Θεσσαλονίκη: Το εδώλιο δείχνει εισαγγελέας για τους αδελφούς Ψωμιάδη
Να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης προτείνει για τους αδελφούς Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, αναφορικά με την υπόθεση για τα λεγόμενα «45άρια», τα έργα δηλαδή της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν απευθείας με πρόχειρους διαγωνισμούς.
Ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται -εξάλλου- να δικαστούν ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου έξι ακόμη πρόσωπα, ανάμεσά τους ένας πρώην αντινομάρχης, όπως επίσης ένας πρώην διευθυντής και τμηματάρχες τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Η υπόθεση αναφέρεται στο διάστημα 2005 έως 2010, περιλαμβάνει 456 έργα, ενώ η ζημιά, που, κατά την εισαγγελική πρόταση, προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, στην ίδια πρόταση γίνεται αναφορά σε δεκάδες συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007 - 2009 από τη συγκεκριμένη νομαρχία με εργαζόμενους, που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες από αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Οι παράνομες -σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό- προσλήψεις ζημίωσαν το δημόσιο με ποσό που προσεγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω, ο αντεισαγγελέας Εφετών εισηγείται προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να δικαστούν τα εμπλεκόμενα οκτώ πρόσωπα, κατά περίπτωση, για τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, και της ψευδούς βεβαίωσης.
Για τα «45άρια», ο άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης κι ο αδελφός του Διονύσης, ως πρώην αντινομάρχης, απολογήθηκαν πέρσι τον Ιούλιο σε ειδική ανακρίτρια, η οποία, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, τους άφησε ελεύθερους υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης, ύψους 20.000 ευρώ, ο καθένας.
Σε ό,τι αφορά τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, απολογούμενος, αρνήθηκε την κατηγορία περί κατατμήσεων έργων, υποστηρίζοντας ότι καμία ζημιά δεν προκλήθηκε για το Δημόσιο. Για το θέμα των συμβάσεων έργου φέρεται ότι απολογήθηκε ότι επρόκειτο για μία συνηθισμένη πρακτική, η οποία ακολουθείτο σε όλες τις νομαρχίες της Ελλάδας. Προσκόμισε -μάλιστα- σχετική νομολογία, την οποία αποδεχόταν το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το επόμενο διάστημα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που θα εκδώσει, θα αποφασίσει για την παραπομπή ή μη όλων των παραπάνω σε δίκη.