Διαμαρτυρία στα γραφεία του ΟΑΣΑ για τις αυξήσεις στα εισιτήρια

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας ενώ ακολούθησε και συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γρηγόρη Δημητριάδη.
2'

Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών ζήτησαν διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί από τον ΟΑΣΑ σε αναξιοπαθούντες, να μην υπάρξουν αυξήσεις στα εισιτήρια, να μην καταργηθούν τα μειωμένα εισιτήρια και οι κάρτες για τους φοιτητές, ενώ εξέφρασαν στον πρόεδρο την πλήρη αντίθεσή τους με την πρόταση του για μετατροπή της παράνομης επιβίβασης στα ΜΜΜ από πταίσμα σε πλημμέλημα. Ο ίδιος πάντως έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του, σημειώνοντας πως δεν επιδιώκουμε καμία σύλληψη και βασικό ζήτημα είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα της εισιτηριοδιαφυγής.

Έντονη βέβαια ήταν και η αντίδραση του υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος με χθεσινή δήλωση του σχολίασε «δεν μπορώ να καταλάβω τέτοιου είδους προτάσεις. Δηλαδή να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται από τρία έως πέντε έτη όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς εισιτήριο. Εγώ λέω να τους εκτελούμε κιόλας».

Διεκρινήσεις πάντως για το θέμα, δόθηκαν και σήμερα από τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ, Γρηγόρη Δημητριάδη, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA».

«Χθες συζητήθηκε για τις συγκοινωνίες Αθηνών ένα όραμα που έχουμε για να κάνουμε τον κόσμο να αγαπήσει τις συγκοινωνίες, όχι να τις ποινικοποιήσουμε, ένα σχέδιο δράσης το οποίο από πέρυσι είχαμε ετοιμάσει» είπε και εξήγησε πως η μετατροπή του αδικήματος αποτελεί πάγιο αίτημα των υπηρεσιών του Οργανισμού και είναι κάτι που ίσχυε μέχρι το 1994.

«Μέσα σε όλο αυτό το πλάνο αναδιοργάνωσης που είναι πολύ θετικό για τις συγκοινωνίες υπήρξε και μια πρόταση αυστηροποίησης του ποινικού κώδικα, που είναι προς νομοθέτηση αυτή τη στιγμή, η παραχάραξη και η πλαστογραφία των εισιτηρίων να ισοδυναμεί με την παραχάραξη και την πλαστογραφία των γραμματοσήμων, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο επανέφερα ένα αίτημα που έχουν οι υπηρεσίες του Οργανισμού, πάγιο, να επανέλθει, όπως ήταν μέχρι το 1994, η αποφυγή εισιτηρίου να είναι πλημμέλημα αντί για πταίσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ήμουν πολύ ξεκάθαρος στη Βουλή. Είπα σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να συλλάβουμε ή να βάλουμε στη φυλακή κανέναν αλλά πρέπει ως κοινωνία, επίσης, να αποφασίσουμε τι θα γίνει με την εισιτηριοδιαφυγή».

Σχετικές ειδήσεις