Τι είδε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αντριουκάιτις στη Μυτιλήνη και σοκαρίστηκε;

Ο Λιθουανός Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις θέλησε να δει από κοντά τι συμβαίνει στη Μυτιλήνη με τους πρόσφυγες. Τα όσα αναφέρει σε επιστολή του είναι «καταπέλτης» όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.
1'

Μετά την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο Λιθουανός Επίτροπος περιέγραψε σε επιστολή του το τι είδε στο νησί.

«Δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα».

Γράφει: «Ήμουν σε μια ακτή, όταν έφθασε μια μικρή βάρκα, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, κάποια άρρωστα, κάποια απλά εξαντλημένα, παγωμένα, αφυδατωμένα. Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους, δεν υπήρχε εξοπλισμός, ούτε προσωπικό υγείας, εκτός από έναν γιατρό μιας ΜΚΟ. Κανένα ασθενοφόρο, καμία κουβέρτα. Μου είπαν ότι τρία μικρά παιδιά που είχαν φτάσει στην ίδια παραλία πέθαναν από υποθερμία μερικές ημέρες πριν. Κύριε Πρόεδρε δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα».

Η επιστολή Αντριουκάιτις –την αποκάλυψαν ΤΑ ΝΕΑ- αναγνώστηκε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Περιγράφεται πως ο πρόεδρος της Κομισιόν «εξερράγη» υποστηρίζοντας πως: «Η Ελλάδα είναι ανίκανη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αποβληθεί προσωρινά από τη Σένγκεν»!

Σχετικές ειδήσεις