια, όταν ρωτήθηκε για το έργο και πληροφορήθηκε πως είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Δε μου αρέσει καθόλου» προσέθεσε, «είναι πολύ σκοτεινό για την αισθητική μου».


«Μας αρέσει, είμαστε εναλλακτικοί»

Οι νεαροί Ιταλοί βρέθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος σχολείων. Προσπερνούν αδιάφοροι το κτήριο και γυρίζουν να κοιτάξουν όταν ρωτώνται από το newsbomb.gr. Σκέφτονται λίγο πριν απαντήσουν. «Ναι, μας αρέσει» λένε και οι δύο. «Είναι τέχνη, η τέχνη μερικές φορές προκαλεί. Εμείς τουλάχιστον είμαστε underground και μας αρέσει η εναλλακτική έκφραση». Λίγο πριν φύγουν στέκονται πάλι και κοιτούν και από την πλευρά της Στουρνάρη. «Ναι, είναι καλό» συμπληρώνουν.

«Αυτό είναι βανδαλισμός»

«Τι γράμματα μαθαίνουν τελικά τα παιδιά μας» , «τι χάλι είναι αυτό», «το βανδάλισαν» είναι οι φράσεις που ακούει κανείς από τους περαστικούς. Υπάρχουν κι αυτοί που δεν εκφράζονται. Σταματούν, κοιτούν, φωτογραφίζουν, προσπερνούν.

«Πως το κατάφεραν όλο αυτό σε μια νύχτα;»

Αρνητικές για το αποτέλεσμα που άλλαξε την όψη του κτηρίου είναι οι κυρίες Ευανθία και Μαρία Παπαδημητρίου. Αυτό πάντως που τους προκαλεί εντύπωση είναι το πως καλύφθηκε όλο το κτήριο εν μια νυκτί! «Μα πως έφτασαν εκεί, που χρειάζονται σκαλωσιές ; Και δεν τους είδε κανείς; Κάποιος δεν είναι υπεύθυνος εδώ; Πρέπει να καθαρίσει τώρα» υποστηρίζουν.

«Δε με ενοχλεί το γκράφιτι. Το κτήριο αυτό όμως είναι μνημείο»


Η Μαρίνα είναι πρωτοετής φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής. Μάλλον έχει εξοικειωθεί με τη νέα όψη του Πολυτεχνείου τις τελευταίες ημέρες. Το newsbomb.gr τη ρώτησε για το πώς το κρίνει. Η ίδια απαντά πως την ενοχλούν εξίσου αυτά που έχουν καλύψει και άλλα τμήματα ης Σχολής. Δεν διαφωνεί με το γκράφιτι, αλλά, όπως χαρακτηριστικά λέει, «το κτήριο είναι μνημείο»

Αντιδράσεις απο το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού

«Υπέρβαση των ορίων χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας το γκράφιτι που κάλυψε την όψη του Πολυτεχνείου στη Στουρνάρη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης που δήλωσε ότι το γκράφιτι «κατέλαβε επιθετικά το ΕΜΠ»

«Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, με αφορμή την κάλυψη των εξωτερικών τοίχων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από αγνώστους με γκράφιτι, σημειώνει ότι οι εκφράσεις αυθόρμητης τέχνης της νέας γενιάς -όσο σεβαστές και αν είναι- απαιτούν όρια και μέτρο. Στην περίπτωση του Πολυτεχνείου, ενός ιστορικού κτιρίου της χώρας με ιδιαίτερο συμβολισμό, και μάλιστα συνδεδεμένο με την πρόσφατη ιστορία και τους αγώνες της νέας γενιάς, αλλά και με αισθητική αξία, το υπουργείο θεωρεί ότι η παραπάνω πράξη υπερέβη τα όρια» αναφέρεται σε ανακοίνωση για το θέμα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ αποτελεί αντικείμενο διαλόγου του υπουργείου με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Νίκος Ξυδάκης: «Το γκράφιτι κατέλαβε επιθετικά το ΕΜΠ»

Την παρέμβαση στην εξωτερική όψη του κτηρίου καταδίκασε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και γνωστοποίησε ότι το υπουργείο θα διαθέσει στο ΕΜΠ την τεχνογνωσία των συντηρητών του για την αποκατάσταση των μαρμάρινων στοιχείων»

«Το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο απεικόνισε την κρίση στη χώρα, στην πόλη, στην οδό Στουρνάρη. Η σκοτεινιά του αναδύεται από το ζοφερό μικροκλίμα της περιοχής.Ταυτοχρόνως, κατέλαβε επιθετικά το ΕΜΠ και βανδάλισε το αρχιτεκτονικό μνημείο. Αλλοίωσε όχι μόνο τη μορφολογία του, αλλά και την ιστορική του φυσιογνωμία. Επιπλέον έφθειρε τα μάρμαρα, ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα», είπε ο κ. Ξυδάκης.

Σχετικές ειδήσεις