Φάκελος Πανελλαδικές: Το άγχος από την οπτική γωνία ενός πρώην υποψηφίου

Βρισκόμαστε μόλις λίγες «ανάσες» πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις. Η γενιά του '97 αντλεί τις τελευταίες συμβουλές, γεμίζει (δυστυχώς) με περισσότερο άγχος, ενώ το διάβασμα διπλασιάζεται για να δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα.
3'

Μαρίνα Παυλικάκη - Φοιτήτρια στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας

Ξεκινώντας, ας επικεντρωθούμε λίγο περισσότερο στον τομέα του άγχους. Όλοι οι μαθητές σε αυτήν την περίοδο της ζωής τους καλούνται να δώσουν την πρώτη μεγάλη τους και ουσιαστική μάχη. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο από την εφηβεία στην ενηλικίωση, καθώς και από το «σχολείο» στην «σχολή». Τόσο οι αλλαγές που θα έρθουν, όσο και οι πολλές ώρες διαβάσματος και προετοιμασίας, έχουν ως απόρροια ένα τεραστίων διαστάσεων πηγάδι άγχους. Το άγχος αυτό αν δεν κυμαίνεται μέσα στα λογικά πλαίσια μπορεί με μεγάλη ευκολία να «πνίξει» τους μαθητές. Αυτό ακριβώς θέλω εγώ να αποτρέψω.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ούσα πρώην υποψήφια των Πανελλαδικών και νυν φοιτήτρια στο ΤΕΙ Αθήνας, διαπιστώνω τώρα από την θέση αυτή, πως αν μπορούσα να είχα αλλάξει κάτι όταν έδινα και εγώ Πανελλήνιες, αυτό θα ήταν το άγχος μου! Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι για έναν μαθητή που θέλει πραγματικά να πετύχει, να αποβάλλει όλο του το άγχος και να παραμείνει ήρεμος την ώρα των εξετάσεων. Ωστόσο, η υπερβολή όπως γνωρίζουμε σε όλα τα πράγματα μόνο καλό δεν κάνει!

Επιπροσθέτως, το άγχος δεν αφήνει το μυαλό να μείνει καθαρό, δεν σε αφήνει να σκεφτείς ενώ από την άλλη σε φορτίζει συναισθηματικά και μπορεί κάποτε να φτάσει να απειλεί την ίδια σου την υγεία. Στην ουσία λειτουργεί αρνητικά ΑΠΟ σένα ΓΙΑ εσένα. Σαν συμβουλή σε όλα τα παιδιά που φέτος δίνουν Πανελλαδικές, θέλω να πω πόσο σοβαρή είναι αυτή η αλλαγή για τη ζωή τους.

Φυσικά και θα πρέπει να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό όμως αφήστε λίγο παραπέρα το άγχος. Η υπερφόρτιση και η πίεση πολλές φορές μας απογοητεύει στο τέλος. Είναι κρίμα οι μαθητές να φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα λόγω του άγχους τους.

Ξέρω πόσο ουτοπικό ακούγεται αυτό, γιατί και εγώ έτσι το βίωνα τότε όμως σίγουρα όλοι αυτοί που σας το λένε σαν συμβουλή, έχουν απόλυτο δίκιο. Αν δεν μπορείτε να το αποτρέψετε τελείως, τουλάχιστον κρατήστε το στα πλαίσια που αυτό θα αποβεί ευεργετικό για εσάς. Στην μάχη πρέπει να πηγαίνεις πάντα κρατώντας τα όπλα για να πολεμήσεις, όχι για να πληγωθείς ο ίδιος! Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μάχη σας. Δώστε το μέγιστο, να είστε προετοιμασμένοι για το άσχημο και πάνω απ" όλα κάντε σύμμαχο το »καλό» άγχος, πετώντας την υπερβολή.

Καλή επιτυχία προς όλους τους μαθητές!

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο blog του Νέο Φροντιστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2015: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Σχετικές ειδήσεις