Γενική απεργία: Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας στο περιθώριο των συλλαλητηρίων (photos - videos)

Επεισόδια, μικρής έκτασης, σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (3/12) στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της24ωρης πανελλαδικής απεργίας.
6'

Φωτορεπορτάζ: Λευτέρης Παρτσάλης, Γιώργος Διαμαντάκης

Βόμβες μολότοφ πέταξαν προς τους άντρες των ΜΑΤ στην πλατεία Συντάγματος, αντιεξουσιαστές σήμερα το μεσημέρι κι ενώ είχε φτάσει στο σημείο η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε ξεκινήσει νωρίτερα από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αναγκάζοντας τους κουκουλοφόρους να αποχωρήσουν κινούμενοι προς τα Προπύλαια.

Μικρότερης έντασης επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα τόσο στη Δραγατσανίου όσο και στην Πατησίων, όπου ομάδες αντιεξουσιαστών πέταξαν πέτρες κατά αστυνομικών δυνάμεων.

Δυναμικό το «παρών» των πολιτών στα απεργιακά συλλαλητήρια

Χιλιάδες πολιτών βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Ομονοίας και την πλατεία Κλαυθμώνος όπου πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αντίστοιχα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κηρύχθηκε ενάντια σε νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και προϋπολογισμό.

Το ραντεβού του ΠΑΜΕ ήταν για τις 10 το πρωί στην Ομόνοια όπου βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αγώνας συνεχής, λαϊκή συμμαχία, αυτό είναι το μήνυμα και της σημερινής απεργιακής συγκέντρωσης» τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ώρα για στημένους διαλόγους, για συναινέσεις, για νέες ψεύτικες προσδοκίες, με την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, που οδηγεί σε χειραγώγηση ουσιαστικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να περάσουν γρηγορότερα και ευκολότερα τα νέα βάρβαρα μέτρα».

«Η επιλογή για τον λαό μας», επεσήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «είναι μία: αγώνας διαρκείας, ταξική ενότητα, λαϊκή συμμαχία παντού σε όλη την Ελλάδα».

Λίγο αργότερα, οι συγκεντρωμένοι του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Βουλή και παρέμειναν για λίγη ώρα στην πλατεία Συντάγματος.

Η πορεία του ΠΑΜΕ προς τη Βουλή:

Παράλληλα, στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώνονταν χιλιάδες πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Δείτε τη συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος:

Μετά τις 12:00 ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος για τη Βουλή η μεγάλη πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κι ενώ είχε ολοκληρωθεί η συγκέντρωση και η πορεία του ΠΑΜΕ.

Η πορεία προς τη Βουλή:

Τις επόμενες ημέρες η ΓΣΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για νέα απεργιακή κινητοποίηση με αποκλειστικό θέμα το νέο ασφαλιστικό.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Την κυβέρνηση δεν τη σώζει κανένας Λεβέντης

Παρών στην απεργιακή κινητοποίηση ήταν και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος δήλωσε ότι «για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση Τσίπρα, με τόσο νωπή λαϊκή εντολή, μόλις δυόμισι μηνών, να συναντά τη γενική κοινωνική κατακραυγή».

Πρόσθεσε επίσης ότι «την κυβέρνηση δεν τη σώζει κανένας Λεβέντης, ούτε τον Τσίπρα τον σώζει καμιά οικουμενική των νεομνημονιακών και παλαιομνημονιακών δυνάμεων».

Συλλαλητήρια και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Την αντίθεση τους στην πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης εξέφρασαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις και τις τρεις ξεχωριστές πορείες.

«Εκείνοι που έταζαν προεκλογικά ότι θα "σκίσουν τα Μνημόνια", έρχονται τώρα να ισοπεδώσουν την κοινωνική ασφάλιση, φορολογούν ό,τι κινείται και συνεχίζουν τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Όσο εφαρμόζουν αυτή την πολιτική θα είμαστε στους δρόμους» δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

«Παραμένουμε όρθιοι, δεν πρόκειται να τους αφήσουμε σε ησυχία και η λαϊκή οργή θα ξεσπάσει» επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) Πέτρος Κετικίδης.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με πρωτοβουλία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΕΚΘ, στην οποία πήραν μέρος και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πρωτοβουλία Σωματείων και η ΟΚΔΕ, που έκαναν προσυγκεντρώσεις στην Καμάρα και στην πλατεία Αγίας Σοφίας, αντίστοιχα. Συμμετείχαν, επίσης, απλήρωτοι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», που έχει κηρύξει πτώχευση. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία μέχρι το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Το ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία μέχρι το υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Εργαζόμενοι στην αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ, αλληλέγγυοι σε αυτούς, αντιεξουσιαστές και αναρχικοί συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, όπου κρέμασαν ένα μεγάλο πανό με σύνθημα κατά της έκδοσης στις ιταλικές αρχές πέντε φοιτητών. Στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι το δικαστικό μέγαρο, όπου επρόκειτο να εκδικαστεί υπόθεση πλειστηριασμού των εγκαταστάσεων της ΒΙΟΜΕ, και έμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα.

Στη Θεσσαλονίκη κινούνται σήμερα ελάχιστα αστικά λεωφορεία, ανά γραμμή, και μόνο με προσωπικό ασφαλείας, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στην 24ωρη απεργία.

Στα Χανιά, συνδικάτα και πολίτες εξέφρασαν την αντίθεση τους στο υπό συζήτηση σχέδιο του προϋπολογισμού και στις διατάξεις του ασφαλιστικού, με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες.

Στην πλατεία της δημοτικής αγοράς πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσαν η ΓΣΕΕ, το τοπικό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι φορέων ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. «Απεργούμε σήμερα γιατί εδώ και 6 χρόνια η χώρα εχει διαλυθεί, εκφράζομε την αντίθεση μας στα νέα μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννης Μανωλικάκης.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ αγροτών και κτηνοτρόφων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 1.866, ενώ ακολούθησε και πορεία σε δρόμους της πόλης με συμμετοχή και αγροτικών οχημάτων.

Δύο ήταν οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στο Ηράκλειο. Η πρώτη οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και ξεκίνησε έξω από τα γραφεία του ΕΚΗ στη Λεωφόρο Δημοκρατίας όπου οι συγκεντρωμένοι με πανό και συνθήματα, βασικό των οποίων ήταν «Αντιστεκόμαστε», πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η δεύτερη, πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου.

Στην Πάτρα, η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το εργατικό κέντρο και συμμετείχαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, άνεργοι, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, μαθητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι κ.α.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ομάδα αντιεξουσιαστών ανέβηκε στον πρώτο όροφο του εργατικού κέντρου και ανήρτησε πανό στην πρόσοψη του κτιρίου με το σύνθημα, «καμία δίωξη στους πέντε φοιτητές αγωνιστές».

Η δεύτερη συγκέντρωση οργανώθηκε στην πλατεία Γεωργίου από το ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία, συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών αγροτικούς συλλόγους, σωματεία συνταξιούχων, με την συμμετοχή δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, ανέργων.

Μετά το τέλος των συγκεντρώσεων, πραγματοποιήθηκαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Επίσης, συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις της δυτικής Ελλάδας, όπως στον Πύργο, στο Αγρίνιο, στο Αίγιο, στο Μεσολόγγι και αλλού.

Σχετικές ειδήσεις