«Φύλλο και φτερό» η Γ' Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού μετά το μακελειό

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και άνδρες των ΕΚΑΜ συνεχίζουν τιςέρευνες στην Γ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλούμια ημέρα μετά το μακελειό που κόστισε τη ζωή σε δύο κρατούμενους ενώστα κελιά τουςεπέστρεψανοι 15 από τους 18 κρατούμενους που είχαν τραυματιστεί.
4'

Οι τραυματίες κρατούμενοι είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία όπου παρέμειναν νοσηλευόμενοι μόνο τρεις καθώς η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων κρίθηκε ικανοποιητική ώστε να πάρουν εξιτήριο και να επιστρέψουν στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Παράλληλα, η υγεία των τριών που παραμένουν νοσηλευόμενοι δεν εμπνέει ανησυχία καθώς βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Ένας από αυτούς νοσηλεύεται στο Σωτηρία με τραύμα από μαχαίρι στον πνευμονοθώρακα.

Οι άλλοι δύο βρίσκονται στο Τζάνειο, με τραύματα στο κεφάλι και την κοιλιακή χώρα αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι στις φυλακές Κορυδαλλού με σωφρονιστικούς και άνδρες των ΕΚΑΜ να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα κελιά της Γ’ Πτέρυγας αλλά και άλλους χώρους, αναζητώντας αυτοσχέδια όπλα.

Τις έρευνες γύρω από την υπόθεση έχει αναλάβει το τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειες Αττικής.

Το χρονικό της σύγκρουσης

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 9 το βράδυ, λίγο μετά το δείπνο και πριν οι κρατούμενοι επιστρέψουν τα κελιά τους, στην Γ’ Πτέρυγα των φυλακών.

Τότε ομάδα Αράβων και Αλβανών, συνεπλάκη με ομάδα Πακιστανών για τον έλεγχο της Πτέρυγας.

Κατά τη διάρκεια της άγριας συμπλοκής όπου χρησιμοποιήθηκαν και αυτοσχέδια μαχαίρια, τραυματίστηκαν θανάσιμα ένας 35χρονος κι ένας 30χρονος πακιστανικής υπηκοότητας.

Λίγα λεπτά πριν από τις 10 το βράδυ, η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο και στα κελιά μπήκαν δυνάμεις των ΕΚΑΜ.

Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Δευτέρας (04/05) ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ομοσπονδίας σωφρονιστικών υπαλλήλων Ελλάδας, Αντώνης Αραβαντινός αναφέρθηκε σε «απομάκρυνση των λελογισμένων λύσεων στο θέμα των φυλακών».

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι απουσιάζει από τη χώρα μια «πειθαρχική φυλακή» και πρόσθεσε ότι οι κρατούμενοι «αποκολλούν βιαίως εξαρτήματα από τα παράθυρα, από τα κρεβάτια και έτσι φτιάχνουν μαχαίρια».

Σύμφωνα με τον κ. Αραβαντινό υπάρχουν τρόποι ελέγχου του φαινομένου ωστόσο «οι ιδεοληψίες από τη μια και οι εμμονές περί δικαίωσης της πειθαρχίας δια της βίας, έχουν απομακρύνει τις λελογισμένες λύσεις».

«Δεν μπορεί κύριοι χωρίς φυλακές να φτιάξουμε σύστημα. Δεν γίνεται όλοι με όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο κατάργησης φυλακών Τύπου Γ' επεσήμανε πως «έχουν σταθεί στις συνθήκες κράτησης, ναι, στηρίξαμε και το νομοσχέδιο περί αποσυμφόρησης αλλά σε ορισμένα πράγματα έχουμε φθάσει στα όρια της αμνηστίας, δεν είναι νομοσχέδια αποσυμφόρησης».

Ο κ. Αραβαντινός δήλωσε ότι είναι υπέρ της δημιουργίας φυλακών «γιατί έτσι θα είναι λιγότεροι οι κρατούμενοι, θα μπορούμε να τους ελέγξουμε εμείς, θα μπορέσουμε να διαχωρίσουμε τον όγκο των 12.500 κρατουμένων σε κατηγορίες».

Παρασκευόπουλος: Αφορμή ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη προσωπικού

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής τις φυλακές, απέδωσε τα άγρια επεισόδια στον υπερπληθυσμό των φυλακών και στην έλλειψη προσωπικού.

Ο υπουργός εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό συμβάν και σημείωσε ότι διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της άγριας συμπλοκής.

«Όπως είναι φανερό, σημασία δεν έχει μόνο η συγκεκριμένη αιτία αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν σε ένα τέτοιο συμβάν: ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις. Σχετικές επισημάνσεις έκανε πριν λίγες μόλις μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

»Ο νόμος 4322/2015, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, ελπίζω να συμβάλει το ταχύτερο σε μια βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού, με την απόλυση των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του. Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και κάθε βίαιο συμβάν στις φυλακές μας επιβάλλει το μέγιστο της εγρήγορσης.

»Γι' αυτό με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι οι ποινές για εγκλήματα βίας που τελούνται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος θα εκτίονται ολόκληρες σωρευτικά. Η ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε από την Πολιτεία δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρεί σθεναρά στην επίλυσή τους».

Σχετικές ειδήσεις