Περίπατος σε χώρους… βασανιστηρίων στην Αθήνα!

Τα τρία τέταρτα των χωρών όλου του κόσμου εφαρμόζουν ακόμα και σήμερα τις πρακτικές του βασανισμού για να αποσπάσουν πληροφορίες, να εκβιάσουν εξομολογήσεις, να φιμώσουν τους διαφωνούντες ή απλά για να τιμωρήσουν, όπως διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία.
3'

Κατά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στα Βασανιστήρια, από τη Χιλή ως τη Γαλλία και από την Ταϊλάνδη ως την Αλγερία ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας ζητούν μέσα από σειρά διοργανώσεων από τις κυβερνήσεις την προστασία των πολιτών από κάθε μορφή απάνθρωπης κακομεταχείρισης. Το ελληνικό τμήμα της ανθρωπιστικής οργάνωσης διοργανώνει περίπατο ενάντια στα βασανιστήρια, σήμερα, στις 6.30 μ.μ., σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και το «Alternative Tours of Athens». Σημείο συνάντησης θα είναι το προαύλιο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22, ενώ στα σημεία περιπάτου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το πρώην αρχηγείο της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν 6 και το πρώην στρατόπεδο ΕΑΤ-ΕΣΑ και σήμερα Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα στο πάρκο Ελευθερίας.

«Για εμάς που φυλακιστήκαμε στους χώρους αυτούς, ο περίπατος ξυπνάει τις αγωνίες και του φόβους που ζήσαμε στο κελί», εξομολογείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Κώστας Μανταίος.

Ο ίδιος θυμάται κάθε μέρα που πέρασε στις φυλακές κατηγορούμενος, με βάση τον περίφημο νόμο 509, ότι ήταν επικίνδυνος για την ασφάλεια του τόπου: από τις 128 μέρες στο κολαστήριο της οδού Μπουμπουλίνας, στην επτάμηνη κράτησή του στις φυλακές Αβέρωφ, και από εκεί στη διετία που υπηρέτησε στο Τάγμα Ανεπιθύμητων στα Σέρβια Κοζάνης. «Ο στόχος της χούντας ήταν να εξοντωθούν οι αντιφρονούντες νέοι της εποχής», περιγράφει.

Ωστόσο, σήμερα διαπιστώνει ότι χάνεται η ιστορική μνήμη. «Σήμερα διατηρούνται πολύ λίγοι χώροι βασανιστηρίων. Η ιστορική μνήμη χάνεται και πρέπει να τη διατηρήσουμε. Η μνήμη είναι ζωντανό στοιχείο για τη συνείδηση των ανθρώπων. Με τη μνήμη και τη γνώση αποκτάς δύναμη», σχολιάζει ο κ. Μανταίος.

Ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων έχει ως άμεσο στόχο τη δημιουργία μουσείου Αντιδικτατορικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, σε χώρο εντός του Γ' Σώματος Στρατού, όπου έγιναν φρικτά βασανιστήρια κατά την περίοδο της χούντας. Τον χώρο παραχώρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Σύλλογο για το σκοπό αυτό.

Όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, στόχος του σημερινού περιπάτου στην Αθήνα είναι να διατηρηθεί η μνήμη ζωντανή και να επιχειρηθεί η σύνδεση της ιστορίας των βασανιστηρίων στην Ελλάδα με το σήμερα και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, σε 141 χώρες η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης τα τελευταία πέντε χρόνια. Μάλιστα, στο 82% των χωρών που καλύπτονται από την ετήσια έκθεση της οργάνωσης για το 2014 αναφέρθηκαν βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης.

Τον Μάιο του 2014 η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε την εκστρατεία «Stop Torture», μέσω της οποίας επιδιώκει μεγαλύτερη προστασία από τα βασανιστήρια, μέσα από την υιοθέτηση ενός ευρέος φάσματος μέτρων, όπως ανεξάρτητοι έλεγχοι σε κέντρα κράτησης, άμεση πρόσβαση σε δικηγόρους και δικαστήρια, έως ότου τα βασανιστήρια να εξαλειφθούν εντελώς.

Από την έναρξη της εκστρατείας η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε εκθέσεις σχετικά με τα βασανιστήρια στο Μεξικό, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες και το Ουζμπεκιστάν. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι τα βασανιστήρια είναι ένα συχνό συμβάν σε αυτές τις χώρες, ενώ οι δράστες των βασανιστηρίων συνεχίζουν να απολαμβάνουν ατιμωρησία για τα εγκλήματά τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2013 ο αριθμός των καταγεγραμμένων καταγγελιών για βασανιστήρια στο Μεξικό ήταν 1.505, 600% περισσότερες από ό,τι το 2003. Την ίδια ώρα μόλις επτά καταδικαστικές αποφάσεις για βασανιστήρια εκδόθηκαν σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 1991, οπότε τα βασανιστήρια ποινικοποιήθηκαν.