Θεσσαλονίκη: Επιτέλους ελεύθεροι οι λύκοι και οι αρκούδες
Μεταφέρθηκαν μετά από πολλά χρόνια αιχμαλωσίας οι λύκοι και οι αρκούδες που κατοικούσαν στο Ζωολογικό Κήπο της Θεσσαλονίκης, στα πρότυπα Καταφύγια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στις Αγραπιδιές και το Νυμφαίο.
Τα άγρια ζώα απελευθερώθηκαν μετά από ενέργειες της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και τη συλλογή 30.000 υπογραφών από πολίτες.
"Τα άγρια ζώα θα ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και όταν βγουν από τα φορτηγά μεταφοράς, θα βρίσκονται πλέον σε περιφραγμένο χώρο που αποτελεί φυσικό βιότοπο λύκου και αρκούδας, όπου θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του "Αρκτούρου" Αλέξανδρος Καραμανλίδης, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση νάρκωσης και εξέτασης των ζώων που διήρκεσε τρεις ώρες και συντονίστηκε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με επικεφαλής τους καθηγητές Νατάσα Κομνηνού και Γιώργο Καζάκο.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλίδη, μόνο η μία λύκαινα έχει κάποια προβλήματα υγείας και θα χρειαστεί να μεταφερθεί εκ νέου στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα ζώα δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Οι δύο αρκούδες, η Σάσα και η Αλεξάνδρα, είναι αδέρφια και ήρθαν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1993, από τον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου. Βρέθηκαν σε ηλικία μόλις τριών μηνών να περιφέρονται χωρίς τη μητέρα τους, που σκοτώθηκε σε ναρκοπέδιο. Σήμερα, σε ηλικία 22 ετών, θα ζήσουν μαζί με τις άλλες εννιά αρκούδες του Καταφυγίου στο Νυμφαίο. Εκεί, μάλιστα, αναμένεται να συναντήσουν και δύο ακόμη αρκούδες που έχουν έρθει από τον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου, τη Βέσνα και τη Μπάρμπαρα.
Οι δύο λύκοι έχουν γεννηθεί στον Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δύο θηλυκά, ηλικίας 12 και 13 ετών, τα οποία σήμερα "βαπτίστηκαν" με τα ονόματα Μελίνα (από την συνεργάτιδα του "Αρκτούρου" Μελίνα Αυγερινού) και Νατάσα (από την κτηνίατρο Νατάσα Κομνηνού). Τα ζώα Θα ενταχθούν στο Καταφύγιο στις Αγραπιδιές Φλώρινας μαζί με τους οχτώ πρώην αιχμάλωτους λύκους που ζουν ήδη εκεί.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Καραμανλίδης, τον πρώτο καιρό οι λύκαινες θα ζουν μόνες τους γιατί, "πρέπει να τις βρούμε ταίρι", ενώ μόνες θα ζήσουν αρχικά και οι αρκούδες προκειμένου να επιστήμονες να μελετήσουν τη συμπεριφορά τους και να τις εντάξουν ομαλά στην... παρέα των υπολοίπων.
Η μεταφορά των ζώων γίνεται σε συνεργασία με την Κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με τις οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Δράση για την Άγρια Ζωή, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καθώς και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ είχαν καταδείξει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα ζώα του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, η τριετής έρευνα για τους ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διενήργησε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP) σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, ο οποίος υλοποίησε την έρευνα στην Ελλάδα, απέδειξε ότι ζωολογικοί κήποι στη χώρα μας όπως και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν.
Η απομάκρυνση των άγριων ζώων από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης αποτελεί μία ακόμη σημαντική νίκη της κοινωνίας των πολιτών που υποστήριξε μαζικά το αίτημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συνυπογράφοντας το σχετικό αίτημα.