ΟΗΕ: Σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

Επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση ο ΟΗΕ για τον τρόπο που χειρίζεται το μεταναστευτικό - Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης

ΟΗΕ: Σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό
4'

Η Ελλάδα πρέπει να δείξει «πολύ περισσότερη ηγεσία» προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κρίση με τους 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φθάσει στις ακτές της μέχρι τώρα φέτος, ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων.

"Αν η (ελληνική) κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε", δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

"Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε κα να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επιτόπου αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος".

Σχεδόν 250.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι τώρα φέτος και τουλάχιστον 2.349 έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

"Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μένουν άλλες 135 ημέρες φέτος. Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε πως ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει τις 300.000", δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζόελ Μίλμαν.

Συγκρούσεις μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Καθημερινό φαινόμενο είναι τα επεισόδια που ξεσπούν έξω από το Λιμεναρχείο του νησιού από τους μετανάστες που προσπαθούν να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα για να μπορέσουν να αποπλεύσουν από την Μυτιλήνη για τον Πειραιά. Οι συγκρούσεις που μερικές φορές είναι οξύτατες ξεσπούν ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες, όταν διαπιστώνεται ότι η μετακίνηση γυναικών και παιδιών, και ιδιαίτερα Σύρων προσφύγων, είναι γρηγορότερη απ ότι αυτή άλλων μεταναστών, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Αρκετές φορές οι μετανάστες περιμένουν πολλές ώρες έξω από το κοντέινερ στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης, δίπλα στο κολυμβητήριο της πόλης, όπου με τη χρήση δυο συστημάτων υπολογιστών γίνεται η πρώτη καταγραφή και η φωτογράφηση τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλώνονται και επιθετικές συμπεριφορές σε βάρος των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Χθες και σήμερα κατάφεραν να μπουν στα πλοία μόλις 300 από αυτούς αφού τα πλοία αναχωρούν γεμάτα με Έλληνες εκδρομείς του Σαββατοκύριακου...

Όλα τα ρεκόρ έσπασε ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν τον Ιούλιο στα σύνορα της ΕΕ

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο, αγγίζοντας τις 107.500, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex).

«Ο αριθμός αυτός συνιστά το τρίτο διαδοχικό μηνιαίο ρεκόρ και είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις 70.000 του Ιουνίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός από την έδρα του στη Βαρσοβία.

Κατά του επτά πρώτους μήνες του έτους ο αριθμός των μεταναστών έφτασε τις 340.000 —από 123.500 κατά την ίδια χρονική περίοδο το 2014— γεγονός που «δημιούργησε πιέσεις άνευ προηγουμένου στις αρχές ελέγχου των συνόρων στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στην ΕΕ είναι Σύροι και οι Αφγανοί που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την αστάθεια στις χώρες τους.

Φτάνουν κυρίως στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας.

«Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση για την Ευρώπη που απαιτεί από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να προσφέρουν τη στήριξή τους στις εθνικές αρχές που υποδέχονται μαζικά τους μετανάστες στα σύνορά τους», υπογράμμισε ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, Φαμπρίς Λεζερί. «Η Frontex έχει ζητήσει από τις χώρες μέλη επιπρόσθετο εξοπλισμό και προσωπικό για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις της στην Ελλάδα και την Ουγγαρία», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα πάντα με τη Frontex, περισσότεροι από 50.000 μετανάστες διέσχισαν το Αιγαίο και έφτασαν στα ελληνικά νησιά, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Περίπου 20.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία ενώ από τα δυτικά Βαλκάνια η Ουγγαρία κατέγραψε περισσότερες από 34.000 αφίξεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή