Οι πρώτες συλλήψεις για τα «στημένα»
Καταδρομική επιχείρηση έκαναν Ράμπο της Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, στα σπίτια και στα γραφεία υπόπτων για την υπόθεση των «στημένων» αγώνων...
Καταδρομική επιχείρηση έκαναν Ράμπο της Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, στα σπίτια και στα γραφεία υπόπτων για την υπόθεση των «στημένων» αγώνων, όπως αυτοί περιγράφονται στην ογκοδέστατη δικογραφία που σχημάτισαν οι Εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος που διερευνούν τη δυσώδη υπόθεση.
Οι κατηγορίες που αναμένεται να απαγγελθούν στους εμπλεκόμενους είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν στα αδικήματα της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος) αλλά και σε αυτό του οργανωμένου εγκλήματος.
Έως τώρα έχουν γίνει 10 συλλήψεις, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συλληφθέντων. Οι Αρχές αναζητούν ακόμη έξι άτομα τα οποία αν δεν καταφέρουν να τα εντοπίσουν, πρόκειται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης. Οι εννέα που συνελήφθησαν, αναμένεται αύριο το πρωί να οδηγηθούν ενώπιων του Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, αναμένεται να εκδώσει διάταξη για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας των συλληφθέντων.
Ειδικότερα, στον 11ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, κρατούνται οι: Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου), Σταύρος Ψωμιάδης (Πρόεδρος της Καβάλας) Γιώργος Τσακογιάνης (παράγοντας της Ηλιούπολης, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν δύο όπλα με σιγαστήρα για τα οποία δεν έφερε άδεια), Δημήτρης Ζαβαντίας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει παίξει ρόλο και στον ΠΑΟΚ), Νίκος Χάλκος (πρόεδρος της Ηλιούπολης), Νίκος Παντέλης (Προπονητής), Αθανάσιος Ντότσης (μάνατζερ) και οι φερόμενοι ως διοργανωτές στοιχημάτων, κύριοι Νίκος Καρακούλιας, Ανδρέας Δημόπουλος και Νίκος Ζαμάνης.
Σύμφωνα με πηγές της Ασφάλειας υπάρχει λίστα με 70 ονόματα κατηγορουμένων η «δράση» των οποίων περιγράφεται καρέ – καρέ στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αριθμεί 93.000 σελίδες! Ανάμεσα σε αυτούς, φέρεται να είναι, πρόεδρος μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά και δύο μεγαλοπαράγοντες του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και συνομιλίες των εμπλεκομένων προσώπων, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) με τον σούπερ κοριό γνωστό και ως «βαλιτσάκι» παρακολουθούσε εδώ και καιρό τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους.
Να σημειωθεί ακόμη, πως η Αστυνομία εκτός από τα δύο όπλα, έχει κατασχέσει μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, μεγάλο αριθμό κουπονιών «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» με διάφορα ποσά, αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών και τα χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ.
Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η UEFA έστειλε στην ΕΠΟ λίστα με συνολικά 41 ύποπτα παιχνίδια ποδοσφαίρου, της Σούπερ Λιγκ, του κυπέλλου Ελλάδας και της Β’ Εθνικής, από το 2008 έως το 2011. Τρεις μήνες μετά, στα γραφεί της ΕΠΟ φτάνει δεύτερος φάκελος.
Στις 2 Ιουνίου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ελένη Ράικου διατάσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία αναθέτει στους εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος.
Στο πλαίσιο της Εισαγγελικής έρευνας κλήθηκαν και εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες μεταξύ των οποίων τέσσερις αξιωματούχοι της UEFA. Οι αξιωματούχοι, έδωσαν λεπτομέρειες για τη λεγόμενη στοιχηματική απάτη, αλλά και συγκεκριμένα στοιχεία για πρόσωπα που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Παράλληλα, οι Εισαγγελικές Αρχές απέστειλαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε επτά χώρες ανά τον κόσμο σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν τα στοιχεία ταυτότητας όσων «θησαύρισαν» στοιχηματίζοντας σε «στημένους» αγώνες μέσω ίντερνετ σε εταιρίες του εξωτερικού.
Ουσιαστική συνδρομή στη διαλεύκανση της υπόθεσης, προσέφερε και το ΣΔΟΕ, το οποίο ήλεγξε εξονυχιστικά τα περιουσιακά και φορολογικά στοιχεία των υπόπτων στην υπόθεση.
Ήδη, για την υπόθεση των «στημένων» έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με απευθείας κλήση (χωρίς δηλαδή να ακολουθηθεί η διαδικασία της έκδοσης βουλεύματος) 8 άτομα που τζόγαραν μέσω ΟΠΑΠ και κέρδισαν χρηματικά ποσά σε τουλάχιστον πέντε «ύποπτους» αγώνες ποδοσφαίρου.
Πρόκειται για την πρώτη παραπομπή σε δίκη στην Ελλάδα για τέτοιο αντικείμενο.