Συναγερμός στην Αττική για το τοξικό νέφος που προκάλεσε η φωτιά στον Ασπρόπυργο (photos)
Πρωταρχικό μέλημα είναι η συντομότερη ομαλοποίηση της κατάστασης από τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών στο Περιβάλλον λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών» τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά την επίσκεψή στην ιδιωτική επιχείρηση διαχείρισης απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο όπου ξέσπασε πυρκαγιά το Σάββατο.
Η κ Δούρου πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, κάλεσε ειδικούς επιστήμονες για την μέτρηση της μόλυνσης και των επιπτώσεων της, ενώ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του Περιβάλλοντος».
Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ευάγγελος Γερασόπουλος, τον οποίο συναντήσαμε με την ομάδα του να διενεργεί δειγματοληπτικές μετρήσεις περιμετρικά της φωτιάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ατμόσφαιρα είναι αρκετά επιβαρυμένη από την καύση όλων αυτών των ποσοτήτων από εύφλεκτα βιομηχανικά υλικά. Απέφυγε, όμως, να προχωρήσει σε περαιτέρω εκτιμήσεις παραπέμποντας στα τελικά αποτελέσματα. «Τώρα» είπε «θα γίνει χαρτογράφηση των συγκεντρώσεων της ρύπανσης και με τα ειδικά φίλτρα στα εργαστήρια θα εξετάσουμε τη σύσταση των μικροσωματιδίων και τον τοξικών αερίων που εκλύονται στον αέρα».
Το περιβαλλοντικό πλήγμα στην Αττική σήμανε το συναγερμό των αρχών. Με παρέμβαση και της Περιφέρειας κατέκλυσαν στον χώρο ερευνητές από το Αστεροσκοπείο και τον «Δημόκριτο», επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, γιατροί, περιβαλλοντολόγοι κ.α.. Το ζήτημα, επίσης, θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, τέθηκε εκτάκτως στην ημερήσια διάταξης το θέμα της «Γενικής Ανακυκλώσεως ΑΕ» ιδιοκτήτρια εταιρία του καιόμενου ΚΔΑΥ. Εισηγητής θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Δ Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο χώρο από το περασμένο Σάββατο. Με τη δική του αποφασιστική παρέμβαση και μετά από έντονες διαπραγματεύσεις χθες βράδυ, έγινε κατορθωτή η απομάκρυνση των τσιγγάνων από τον καιόμενο χώρο όπου είχαν προστρέξει κατά ομάδες για να πάρουν μέταλλα και άλλα υλικά.
Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα, η οποία βρίσκεται από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στο πλευρό της Πυροσβεστικής για να παρέχει σχετικές διευκόλυνσεις « η Περιφέρεια έχει πληρώσει μέχρι στιγμής 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα». Και εκφράζει την απορία της για τις πληροφορίες που μεταδίδουν τηλεοπτικά μέσα, αναφορικά με άρνηση ιδιωτών χειριστών σκαπτικών μηχανημάτων να συνδράμουν, λόγω οφειλών της Περιφέρειας απέναντί τους. Δεν έχουμε τέτοια χρέη. Οταν μας φέρνουν την απόδειξη εξοφλούνται την ίδια ημέρα» λέει χαρακτηριστικά.
Η αποπνικτική ατμόσφαιρα και η δυσοσμία που επικρατεί στην ατμόσφαιρα όλες αυτές τις ημέρες, επισημαίνει η κ. Τσούπρα, επιβαρύνουν την υγεία των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και των συμπολιτών μας σε μεγάλη έκταση όπου μεταφέρεται, λόγω των αερίων ρευμάτων, το νέφος. Η ίδια προτρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ηλικιωμένων και των παιδιών στην περιοχή, ενώ θεωρεί περισσότερο επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία την έκλυση τοξικών και διοξινών οι οποίες περνούν και στη διατροφική αλυσίδα.
Αυτή τη στιγμή το έργο της πυρόσβεσης συνεχίζεται απρόσκοπτα με την είσοδο των σκαπτικών μηχανημάτων και την αναμόχλευση των σιγοκαιομένων σωρών, τους οποίους στην συνέχεια καταβρέχουν. Βεβαίως από την υψηλή θερμοκρασία του κατακαμμένου διάσπαρτου υλικού, καίγονται συχνά τα ελαστικά των οχημάτων, που αντικαθίστανται και στην συνέχεια επιδιορθώνονται για να συνεχίσουν το έργο τους. Η εκτίμηση του υποστράτηγου της Πυροσβεστικής Αθανάσιου Σερεντέλου είναι ότι θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες ακόμη η φωτιά, λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου και της υφής των υλικών.
Για τις πέντε το απόγευμα έχει προγραμματισθεί σύσκεψη στο υπουργείο Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) προκειμένου να συζητηθεί μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων η διαχείριση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με το τοξικό νέφος, ενώ νωρίτερα, σήμερα, στο χώρο μετέβησαν ειδικοί επιστήμονες από τη δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, από τον Δημόκριτο, από το Αστεροσκοπείο και Επιθεωρητές Περιβάλλοντος από το ΥΠΑΠΕΝ, προκειμένου να προβούν σε μετρήσεις ρύπων και τοξικών ουσιών.
Εξάλλου, σε σχετική κοινή ανακοίνωση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Greenpeace και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, αναφέρονται στην επικινδυνότητα των ουσιών που έχουν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα και ζητούν να διερευνηθεί το θέμα της ασφάλειας και της πυρασφάλειας αυτών των μονάδων. Σημειώνουν δε ότι είναι η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης στην Αττική τα τελευταία δυο χρόνια και θέτουν το θέμα της σχέσης των Ρομά με την ανακύκλωση, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία θα πρέπει πλέον να ασκήσει μια αποτελεσματική πολιτική όσον αφορά στην ένταξη αυτών των ανθρώπων στα επίσημα δίκτυα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.» Δ. Λαζόπουλος είχε προσφύγει πριν από ένα μήνα σε χρήση του άρθρου 89, με αποτέλεσμα στις 12 Μαΐου 2015 να απολυθούν οι τελευταίοι (από τους εκατοντάδες) 16 εργαζόμενοι και να παραμείνουν ελάχιστοι για τη φύλαξη –κυρίως- των εγκαταστάσεων. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος Αθηνών και συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) Πέτρος Κωνστατίνου, που είχε πρωτοστατήσει με το ΚΕΕΡΦΑ και την Ένωση Μεταναστών Εργατών -αφού ο κ. Λαζόπουλος απασχολούσε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών- στις διαμαρτυρίες, «δυστυχώς αφέθηκε να καταστραφεί κάτω από μυστηριώδης συνθήκες ένα καθετοποιημένης λειτουργίας εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο θα έπρεπε να περάσει στο Δημόσιο και στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να συνεχίσει να απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων».
Ο ίδιος είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με 30 ακόμη εργαζόμενους του εργοστασίου, όταν με τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ είχαν παρακινήσει τους απλήρωτους επί 8μήνο μόνιμους και συμβασιούχους εργάτες να προβούν σε επίσχεση εργασίας. «Ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική» λέει ο κ. Κωνσταντίνου. «Ένα μεγαθήριο σε έκταση 25 στρεμμάτων με όλες τις σύγχρονες υποδομές λειτουργίας και ασφαλείας. Το 2008 το εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκτοτε λειτουργούσε υπό άψογες συνθήκες. Είναι απορίας άξιον πώς εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι εκείνη την ημέρα η ισχύς του ανέμου ήταν 7 μποφόρ» προσθέτει.
Το εργοστάσιο είχε κάποια στιγμή απασχολήσει μέχρι και 500 εργαζόμενους. Απορροφούσε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά των δήμων και μεγάλων εταιρειών και μέσα από διαδικασίες επανεπιλογής-επεξεργασίας-επανάκτησης παρήγαγε νέα υλικά προς πώληση. Το τελευταίο διάστημα απασχολούσε περίπου 100 εργαζόμενους, τους οποίους είχε απλήρωτους για έναν χρόνο με συνολική οφειλή περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ. Οφειλές είχε και προς τους δήμους, τις επιχειρήσεις-πελάτες του, αλλά και το κράτος. «Όλες αυτές τις ημέρες που φλέγεται η επιχείρηση του, ο κ. Λαζόπουλος είναι εξαφανισμένος. Όμως όλοι εμείς» καταλήγει ο κ. Κωνσταντίνου «θα υποστούμε τις περιβαλλοντικές συνέπειες».
Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εργαζομένων Γενικής Ανακύκλωσης Α.Ε., σε ανακοίνωσή της, ζητά να διαλευκανθούν πλήρως από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία τα αίτια της πυρκαγιάς. «Διεκδικούμε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι που κατέστρεψαν μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα και έπνιξαν με τους τοξικούς καπνούς της πυρκαγιάς όλο το λεκανοπέδιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Διεκδικούν, ακόμη, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και ζητούν να περάσει «στα χέρια του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων η επιχείρηση».