Την επαναλειτουργία των ορυχείων χρυσού ζητούν οι μεταλλωρύχοι έξω από το ΥΠΑΠΕΝ

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (9/9) περισσότεροι από40 μεταλλωρύχοι από τα μεταλλεία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής έχουν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη λεωφόρο Μεσογείων. Εν τω μεταξύ 24 ασθενείς μεταλλωρύχοι βγήκαν σήμερα από τις στοές.

Την επαναλειτουργία των ορυχείων χρυσού ζητούν οι μεταλλωρύχοι έξω από το ΥΠΑΠΕΝ
3'

Αίτημα των μεταλλωρύχων είναι να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν την επαναλειτουργία των έργων στην Ολυμπιάδα, το Μαντέμ-Λάκκο, και τις Σκουριές

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ η οποία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναμένει την ερχόμενη εβδομάδα τη νέα απόφαση του ΣτΕ, όπου προσέφυγε εκ νέου η εταιρία, προκειμένου να γίνει άρση της υπουργικής απόφασης για παύση εργασιών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ύστερα από την «αυθαίρετη», όπως την χαρακτήρισαν, υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού ΠΑΠΕΝ, Πάνου Σκουρλέτη, μία ημέρα πριν την παραίτηση της κυβέρνησης, έγινε ανάκληση των εγκρίσεων των τεχνικών μελετών, 700 άτομα οδηγήθηκαν σε απόλυση από την εταιρία, 1.200 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες, ενώ μόλις 100 άτομα παραμένουν επιτόπου για την επίβλεψη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μεταλλωρύχοι, οι οποίοι έφθασαν στην Αθήνα με μισθωμένο όχημα από τα σωματεία τους, φωνάζουν συνθήματα κατά του πρώην υπουργού, χτυπούν τα κράνη τους στο έδαφος κι έχουν κρεμάσει μαύρες σημαίες στα επτά μπλε αντίσκηνα και πανό στο οποίο αναγράφεται «Ήρθαμε Αθήνα για την ευημερία. Είμαστε εργαζόμενοι από τα μεταλλεία». Ξεκαθαρίζουν δε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημά τους.

«Μας έκλεψαν τη δουλειά», καταγγέλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο έφορος του σωματείου υπογείων στοών Ηρακλής Ζάμπρας. «Απαιτούμε να ξανανοίξουν τα μεταλλεία». «Το ΣτΕ έχει, ήδη, γνωμοδοτήσει θετικά σε σχέση με τη μέθοδο flash melting, η οποία χρησιμοποιείται και δεν συντρέχει κανένας λόγος για την παύση των εργασιών» προσθέτει.

Μάλιστα, σε σχέση με τις καταγγελίες για περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή, ο κ. Ζάμπρας αναφέρει: «Υπάρχουν 11 αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς επίσης είναι εξασφαλισμένα κονδύλια ύψους 50 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική αποκατάσταση».

Σε σχέση με τα όσα τούς προσάπτουν περί υστεροβουλίας επισημαίνει: «Εμείς δεν είμαστε κάτοικοι Χαλκιδικής; Δεν ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας; Θέλουμε να δηλητηριαστούν τα παιδιά μας;».

Ο ταμίας του σωματείου και μέλος του Εργατικού Κέντρου, Πέτρος Πέργολης, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι εργαζόμενοι «βλέπουν» καθαρά πολιτική σκοπιμότητα εκ μέρους της παραιτηθείσας κυβέρνησης, πίσω από την ανάκληση των τεχνικών μελετών και ζητούν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση την επαναλειτουργία των μεταλλείων, τα οποία προσφέρουν 2.000 άμεσες και 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, καθώς επίσης και 48 εκατ. ευρώ έσοδα στα κρατικά ταμεία, ετησίως.

Την ίδια ώρα, συνάδελφοί τους βρίσκονται κλεισμένοι στις στοές για 17η ημέρα. Εικοσιτέσσερις από αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, βγήκαν σήμερα από αυτές.

Οι υπόλοιποι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Την ημέρα εκείνη αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το αίτημα που κατέθεσε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, για την αναστολή της απόφασης του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία είχε διακοπεί μέρος των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή