Τα προσφυγόπουλα στην Ειδομένη ζωγραφίζουν...

Φόβο -αυτόν που νιώθουν από το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι μέσα από βουνά και την τρικυμιώδη θάλασσα- σκληρότητα από τις εικόνες του πολέμου που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στο νου τους, αλλά και χαρά κι ασφάλεια, συναισθήματα που εισπράττουν στην αγκαλιά των ανθρώπων που τους υποδέχονται στην Ελλάδα αλλά και των ψυχοκοινωνιολόγων του Ερυθρού Σταυρού, «αναβλύζουν» οι ζωγραφιές παιδιών στη μονάδα ψυχολογικής στήριξης που εγκατέστησαν ο Νορβηγικός και Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην Ειδομένη.

Τα προσφυγόπουλα στην Ειδομένη ζωγραφίζουν...
4'

Εκεί παρέχονται, παράλληλα, υπηρεσίες ιατρονοσηλευτικής φροντίδας σε χιλιάδες πρόσφυγες, στις δύο πλήρως εξοπλισμένες ιατρικές κλινικές, εκ των οποίων η μία είναι γενικής ιατρικής και η δεύτερη γυναικολογική.

«Είναι συγκινητικές οι εικόνες που βλέπεις στους παιδότοπους του Ερυθρού Σταυρού, με τα μικρά παιδάκια- πώς από τη μια στιγμή στην άλλη μεταφέρονται από τον πόνο στο γέλιο και από το γέλιο στον πόνο. Τη φοβία που έχουν στα ματάκια τους, στην ψυχή τους και λένε, όταν έρθει το βράδυ πού θα κρυφτούμε… Σκέπτονται τα γκρεμισμένα σπίτια, όλα αυτά που περιγράφουν στις ζωγραφιές τους και τα μεγαλύτερα εξ αυτών και στις συνομιλίες τους» λέει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός.

«Αυτό που προκαλεί μεγάλη συγκίνηση σε πολλές ζωγραφιές είναι ότι τα μικρά παιδάκια ζωγραφίζουν την ελληνική σημαία, όπως και τα σύμβολα του Ερυθρού Σταυρού» σημειώνει και εξαίρει τη συνεισφορά του «απλού Έλληνα πολίτη, που έχει κάνει προοπτική ζωής τη βοήθεια και τη συμπαράσταση στον ανθρώπινο πόνο, αποτυπώνεται έντονα στον ψυχισμό και στις ζωγραφιές των παιδιών».

Στις ζωγραφιές των παιδιών κυριαρχούν επίσης όμορφα σπίτια, καταπράσινα τοπία και ο ήλιος, φωτεινός και λαμπερός, είτε ως ανάμνηση της όμορφης ζωής, που είχαν πριν ξεριζωθούν από τις εστίες τους, είτε γιατί νιώθουν, ότι η ζωγραφική είναι ένας τρόπος να νιώσουν τουλάχιστον για λίγα λεπτά, ότι η καθημερινότητά τους έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, παρατηρούν οι κοινωνικοί λειτουργοί του Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στο τέλος κάθε ημέρας συλλέγουν τα έργα των παιδιών.

«Τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια όταν είναι κοντά μας, στους φιλικούς παιδότοπους που έχει δημιουργήσει ο Ερυθρός Σταυρός στην Ειδομένη, γι' αυτό τα περισσότερα ζωγραφίζουν θετικά πράγματα. Βλέπουμε πολλά σπίτια στις ζωγραφιές τους, με ωραίους κήπους και λουλούδια. Είναι σαφές ότι ονειρεύονται ένα μέρος, όπου θα νιώθουν ασφαλείς οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Παρατηρούμε επίσης θάλασσες, βάρκες και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδιάζουν ολόκληρο το ταξίδι τους μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα» αναφέρει η Emilie Gautier Pare, κοινωνική λειτουργός από τον Καναδά, μέλος της Μονάδας Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης του Καναδικού Ερυθρού Σταυρού.

Κατά την παραμονή της στην Ειδομένη συνάντησε έναν νεαρό Αφγανό, ο οποίος, όπως της αφηγήθηκε, έχασε την οικογένειά του, τη σύζυγο και τις δύο κόρες του, στο Ιράν κοντά στα τουρκικά σύνορα. «Η οικογένειά του -λέει- ταξίδευε με ακόμη μία οικογένεια. Όταν έφτασαν στα σύνορα, οι δουλέμποροι είπαν στους άνδρες να περπατήσουν και ζήτησαν από τις γυναίκες και τα παιδιά να μείνουν στο αυτοκίνητο, λέγοντάς τους ότι θα συναντηθούν στην άλλη πλευρά των συνόρων. Ήταν η τελευταία φορά που τους είδε, και δεν έχει ιδέα πού είναι τώρα…».

image2

Ετοιμασίες ενόψει χειμώνα

Με την έλευση του χειμώνα, που αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τις μεταναστευτικές ροές, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ετοιμάζεται να διανείμει υψηλής μόνωσης θερμικές κουβέρτες, στρώματα, ρούχα, σακίδια, καθώς και ζεστά γεύματα στα σημεία εισόδου και διέλευσης.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με το ελληνικό κράτος, τους πολιτειακούς θεσμούς αλλά και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Έτσι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρακολουθεί στενά την κλιμακούμενη κρίση και συμβάλλει ενεργά στην ελάφρυνση των συνεπειών από την αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Ειδομένη και στην Αθήνα στις περιοχές Ελαιώνα, Ελληνικού, στο Γαλάτσι και στον πρώην Σταθμό Α' Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. επί της οδού Γ' Σεπτεμβρίου» σημείωσε ο κ. Αυγερινός.

«Σε πρώτη φάση υλοποιήσαμε το έκτακτο σχέδιο ανθρωπιστικής παρέμβασης του ταμείου D.R.E.F. και τη χορήγηση 315.000 ελβετικών φράγκων από τη Διεθνή Ομοσπονδία μέσω του οποίου διανεμήθηκαν 10.000 πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες στις προαναφερόμενες περιοχές» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Οι Ερυθροί Σταυροί όλης της Ευρώπης, της Ισπανίας, Νορβηγίας, Γερμανίας, Δανίας, Αγγλίας συμπαραστέκονται δίπλα μας. Πρόσφατα η Διεθνής Ομοσπονδία κατέθεσε αναθεωρημένη έκκληση στήριξης τετραπλασιάζοντας το ποσό των αναγκαίων κεφαλαίων για τη στήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πλέον προβλέπει τη συγκέντρωση 12,7 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (11,6 εκατ. ευρώ), γεγονός που θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε 200.000 ευάλωτους μετανάστες του επόμενους επτά μήνες. Σχεδόν 502.000 μετανάστες έχουν αφιχθεί το 2015 στην Ελλάδα, αριθμός που ξεπερνά τον δεκαπλάσιο αριθμό αφίξεων του 2014. Ο μέσος όρος των καθημερινών αφίξεων έφτασε τις 8000».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή