Συνεχίζεται η κατάληψη στο ΕΚΠΑ
Σύμφωνα με πηγές από τις πρυτανικές Αρχές, όσο και από τον σύλλογο διοικητικών υπαλλήλων, στο κτίριο δεν φαίνεται να έχουν προκληθεί ζημιές.
Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, εμφανίζονταν επιφυλακτικές ως προς την ακεραιότητα των υποδομών, καθώς, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι ζημιές προκαλούνται πολλές φορές κατά την αποχώρηση.
Όπως φαίνεται, πολλά θα εξαρτηθούν από την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος.
Το νομοσχέδιο συζητείται και σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η δε ψήφισή του αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Πάντως, οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για σειρά προβλημάτων που προκαλούνται στη λειτουργία του ιδρύματος, ενώ εκφράζουν την λύπη τους, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και σε όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου, να αφήνεται σε κατάληψη και εγκατάλειψη ένα κεντρικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο για τόσες ημέρες».
«Λυπούμαστε βαθύτατα γι' αυτόν τον αρνητικό άθλο σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνεται ότι «κατά τη διάρκεια των 10 αυτών ημερών, έχουμε επανειλημμένα προσπαθήσει, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να τερματισθεί η κατάσταση αυτή, χωρίς αποτέλεσμα».
Ως προς τα προβλήματα που προκαλεί η συνεχιζόμενη κατάληψη, ενδεικτικά αναφέρεται:
- Η κεντρική διοίκηση είναι εντελώς αποκομμένη από τις κοσμητείες και τα 30 και πλέον τμήματα του Πανεπιστημίου.
- Η παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου του Ιδρύματος έχει επιφέρει την απόλυτη αδυναμία επικοινωνίας του Πανεπιστημίου με τις δημόσιες υπηρεσίες (Υπουργεία, Δήμους κ.τ.λ.), καθώς και με ιδιωτικούς και άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επισημαίνεται ότι, εν όψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για την επαναφορά των διαθεσίμων υπαλλήλων, οι περί τους 350 ενδιαφερόμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την προβλεπόμενη αίτηση μέσω κεντρικού πρωτοκόλλου για την επαναφορά τους στη θέση που κατείχαν πριν από τη διαθεσιμότητα. Το αποτέλεσμα θα είναι να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία, να παρατείνεται η αγωνία των διαθεσίμων υπαλλήλων και να στερείται και εξ αυτού του λόγου το ΕΚΠΑ των υπηρεσιών τους.
- Λόγω της μη λειτουργίας του πρωτοκόλλου και των νομικών υπηρεσιών του Ιδρύματος έχει διακοπεί η διαδικασία σύνταξης και υπογραφής των απαραίτητων συμβάσεων για θέματα που σχετίζονται με την πυρασφάλεια, τη συντήρηση ανελκυστήρων και γενικότερα τη φύλαξη και φροντίδα των κτηρίων του Πανεπιστημίου.
- Η λειτουργία της Συγκλήτου και των λοιπών συλλογικών οργάνων έχει ουσιαστικά αναβληθεί επ' αόριστον, καθυστερώντας τη διευθέτηση επιτακτικών ζητημάτων ως προς την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου.
- Η φοιτητική μέριμνα, όπως επίσης όλες οι επιμέρους διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, στην πράξη υπολειτουργούν, εφόσον οι Πρυτανικές αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν ούτε καν σε επείγοντα θέματα, τα οποία χρήζουν συγκεκριμένης διοικητικής υποστήριξης (πρωτόκολλο, σφραγίδες, συνεργασία με διάφορες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου κ.τ.λ.).
- Οι υπηρεσίες διεθνών σχέσεων, οι συνεργασίες επομένως με άλλα Πανεπιστήμια, τα προγράμματα Εrasmus για την ανταλλαγή των φοιτητών κ.τ.λ. έχουν επίσης αναγκαστικά αναστείλει τη λειτουργία τους.
- Οι ορκωμοσίες των φοιτητών -οι πλέον ξεχωριστές ημέρες σταδιοδρομίας, που οι ίδιοι οι φοιτητές μας επιζητούν ως ολοκλήρωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τους σπουδών-μετατίθενται ή αναβάλλονται διαρκώς, καθώς είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν στην υπό κατάληψη κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου.
- Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η εκ των πραγμάτων ακύρωση ή αναβολή από μακρού προγραμματισμένων εκδηλώσεων (διαλέξεων, αναγορεύσεων, συνεδρίων του Πανεπιστημίου) με προφανή ζημία κύρους και αξιοπιστίας των επιστημονικών προγραμματισμών του Ιδρύματος.