Πασχαλινά τραπεζώματα... από όλη την Ελλάδα!
Τα αυθεντικά ελληνικά πασχαλινά τραπεζώματα έχουν μπόλικο φαγητό, καλή παρέα και άφθονο οίνο!
«Αληθώς Ανέστη» ακούγεται απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του πασχαλινού τραπεζιού της Κυριακής του Πάσχα, την ώρα που τσουγκρίζουν οι Έλληνες τα ποτήρια και γεύονται τα φαγητά της τοπικής γαστρονομίας.
Το αρνάκι και το κατσίκι έχουν την τιμητική τους στο πασχαλινό τραπέζι, άλλοτε στην σούβλα και άλλοτε στο φούρνο, η τελική συνταγή καθορίζεται πάντα από τον μάγειρα. Με συστατικά από την ελληνική γη, η κάθε περιοχή της χώρας μας έχει τις δικές τις μοναδικές συνταγές!
Η Κέρκυρα και η τσιλίχρουρδα!
Η μαγειρίτσα της Κέρκυρας, λέγεται τσιλίχουρδα. Είναι πηχτή, τρώγεται με πιρούνι και συναντάται σε διάφορες εκδοχές, ανάλογα και με την κάθε περιοχή του νησιού. Κύριο συστατικό της είναι η συκωταριά του αρνιού και, ανάλογα με την εκδοχή, θα την βρείτε είτε με αγριόχορτα, είτε με καυκαλήθρες, μυρώνια, μαρούλια και διάφορα άλλα λαχανικά, ανάλογα και με τον πόσο νωρίς ή αργά είναι το Πάσχα.
Το Βυζάντι της Καρπάθου
Ένα βυζαντινό γαστρονομικό έθιμο, αναβιώνει στην Όλυμπο της Καρπάθου την ημέρα του Πάσχα και ονομάζεται βυζάντι. Στην Όλυμπο, λοιπόν, ετοιμάζουν αρνί ή κατσίκι, γεμιστό με μυρωδικά και ρύζι ψημένο μέσα σε πήλινο σκεύος στον σφραγισμένο με λάσπη ξυλόφουρνο. Το φαγητό σιγοψήνεται στο φούρνο όλη τη νύχτα και είναι έτοιμο τις πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα.
Το Πατούδο της Νάξου
Μακριά από την παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας, η οποία θέλει το αρνί σουβλιστό, στη Νάξο το «ρίχνουν» στο φούρνο και το νοστιμεύουν γεμίζοντάς το με τα τρυφερά ανοιξιάτικα χόρτα και το ρύζι.
Στη Θηρασιά για Σγαρδούμια
Στην πανέμορφη, μικρή Θηρασιά στη Σαντορίνοι οι λιγοστοί κάτοικοι, από νωρίς το απόγευμα του Μ. Σαββάτου θα ετοιμάσουν τα σγαρδούμια. Είναι το εορταστικό τους φαγητό, που θέλει τα αντεράκια να είναι τυλιγμένα πάνω σε κλαδάκια δεντρολίβανου, μαζί με το κεφαλάκι και τα ποδαράκια του κατσικιού, μέσα σε ένα τσουκάλι.