Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Διπλό το σοκ για την Ελλάδα

Ένα πορσελάνινο διακοσμητικό κρατούσε στα χέρια της σήμερα το πρωί στον Ελαιώνα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Κρισταλίνα Γκεοργκιέβα.
2'

Ήταν ένα δώρο ευγνωμοσύνης από μία οικογένεια Ιρακινών για τους οποίους έχει δοθεί το πράσινο φως να μετεγκατασταθούν στη Λιθουανία.

Η Γκεοργκίεβα μίλησε με αρκετούς πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα.

«Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν χωριστεί και τις οποίες οι υπηρεσίες ασύλου διαφορετικών χωρών θα ενώσουν ξανά. Η έκκλησή μου στους ανθρώπους αυτούς είναι να έχουν υπομονή. Μιλήσαμε επίσης, με ανθρώπους που είναι εδώ γιατί αναζητούν μια καλύτερη ζωή για τις οικογένειές τους και μόρφωση για τα παιδιά τους. Γι' αυτούς, το μήνυμά μας είναι: αν έφυγαν από τον πόλεμο και τους διωγμούς, τότε έχουν δικαίωμα ασύλου, αν ψάχνουν για δουλειά και βρουν δουλειά είναι ευπρόσδεκτοι, αν όμως δεν βρουν δουλειά, θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να τους δεχθεί όλους, τότε θα πρέπει αυτό το θέμα να το χειριστούμε με σεβασμό και αξιοπρεπή τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία συνοδευόταν από τον Δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη.

Ένα από τα θέματα που συζήτησε μαζί του είναι και η πιθανή χρηματοδότηση Προγραμμάτων για Πρόσφυγες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Όπως και η αναζήτηση τρόπων με τους οποίους τόσο η Κομισιόν όσο και η Ελλάδα, θα επιταχύνουν την υλοποίηση και άλλων σημαντικών προγραμμάτων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στον Ελαιώνα ήταν παρόν και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος. Μετά την επαφή που είχε και μαζί του η αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: «Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά χώρα στον κόσμο όπου η άφιξη 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων δεν θα ήταν σοκ. Για την Ελλάδα αυτό είναι ένα διπλό σοκ καθώς προσπαθεί να βγει από μια δύσκολη οικονομική εποχή».

Για τον Γιώργο Καμίνη: «Με μία καλή φύλαξη των συνόρων θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να δεχθούμε τους πρόσφυγες όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και τα Συντάγματά μας. Και αυτό να το κάνουμε χωρίς να διαταράσσουμε την καθημερινότητα της ζωής και τις δημοκρατικές διαδικασίες στις ευρωπαϊκές χώρες».

Πάντως, κατά τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος «υποδέχθηκε» στη συνέχεια την αντιπρόεδρο της Κομισιόν –στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου- το σημαντικό είναι πως: «Επισημοποιείται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει μόνη της ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό».

Σχετικές ειδήσεις