Ανοχύρωτη απέναντι στις πλημμύρες η πεδιάδα των Σερρών

Ανοχύρωτη παραμένει η πεδιάδα των Σερρών σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινόμενων, καθώς η διαρκής μείωση της χωρητικότητας της τεχνητής λίμνης Κερκίνης, εξαιτίας των προσχώσεων και της απουσίας έργων συντήρησης στις υπάρχουσες υποδομές, αυξάνουν τον κίνδυνο καταστροφικών πλημμυρών.
3'

Τα παραπάνω προκύπτουν από σημερινές δηλώσεις της υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας-Θράκης, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, έπειτα από συνάντησή της με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Αποστόλου.

Όπως είπε η κ. Κόλλια- Τσαρουχά, σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές, κάθε 100 χρόνια εμφανίζονται δύο ως τρεις φορές πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα. «Δεδομένης της κατάστασης, δεν τολμώ να διανοηθώ τι θα μπορούσε να προκύψει αν κάποια στιγμή συμβούν τέτοια φαινόμενα, που ευτυχώς σήμερα φαντάζουν μακρινά. Υποχρεούμαι όμως να υποστηρίξω ότι το μεγαλύτερο τμήμα της πεδιάδος του νομού Σερρών που αρδεύεται από τη λίμνη Κερκίνη, με τους σημερινούς ρυθμούς προσχώσεων, δεν θα είναι πολύ σύντομα σε θέση να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες διοχέτευσης υδάτων» σημείωσε.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ναι μεν δεν έχει απαντήσεις για το τι θα συμβεί αν επικρατήσουν ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο του Μαΐου σε Ελλάδα και Βουλγαρία, όταν η λίμνη βρίσκεται στο ανώτατο δυνατό ύψος της στάθμης της, «αλλά είναι βέβαιο ότι ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνάμεις που διαθέτει το Γ' Σώμα Στρατού, δεν θα είναι τότε αρκετές».

Κατά την ίδια, όλα τα έργα που δημιουργήθηκαν έχουν ημερομηνία λήξης αν δεν γίνεται συνεχής εργασία πάνω τους. Έτσι, λοιπόν, και η χωρητικότητα της Κερκίνης μειώνεται διαρκώς, εξαιτίας των προσχώσεων.

Απαραίτητη η αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων

Πρόσθεσε ότι τα έργα υποδομής που απαιτούνται και κατ' επέκταση το κόστος τους είναι γνωστά αλλά παραμένουν δυσθεώρητα και ξεπερνούν τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες των δύο γειτονικών εμπλεκομένων χωρών, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. «Μόνο η αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων θα ήταν σε θέση να προστατεύσει τη Μακεδονία και τη Θράκη» υποστήριξε.

Τους πρώτους μήνες του 2015, με αυξημένο επίπεδο βροχόπτωσης σε Ελλάδα και Βουλγαρία και με τη στάθμη της Κερκίνης να ελέγχεται οριακά, εμφανίσθηκε, σύμφωνα με την υφυπουργό, η υπερχείλιση στην Τάφρο Μαυροθαλάσσης. Επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να στηριχτούν τα αναχώματα σε διάφορα σημεία, αλλά τελικά εκείνο στην περιοχή Πεθελινού έσπασε, με αποτέλεσμα το νερό να περάσει από την περιοχή αποστράγγισης της Αμφίπολης. Το σημαντικότερο, πρόσθεσε, είναι ότι οι περαιτέρω προβλέψεις είναι δυσμενείς, αφού το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τα αναχώματα που προστατεύουν την πεδιάδα των Σερρών είναι πλέον κορεσμένα από νερό.

Τα απαιτούμενα έργα

Έχουν καταγραφεί τα απαιτούμενα τεχνικά έργα και αυτά αφορούν την ενίσχυση των αναχωμάτων της Κερκίνης, τον καθαρισμό της κοίτης του Στρυμόνα από τις νησίδες και την ενίσχυση των αναχωμάτων στον κάτω Ρου, τον συμπληρωματικό καθαρισμό της εκβολής της Τάφρου Μαυροθαλλάσης και του Καστρί, την πραγματοποίηση επανελέγχου της διατομής στην εκβολή του Στρυμόνα, την ενίσχυση των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων στην περιοχή της πρώην λίμνης Αχινού, και την πραγματοποίηση εκτεταμένων καθαρισμών σε όλες τις κύριες αποστραγγιστικές τάφρους.

Οι πρώτες παρεμβάσεις και οι αποζημιώσεις

Ο κ. Αποστόλου επισκέπτεται σήμερα τις πλημμυρισμένες περιοχές. Μεταξύ άλλων ο υπουργός τόνισε «Σήμερα θα συζητήσουμε και θα συναποφασίσουμε τις πρώτες μας παρεμβάσεις που αφορούν τις υποδομές στην Κερκίνη και γενικότερα στις παραποτάμιες/παραλίμνιες περιοχές, αλλά και έχοντας την αρμοδιότητα των αγροτικών θεμάτων θα εξετάσουμε κατά πόσο μπορούμε να αποζημιώσουμε τις απώλειες, είτε σε επίπεδο παραγωγής, είτε σε επίπεδο εισοδήματος και δικαιωμάτων».

Μετά την επίσκεψη στις πλημμυρισμένες περιοχές θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων φορέων στην αντιπεριφέρεια Σερρών.

Σχετικές ειδήσεις