Ολλανδός πρεσβευτής: Κίνδυνος να εγκλωβιστούν οι μετανάστες στην Ελλάδα

«Στα οικονομικά και στο μεταναστευτικό», τις δύο μεγάλες προκλήσεις του 2016, που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, εστίασε ο πρέσβης της Ολλανδίας Κάσπαρ Βελντκαμπ, τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ολλανδικής Προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2016.
5'

Η συνέντευξή Τύπου οργανώθηκε στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, παρουσία του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνου Καρβούνη, πρέσβεων και με οικοδεσπότη τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο.

Στο πλαίσιο των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με την ευρωζώνη, ο Ολλανδός πρέσβης αναφέρθηκε στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι οι κύριοι παίκτες της ΕΕ θεωρούν τη συμμετοχή του απαραίτητη στο ελληνικό πρόγραμμα, όχι μόνον ως τεχνικό σύμβουλο αλλά και ως χρηματοδότη. Χωρίς να αναφέρει χρονοδιαγράμματα, είπε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. «Όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο», είπε, προσθέτοντας ότι οι δανειστές πιστεύουν ότι πρέπει πρώτα να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα τον Ιούλιο. Αν και σημείωσε ότι παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, επαίνεσε την κυβέρνηση για την προώθηση του προγράμματος.

Η ολλανδική Προεδρία θα είναι μια ρεαλιστική Προεδρία και θα βοηθήσει την Ελλάδα, μαζί με τους θεσμούς, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη θέλει η Ελλάδα να προχωρήσει προς την ανάπτυξη και να αφήσει πίσω της το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά και τις άλλες παθογένειες.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, το χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» και «επείγον» για την Προεδρία και την Ευρώπη. Ο χρόνος τελειώνει, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρέπει ως τις αρχές της άνοιξης να ληφθούν μέτρα, για να τεθεί η ροή των προσφύγων και μεταναστών υπό έλεγχο.

Θα εργαστούμε, είπε για:

1) Την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων -αναφερόμενος στη δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου, τα οποία τα κράτη-μέλη πρέπει να υιοθετήσουν.

2) Τη συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου να μειωθούν οι ροές.

3) Τα hot spots τα οποία δεν είναι επιχειρησιακά έτοιμα, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ιταλία

4) Έναν σταθερό μηχανισμό μετεγκατάστασης.

5) Να συνεχιστούν οι επιστροφές προς την Τουρκία ή απ’ όπου αλλού προέρχονται αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο.

«Συμφωνώ με τον αν. υπουργό Μετανάστευσης Γ. Μουζάλα», τόνισε, «ότι πολλοί δεν είναι πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες, από το Μαρόκο, την Αλγερία και άλλες χώρες, που πιθανώς δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να πεισθούν να επιστρέψουν. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα και κάθε χώρα να αναλάβει τις ευθύνες της».

Ερωτηθείς για το ρόλο της Τουρκίας, απάντησε ότι ο αριθμός των προσφύγων προς την Ελλάδα πρέπει να μειωθεί με επαληθεύσιμο τρόπο, συμπληρώνοντας ότι δεν είδαμε ακόμη επαρκή αποτελέσματα. Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Ολλανδός πρέσβης, πρέπει να λάβει γρήγορα μέτρα ώστε να δούμε πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες. Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν τα 3 δισ. ευρώ που έχουν αποφασιστεί από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από την Τουρκία έχουν ήδη δοθεί, απάντησε ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι σχετικές συζητήσεις.

«Δεν υπάρχει θέμα αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν, πρόθεσή μας είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση μαζί», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι αν δεν δούμε μείωση των ροών έως την άνοιξη, δεν αποκλείεται τα κράτη-μέλη να αναλάβουν δικές τους πρωτοβουλίες ή μέτρα. Έκανε ειδική αναφορά στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, βόρεια της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα πολλές χιλιάδες μετανάστες.

Σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε, αν η κοινή γνώμη της χώρας του είναι ενημερωμένη για το βάρος που υφίσταται η Ελλάδα στο προσφυγικό, απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα ως χώρα διέλευσης αντιμετωπίζει όλο το φάσμα των προβλημάτων. Είπε πάντως ότι ακούγονται διαφορετικές γνώμες στη δημόσια συζήτηση, δεδομένου ότι οι πρόσφυγες θέλουν να πάνε προς βορρά και επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς και την κοινωνική συνοχή στις χώρες αυτές.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης είπε ότι «θα σταθούμε όσο πιο κοντά μπορούμε στην Ελλάδα», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν έχει αναδειχθεί επικοινωνιακά το βάρος που ανέλαβε η Ελλάδα, υποδεχόμενη σε ένα χρόνο 900.000 ανθρώπους. Πρέπει να αναδειχθεί αυτό αλλά και η αλληλεγγύη που προσφέρει, καθώς εκτός από όλα τα άλλα, μιλάμε για ανθρώπους», πρόσθεσε.

«Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ», είπε αναφερόμενος στις εν λόγω προκλήσεις και έφερε το παράδειγμα της άρσης της ελεύθερης διακίνησης προσώπων από κάποιες χώρες, κίνηση που θέτει την αλληλεγγύη εν αμφιβόλω. Επί του ιδίου θέματος, συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει τρόπους για την τροποποίηση της συμφωνίας του Δουβλίνου στις αρχές της άνοιξης».

«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι σε κίνδυνο. Η ολλανδική Προεδρία έχει πολύ σκληρή δουλειά μπροστά της και δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό», τόνισε, προτρέποντάς την να ψηφίσει τα νομοθετήματα που προωθεί η Επιτροπή, αλλά και εκφράζοντας ικανοποίηση για τις κοινές προτεραιότητες της Προεδρίας με την Επιτροπή. Θα προχωρήσουμε χέρι-χέρι με την Προεδρία για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης», είπε.

Ο κ. Καρβούνης χαρακτήρισε «θαρραλέα προσπάθεια», αυτή που αφορά το ασφαλιστικό, προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή θα στηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων».

Στην ερώτηση γιατί οι πρόσφυγες δεν καταφεύγουν στις πλούσιες αραβικές χώρες, απάντησε ότι σε πολλές απ’ αυτές δεν υπάρχει η έννοια του πολιτικού πρόσφυγα, ενώ υπάρχουν ήδη 2,5 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία, ένα εκατ. στον Λίβανο, 500.000-600.000 στην Ιορδανία, 200.000-300.000 στην Αίγυπτο και ένα εκατ. στην Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις