ΟΗΕ: Κίνδυνος να βυθιστεί στο χάος η Λέσβος

Περισσότεροι από 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο Θάλασσα με προορισμό τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Παρασκευή (13/11/2015) τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Λέσβος κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος, αφού χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, αναγκάζονται να κοιμούνται στο δρόμο.

ΟΗΕ: Κίνδυνος να βυθιστεί στο χάος η Λέσβος
2'

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΤΟ ΝΗΣΙ – ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 660.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2015

Τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες συγκλονίζουν: από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 συνολικά 806.000 άνθρωποι επέλεξαν να κάνουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι προς την Ευρώπη, με 660.700 από αυτούς να φθάνουν στην Ελλάδα και 142.000 στην Ιταλία.

Σύμφωνα, πάντα, με τον Οργανισμό, περίπου 3.460 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη Λέσβο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, είναι εκρηκτική. «Πρόκειται για μια διαρκή χαοτική κατάσταση σε αυτό το ελληνικό νησί, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράσχει κατάλυμα μόνον σε μια ελάχιστη μερίδα ανθρώπων που ήδη κατακλύζουν το νησί κατά χιλιάδες», αναφέρει η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Η Λέσβος είναι το επίκεντρο της κρίσης»

«Με τον χειμώνα να πλησιάζει, οι συνθήκες και οι δυνατότητες υποδοχής παραμένουν ανεπαρκείς», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Άντριαν Έντουαρντς, σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, ανήλικα παιδιά και νεογέννητα κοιμούνται στο ύπαιθρο.

«Η Λέσβος είναι το επίκεντρο της κρίσης», υπογράμμισε από την πλευρά της η αναπληρώτρια διευθυντής της Αρμοστείας στην Ευρώπη Νταϊάν Γκούντμαν και πρόσθεσε: «Οι μεταναστευτικές ροές είναι διαχειρίσιμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά όταν πρόκειται για τη διαχείριση της κρίσης σε ένα και μοναδικό νησί, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα».

Σύμφωνα, πάντα, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 62% των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από τη Συρία, το 23% από το Αφγανιστάν και το 7% από το Ιράκ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή