«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους οι αγρότες - Ετοιμάζουν μπλόκα κατά των νέων μέτρων
Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώραπροκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα προωθούμενα από την κυβέρνηση, νέα μέτρα για τον κλάδο τους.
Το μεσημέρι της Κυριακής (18/10) στη Λάρισα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έδωσαν μαζικά το «παρών» στην πανελλήνια συγκέντρωση που συγκάλεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων.
Εκεί αποφάσισαν να ξεκινήσουν μαζικές κινητοποιήσεις ώστε όπως τόνισαν οι ίδιοι, να στήσουν ισχυρό μπλόκο απέναντι στην επερχόμενη φοροεπιδρομή.
Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας που διέπει τον κλάδο για δυναμικές κινητοποιήσεις κατά των μέτρων που φέρνει το νέο μνημόνιο, ήταν το γεγονός ότι στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι 37 νομών της χώρας από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, και πάνω από 250 εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνων από όλη τη χώρα.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα έχουν κλιμακωτό χαρακτήρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν χθες και ξεκινούν ήδη από σήμερα Δευτέρα (19/10) με περιοδείες κλιμακίων και ενημερωτικές συνελεύσεις σε χωριά, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν περιφερειακές κινητοποιήσεις σε νομούς και επαρχίες με διενέργεια και κατά τόπους συλλαλητηρίων, οι οποίες θα διαρκέσουν όλο τον Νοέμβριο.
Στις αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική συνάντηση, όπου και θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα με τους αγρότες να μην αποκλείουν καμία μορφή αγώνα ούτε και το στήσιμο μπλόκων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα αγωνιστούν ώστε να αντιπαλέψουν τη νέα λαίλαπα των μέτρων που τους απειλούν μέσα από το τρίτο μνημόνιο και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η οποία θα μειώσει στο μισό, όπως εκτίμησε, τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Τα μέτρα τα οποία βγάζουν στο δρόμο τους αγρότες είναι:
-Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.
- Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
-Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
-Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.
-Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.
«Δεν μπορούμε να είμαστε στους δρόμους»
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης τόνισε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αυτή την εποχή, καθώς άρχισε η καλλιεργητική περίοδος.
«Έχουμε την καλλιεργητική περίοδο δεν μπορούμε είμαστε στους δρόμους» είπε ο κ. Καμπόυρης, ο οποίος ωστόσο έκανε γνωστό ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να δημοσιοποιούν και να διαμαρτύρονται για τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, που είναι το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
«Δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά το σύνολο των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα. Αν περάσουν και ψηφιστούν, με 26% φορολογία και 100% προκαταβολή φόρου, δεν θα μπορέσει κανένας να ανταπεξέλθει», είπε ο κ. Καμπούρης.
Όπως σημείωσε, οι κτηνοτρόφοι περιμένουν από τους βουλευτές που εκλέγονται στην επαρχία να αντιδράσουν και αναφέρθηκε στη βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, από την οποία ζήτησε να τους συμπαρασταθεί.
«Από το 2017 κλιμακωτά θα πάμε σε 26% φόρο και 100% προκαταβολή. Επίσης τριπλασιάζονται οι εισφορές στο ασφαλιστικό, 200 - 280 ευρώ ανά άτομο, που θα τα βρούμε;», αναρωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, στον κτηνοτροφικό τομέα απασχολούνται 120.000 και πλέον οικογένειες, ενώ σημείωσε πως σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα μέτρα ολόκληρη η ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Σε ερώτηση με ποιο τρόπο θα μπορέσουν οι Έλληνες παραγωγοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τις εισαγωγές νωπού κρέατος από το εξωτερικό, σε πολύ χαμηλότερες τιμές, είπε ότι πολλοί νέοι θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, λόγω της κρίσης, αλλά αδυνατούν καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και στο υψηλό κόστος παραγωγής.