ΟΕΝΓΕ: Ανθρώπινες ζωές θυσία στη δήθεν αναμόρφωση του ΕΣΥ

Για κυνισμό και υποκρισία από μέρους του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την τραγική κατάσταση που επικρατεί ...
3'

Για κυνισμό και υποκρισία από μέρους του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας κάνουν λόγο οι Νοσοκομειακοί Γιατροί.

Ο χώρος της υγείας τους τελευταίους μήνες δέχεται μια άγρια και χωρίς προηγούμενο επίθεση: συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, κατάργηση 10.000 κλινών πανελλαδικά, ιδιωτικοποίηση της υγείας, απογύμνωση νοσοκομείων από προσωπικό και τραγικές ελλείψεις υλικών. Και μέσα σ’ όλα αυτά ένας υπουργός Υγείας, ο «τροϊκανότερος» των τροϊκανών, να προσπαθεί να πείσει ότι έτσι θα βελτιώσει τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ.

Σε δήλωσή του στο newsbomb.gr ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας καταγγέλλει:

«Καθημερινά θρηνούμε θύματα ή κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας των ελλείψεων ιατρικού –νοσηλευτικού προσωπικού και υποδομών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αυξάνονται με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη απώλεια άνω των 2500 αποτρέψιμων θανάτων ετησίως, νέων στην πλειοψηφία τους ανθρώπων.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι η σχεδιαζόμενη «αναδιάταξη των Νοσοκομείων της χώρας» δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αλλά στον ακρωτηριασμό τους, στην οριστική κατεδάφισή τους. Η πολιτική των «συγχωνεύσεων» οδηγεί στο κλείσιμο «μη προσοδοφόρων» κλινικών, νοσοκομείων, Κ.Υ και προνοιακών ιδρυμάτων, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες με τις ευλογίες του κ. Λοβέρδου ετοιμάζονται να βάλουν πόδι στις καλύτερες υποδομές των νοσοκομείων της χώρας.

Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι επιδιώκουμε τη διεξαγωγή ευρύτατου διαλόγου σε όλη την κοινωνία για τα προβλήματα που ταλανίζουν τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να βελτιώσουμε την όντως άθλια κατάσταση που επικρατεί.

Αμφισβητούμε όμως την επιστημονική εγκυρότητα των πολυδάπανων χαρτών υγείας και των περιβόητων «μελετών» του κ. Λιαρόπουλου, που για να εμφανίσουν πλεονασματικό ιατρικό δυναμικό και προβληματική σχέση κλινών/γιατρό, προσμετρούν τους ειδικευόμενους και τους αγροτικούς γιατρούς στους γιατρούς του ΕΣΥ και αγνοούν την ειδική γεωμορφολογία της χώρας.

Η πολιτική σκοπιμότητα των γνωστών «εισηγήσεων» για «εφημερία ανά Τομέα», για « ενοποιήσεις Κλινικών, μετατροπές κλινικού αντικειμένου», για «μετακίνηση στα Νοσοκομεία της περιφέρειας 6.500 γιατρών ΕΣΥ που πλεονάζουν στα Νοσοκομεία του Κέντρου» κλπ, δεν κρύβεται.

Προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι με λιγότερα νοσοκομεία, με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, με περικοπές 40% των κονδυλίων για την δημόσια Υγεία μπορεί να βελτιωθεί το ΕΣΥ, να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και ο συνωστισμός στα ΤΕΠ, να εφημερεύουν καθημερινά όλα τα Νοσοκομεία!», και καταλήγει ο κ. Βαρνάβας :

«Αν δεν είναι κυνικοί και υποκριτές, είναι γελοίοι και επικίνδυνοι».

Την Τρίτη και την Τετάρτη όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, μόνο για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, καθώς στην απεργία συμμετέχει όλος ο ιατρικός κόσμος της χώρας και συγκεκριμένα:

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ)
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Η Ομοσπονδία Γιατρών του ΙΚΑ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας
Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής
Η Ομάδα Εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ)
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία