Τα δηλητήρια του Ασπροπύργου!

Καταγγελίες, συλλήψεις, κρατική-ιδιωτική αναλγησία και τοξικές βόμβες! Ποιος εισαγγελέας θα τολμήσει να παρέμβει στα πεπραγμένα του Θριασίου; Ή όταν θα σβήσει τελείως η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης -το μοναδικό στο είδος του, όπως διαφημίζονταν από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης- που έπνιξε με επικίνδυνο νέφος τον Ασπρόπυργο και όχι μόνον, το ενδιαφέρον θα κοιμηθεί στα... αποκαΐδια;

Τα δηλητήρια του Ασπροπύργου!
5'

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ, ΤΟΞΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΑΪΜΟΥ ΚΑΙ ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ…

Της Γεωργίας Λινάρδου

Στο εργοστάσιο οργίαζε η «απληρωσιά» και η «μαύρη» εργασία, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, έλεγχοι από την πολιτεία δε γίνονταν κι όταν γίνονταν, επιβάλλονταν αστεία πρόστιμα. Πόσες επιχορηγήσεις δόθηκαν στη συγκεκριμένη εταιρία;

Σ’ ένα εργοστάσιο όπου το 2012 είχε στην κυριολεξία αποκεφαλιστεί ένας εργάτης και κανείς δεν... «ενοχλήθηκε», τι λιγότερο περίμεναν οι Αρχές να συμβεί;

Η ανακοίνωση τότε της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, είναι ενδεικτική: «Ο Μοχάμεντ Ικμπάλ άφησε τη τελευταία του πνοή στη πρέσα των εγκαταστάσεων της εταιρίας, στη Νέα Ζωή Ασπρόπυργου. Πρόκειται για έγκλημα της εργοδοσίας, αφού στο συγκεκριμένο πόστο συμπίεσης με τη πρέσα έπρεπε να εργάζονταν τουλάχιστον 2-3 εργάτες, ενώ ο Πακιστανός εργάτης, ηλικίας 41 ετών εργάζονταν μόνος του. Η περιγραφή του θανάτου του είναι ανατριχιαστική καθώς το σώμα του αποκεφαλίστηκε κυριολεκτικά από την πρέσα. Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την ασφάλεια στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς δεν είναι το μόνο θανατηφόρο συμβάν. Πριν περίπου δύο χρόνια ένας εργάτης από το Μπαγκλαντές έχασε τη ζωή του με ακόμη πιο φρικτό τρόπο, καθώς το σώμα του κυριολεκτικά διατρήθηκε από τη πρέσα και παρέμεινε το γεγονός άγνωστο για δύο ολόκληρες μέρες ενώ η δουλειά συνεχίζονταν κανονικά. Πριν δύο μήνες, άλλος ένας εργάτης ακρωτηριάστηκε στην πρέσα. Καλούμε τα συνδικάτα να καταγγείλουν τις άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης που οδηγούν στο θάνατο εργάτες».

Ένα χρόνο αργότερα, πάντως, η συγκεκριμένη επιχείρηση... ανακύκλωσης «επιβραβεύθηκε» από το υπουργείο Ανάπτυξης με 996.806,45 ευρώ!

Aspropirgos

Πλέον, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου αναζητείται. Λέγεται πως πριν από ένα μήνα προχώρησε σε απολύσεις, με αποτέλεσμα στο εργοστάσιο να έχουν μείνει ελάχιστοι άνθρωποι...

«Πρέπει να διαφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας!»

«Μετέωρη» είναι πια μία δήλωση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου, ο οποίος είχε παραβρεθεί σε εγκαίνια μονάδας του συγκεκριμένου εργοστασίου: «Εδώ σήμερα βγαίνει ακόμα ένα μήνυμα, ότι το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων της Αττικής έχει λύση. Αρκεί να το πιστέψουμε, αρκεί να φύγουμε από νοοτροπίες χωματερών, ελεύθερης απόρριψης των απορριμμάτων ακόμα και από τον ενταφιασμό τους στους ΧΥΤΑ. Η μόλυνση του περιβάλλοντος αφορά όλους μας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τίποτα στην τύχη, ούτε τα στερεά απόβλητα, ούτε τα υγρά απόβλητα, ούτε τα βιομηχανικά απόβλητα. Πρέπει να διαφυλάξουμε το μάλλον των παιδιών μας».

Σήμερα, άραγε, ο πρώην υφυπουργός Γ.Βλάχος τι σκοπεύει να πει στα παιδιά του Ασπροπύργου και της ευρύτερης περιοχής που τα ρουθούνια και τα πνευμόνια τους έχουν γίνει μαύρα;


Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και άλλες ιστορίες...

Οι εκθέσεις των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και οι αστυνομικοί του Τμήματος Περιβάλλοντος Προστασίας είχαν στα χέρια τους αποκαλυπτικότατες εκθέσεις για το τι συμβαίνει σ’ εκείνη τη γωνιά της Αττικής και το οποίο θα έπρεπε να μας αφορά όλους.

Βέβαια, για να τους συγχαρεί η προηγούμενη κυβέρνηση του Α.Σαμαρά, ουσιαστικά υποβάθμισε την υπηρεσία αυτή και ανέθεσε το έργο σε ιδιωτική κοινοπραξία η οποία (άκουσον, άκουσον!) ξεκίνησε δουλειά με βάση το αρχείο χρόνων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος! Ο προϋπολογισμός του έργου είχε ξεκινήσει στα 400.000 ευρώ συν ΦΠΑ και περιελάμβανε την «αξιολόγηση επικινδυνότητας και τον προγραμματισμό ρυπασμένων χώρων» βάση ερωτηματολογίου σε κατοίκους, δήμους, φορείς κτλ., στους νομούς Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κοζάνης, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας, Καβάλας και Χαλκιδικής.

Μόλις λίγους μήνες πριν από την φωτιά στο εργοστάσιο με τα «σκραπ», είχαν αποκαλυφθεί πέντε τόνοι επικίνδυνων και τοξικών υλικών πεταμένα ουσιαστικά σε οκτώ στρέμματα, σε μία περιοχή κοντά στην πόλη του Ασπροπύργου.

Aspropirgos3

Τι έγινε μετά; Τίποτα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και έχει πληρώσει πολύ ακριβά την αδιαφορία της με πρόστιμα που ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ!

Τα χρήματα, όμως, που παίζονται στο «περιθώριο» είναι πολλά, πάρα πολλά. Επίσημα στοιχεία φανερώνουν ότι ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, έχουν μία δραματική αύξηση στην παράνομη αποθήκευση επικινδύνων αποβλήτων.

Άμοιροι ευθυνών οι Δήμοι;

Σε ανοιχτή επιστολή, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Ν.Μελετίου, μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Πότε θα χωνέψουν, οι ποικιλώνυμοι αρμόδιοι, την πρόδηλη αλήθεια ότι, ένα αμαρτωλό σύμπλεγμα, αποτελούμενο από ιδιοκτήτες «νόμιμων» και παράνομων «σκραπ», που δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς περιβαλλοντικούς κανόνες, μαζί με τους ασύδοτους «ανακυκλωτές» (περιφερόμενους αθίγγανους), έχουν μετατρέψει ολόκληρες περιοχές του τόπου μας, όπως η «Νέα Ζωή» σε επικράτειες του φόβου, και σε ζώνες κάθε λογής παράνομης και εγκληματικής δραστηριότητας;».

Ουδείς, όμως, είναι άμοιρος ευθυνών. Κι αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι τοπικοί άρχοντες όχι μόνον στον Ασπρόπυργο, αλλά και αλλού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή