Καρέ - καρέ η επιχείρηση «σκούπα» στο ποδόσφαιρο
Η γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας για την κάθαρση του Ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι σε πλήρη εξέλιξη και τα στοιχεία βγαίνουν στη φόρα το ένα μετά το άλλο..
Η γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας για την «κάθαρση» του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι σε πλήρη εξέλιξη και τα στοιχεία βγαίνουν στη φόρα το ένα μετά το άλλο.
Τις επόμενες ώρες και μέρες θα δουν το «φως» της δημοσιότητας ακόμα περισσότερα στοιχεία, σε μια υπόθεση που βάζει «βόμβα» στα θεμέλια του αθλήματος. Το Newsbomb.gr, σας περιγράφει καρέ – καρέ την επιχείρηση της αστυνομίας και τις εξελίξεις που ακολούθησαν.
Από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, 22 Ιουνίου γίνεται γνωστό πως η Αστυνομία με τη συνεργασία του ΣΔΟΕ πραγματοποιεί γιγαντιαία επιχείρηση για την «κάθαρση» του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα, Εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος με άντρες της Ασφάλειας, πραγματοποιούν εφόδους σε σπίτια παραγόντων. Η επιχείρηση γίνεται στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης για τα «στημένα».
Μια περίπου ώρα αργότερα, πραγματοποιούνται οι 9 πρώτες συλλήψεις. Το κατώφλι των γραφείων της ΓΑΔΑ, περνούν οι Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου), Σταύρος Ψωμιάδης (Πρόεδρος της Καβάλας, στον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 550 εκατ. ευρώ) Γιώργος Τσακογιάννης (παράγοντας της Ηλιούπολης, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν δύο όπλα με σιγαστήρα για τα οποία δεν έφερε άδεια), Δημήτρης Ζαβαντίας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει παίξει ρόλο και στον ΠΑΟΚ), Νίκος Χάλκος (πρόεδρος της Ηλιούπολης), Νίκος Παντέλης (Προπονητής), Αθανάσιος Ντότσης (μάνατζερ) και οι φερόμενοι ως διοργανωτές στοιχημάτων, Νίκος Καρακούλιας, Ανδρέας Δημόπουλος, ενώ στις 23:30 το βράδυ, συλλαμβάνεται και ο Νίκος Ζαμάνης, επίσης ως διοργανωτής στοιχημάτων. Της σύλληψης, διαφεύγουν πέντε κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τους Μάκη Ψωμιάδη, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Βασίλειο Γεωρτσιάκο, Μιχάλη Νικολόπουλο και Ιωάννη Παπακώστα.
Σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου η υπόθεση είναι το πρώτο θέμα συζήτησης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο».
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όλα τα στοιχεία της υπόθεσης «βγαίνουν στο φως». Τα 70 ονόματα γίνονται 85, ενώ πλέον, εκτός από διεθνή μπασκετμπολίστα και διεθνή ποδοσφαιριστή, στο σκάνδαλο εμπλέκονται και διεθνείς διαιτητές.
Οι κατηγορίες
Οι κατηγορίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι 15 συλληφθέντες είναι:
Εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση, με συνολικό όφελος και συνολική ζημία άνω των 15.000 ευρώ, εκβίαση με απειλή βλάβης του επαγγέλματος του εξαναγκαζόμενου, κατ’ εξακολούθηση κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, εντός του πλαισίου εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση, συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στις πράξεις του παράνομου στοιχήματος, παράνομη οπλοκατοχή.
Μπέος – Τσακογιάννης: Προετοίμαζαν τη φυγή τους;
Οι κατηγορούμενοι οδηγούνται στον Εισαγγελέα. Αχιλλέας Μπέος και Γιώργος Τσακογιάννης, σύμφωνα με τη δικογραφία κατηγορούνται πως κατέχουν ηγετικό ρόλο σε δύο εγκληματικές οργανώσεις και παίρνουν προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου να απολογηθούν –όπως και οι υπόλοιποι- ενώπιων του 9ου τακτικού ανακριτή.
Μάλιστα, οι συλλήψεις –ειδικά των δύο κατηγορουμένων Μπέου και Τσακογιάννη- επισπεύτηκαν, καθώς όπως σημειώνεται στο Εισαγγελικό πόρισμα, από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας, σε συνδυασμό και με το ποινικό παρελθόν τους «Προκύπτει ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες, για να διευκολύνουν τη φυγή τους και είναι ύποπτα φυγής».
Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε μια από τις εκατοντάδες συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ, δεν κρύβεται η ανησυχία ότι ο Αχιλλέας Μπέος είναι αγχωμένος με τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των «στημένων αγώνων» και ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγει στην Αμερική. Και αυτό, ενόψει του γεγονότος ότι ο Αχιλλέας Μπέος είναι κάτοχος Αμερικανικού διαβατηρίου ενώ μεταβαίνει συχνά στη χώρα αυτή, τόσο ο ίδιος, όσο και μέλη της οικογενείας του.
Όσο για τον Γιώργο Τσακογιάννη, το Εισαγγελικό πόρισμα σημειώνει ότι μεταβαίνει συχνά στην Ιταλία, διατηρώντας παράλληλα στενές φιλικές σχέσεις με βαρυποινίτες.
Αρνούνται το κατηγορητήριο
Στις δηλώσεις του έξω από την Ευελπίδων, ο Αχιλλέας Μπέος κάνει λόγο για «φούσκα» του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του, ο έταιρος «εγκέφαλος», Γιώργος Τσακογιάννης, τονίζει πως «Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση και αυτό θα αποδειχθεί» .
Η «αδιαθεσία» του Μπέου
Κατά την επιστροφή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ο Αχιλλέας Μπέος ζητά να δαικομισθεί σε νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας. Το αίτημά του ωστόσο, δεν γίνεται δεκτό.
Διαβάστε ακόμα: Έφοδοι για τα «στημένα»
Οι πρώτες συλλήψεις για τα «στημένα»
Αρνείται τις κατηγορίες ο Τσακογιάννης
Εν αναμονή επίσημων αντιδράσεων
Κακουργηματικές διώξεις σε 85 για τα στημένα - Τα ονόματα των 15
Ο Μάκης, ο πρώην πρόεδρος και ο… «Νονός»
Ηγετικό ρόλο στον Αχ. Μπέο αποδίδει το κατηγορητήριο
Σταύρος Ψωμιάδης: «Υφίσταμαι άγριο διασυρμό»