Τροπικό φύκι «απειλεί» τις παραλίες της Πάρου

Την επιστημονική κοινότητα των μεσογειακών χωρών, έχει απασχολήσει κατά τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία και ανεξέλεγκτη εξάπλωση του «μεταναστευτικού» θαλάσσιου τροπικού φυκιού – ξενιστή με το επιστημονικό όνομα Caulerpa racemosa.

Τροπικό φύκι «απειλεί» τις παραλίες της Πάρου
1'

Το συγκεκριμένο είδος φυκιού, που «μετανάστευσε» από τροπικές περιοχές στην λεκάνη της Μεσογείου, απειλεί πλέον και τις ελληνικές θάλασσες καθώς συμπεριφέρεται ως εισβολέας που οδηγεί σε βιολογική ρύπανση το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Σύμφωνα με το parianostypos, το φύκι – ξενιστής, έχει εντοπιστεί σε πολλές υποθαλάσσιες περιοχές του ελληνικού χώρου, και δυστυχώς, μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών στα τέλη του 2013, το εντόπισε και στο βυθό της εισόδου του κόλπου της Νάουσας Πάρου.

Η επιβλαβής δράση του συνίσταται στην καταστροφή των υποθαλάσσιων βιοτόπων, στην κάλυψη της χλωρίδας και συνεπώς στην μείωση της τροφής των φυτοφάγων θαλάσσιων οργανισμών και ψαριών και στην μεταβολή της σύνθεσης των βιότοπων που αποτελούν καταφύγιο για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς.

Αναπτύσσεται με μεγάλη ευκολία σε όλους τους τύπους θαλάσσιων αμμωδών και βραχωδών πυθμένων ενώ στην επέκτασή του συμβάλλουν τα αλιευτικά εργαλεία, η αγκυροβολία σκαφών και τα θαλάσσια ρεύματα.

Οι καταστροφές που προκαλεί στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα είναι πιθανότατα μη αναστρέψιμες και οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν την συμπεριφορά του επικίνδυνου φυκιού προτείνοντας παράλληλα μέτρα σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των επιπτώσεων που προκαλεί στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή