Ασπρόπυργος: Σωρεία παραβάσεων στην μονάδα ανακύκλωσης που ξέσπασε η πυρκαγιά

Την ανάκληση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής για την μονάδα ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) του Ασπροπύργου στην οποία προκλήθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά, ζητεί το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, καθώς μετά από επιτόπιους ελέγχους διαπιστώθηκε πως η εταιρεία που λειτουργούσε το εργοστάσιο είχε υποπέσει σε σωρεία παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων, τα οποία αποτελούν αδικήματα και διώκονται ποινικά με βάση διατάξεις της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
2'

Το σχετικό έγγραφό, μάλιστα, στάλθηκε στις 15/6/2015 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και κοινοποιήθηκε στον υπουργό ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη, τον Αναπληρωτή υπουργό ΠΑΠΕΝ Γ. Τσιρώνη, την Γεν. Γραμματέα ΥΠΑΠΕΝ Χ. Μπαριτάκη και στην Περιφέρεια Αττικής.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΑΠΕΝ και σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτοψίας του σώματος επιθεώρησης περιβάλλοντος, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της μονάδας «Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε. Εμπόριο Χάρτου - Χαρτονιών», διενεργούσε παράνομη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και ανεξέλεγκτη διάθεση εν δυνάμει επικίνδυνων αποβλήτων, χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες, εγκρίσεις και άδειες και χωρίς τη λήψη και τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων μέτρων, όρων, περιορισμών και προδιαγραφών για την διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων.

Επίσης, διενεργούσε νόμιμη μεν συλλογή και προσωρινή αποθήκευση μη επικίνδυνων και διέθετε τις απαιτούμενες μελέτες, εγκρίσεις και άδειες, χωρίς όμως τη λήψη και τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων μέτρων, όρων, περιορισμών και προδιαγραφών για τη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων, βάσει της ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909 Β) και παράλληλα αποθήκευε ποσότητες στερεών αποβλήτων για τις οποίες δεν είχε αδειοδοτηθεί.

Επιπλέον, η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τις εκθέσεις αυτοψίας, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, δημιούργησε έναν χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών αποβλήτων, κατά παράβαση του άρθρου 12 του Ν. 1650/86 και του άρθρου 10 της ΚΥΑ 50910/2727/2003, ενώ δεν διέθετε σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Συνεπώς, όπως αποφαίνεται το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η συγκεκριμένη εταιρεία κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, διέθετε ανεξέλεγκτα στερεά απόβλητα (επικίνδυνα και μη) εντός του χώρου του γηπέδου της, δημιουργώντας έναν χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) που προκάλεσε εκτεταμένη και σοβαρή ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με σοβαρό κίνδυνο και ζημίας του εδάφους, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας και της δημόσιας υγείας.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται, ότι οι προαναφερόμενες παραβάσεις αποτελούν αδικήματα που διώκονται με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία (άρθρα 3 και 7 του Ν. 4042/2012).

Σημειώνεται τέλος, οι εκθέσεις αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν ενσωματωθεί στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση και πρόκειται να παραδοθεί άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει αν πρόκειται για πλημμέλημα ή για κακούργημα και θα ασκήσει τις ανάλογες διώξεις.

Σχετικές ειδήσεις